Klaar voor een lange fietstocht? Zo bereid je je goed voor

7 mrt 2022

Of je nu een lange rit maakt aan de kust, meedoet aan een wedstrijdje in de Ardennen, of iets ambitieuzers doet zoals de Cape Epic in Zuid-Afrika, een lange afstand fietsen is iets heel anders dan naar je werk fietsen, de boodschappen doen met je tweewieler of gewoon even met de kinderen door het park fietsen. Een lange fietstocht vergt een andere set van vaardigheden, een nieuw niveau van voorbereiding, en een intense toewijding aan je sport. Het is zeker de moeite waard, zowel de fysieke en mentale voordelen ervan, als het gevoel van voldoening en trots dat je voelt als je over de streep passeert.

Hoe bereid je je best voor op een lange afstandsrit? Dat kan heel verschillend zijn, afhankelijk van het feit of het om een wedstrijd gaat of dat je alleen de weg op gaat en je grenzen opzoekt. Toch zijn er een aantal dingen die alle afstandsritten gemeen hebben, dus het zou verstandig zijn om je lichaam en geest daarop voor te bereiden.

 

Uithoudingsvermogen opbouwen

Dit lijkt een no-brainer. Voordat je een lange afstandsrit kan maken, moet je eerst wat duurtraining hebben gedaan. Hoe doe je dat? Het antwoord is simpel: geleidelijk. Je kan niet van een twee uur durende rit naar een acht uur durende rit springen zonder het risico van ernstige blessures en een pijnlijk herstel. Het is een goed idee om elke week een beetje aan je training toe te voegen. Als je regelmatig één keer per week twee uur fietst, probeer dan elke week een half uur meer te fietsen om je uithoudingsvermogen langzaam op te bouwen. Doe dat twee maanden lang en je twee uur durende rit wordt een zes uur durende rit. Je zal jezelf uitdagen en pushen - en je zal misschien diep moeten gaan om je er doorheen te slaan - maar je zal het zeker halen als je het geleidelijk opbouwt.


De nodige essentials

Kijk zeker naar het weerbericht voor je op fietstocht vertrekt. Laagjes zijn altijd een goed idee, want zo ben je warm gekleed wanneer het nog een frisse ochtend is, maar wanneer de zon er na de middag doorkomt, ben je ook voorbereid om een jas of trui uit te doen. Zo heeft Stone Island verschillende producten die handig kunnen zijn voor je fietstocht. Van een petje tot windjack, en van een hoodie tot een fijngebreide trui. Naast kledij kan je zeker ook zorgen voor een smartwatch om jouw kilometers en tijd bij te houden, maar ook het verbranden van je calorieën, want daar doe je het waarschijnlijk ook een beetje voor? Een pomp, een slot, zakdoeken, of een goede zonnecrème, allemaal van essentieel belang. Denk heel goed na over wat er nog allemaal mee moet op je avontuur zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

Blijf eten en drinken

Stoppen tijdens een 100 meter sprint voor een flesje water zal je niet doen, maar er is een verschil tussen een uithoudingsrace en een sprint. Het is van essentieel belang dat je tijdens lange afstanden gehydrateerd blijft en blijft eten. Een goede vuistregel is om elk uur een flesje water te drinken en zelfs meer als je op een warme dag fietst. Best eet je ook ongeveer om het kwartier een hapje of twee. Dit kan bijvoorbeeld een banaan, een energiereep of een boterham met confituur zijn. Als je in je eentje een lange rit rijdt, is het een goed idee om te stoppen onderweg om iets te kopen dat goed is voor je maag, dus niet te zwaar of vettig. Eén ding moet je in gedachten houden: probeer nooit iets nieuws te eten op de dag van je lange fietstocht. Een deel van je voorbereiding is ervoor zorgen dat je maag gewend is aan het voedsel dat je inneemt. Je wil niet voor onaangename verrassingen komen te staan onderweg!