Holder de polder fietsen

7 Feb 2023
 
Een knooppuntertocht door de polders is een topfavoriet bij fietsliefhebbers. En dat begrijpen we maar al te goed bij Knooppunter. Ongerept en rustig fietsen, met een snuifje gezelligheid wanneer je een klein dorpje doorrijdt: een ideale manier om Vlaanderen te ontdekken.
 
 
Holder de polder (Lissewege)

Het kanalenrijke achterland van Brugge dat tegen de Zwinstreek aanschurkt is een van de populairste fietsregio's van Vlaanderen. Je hebt er dan ook alles wat een fietser verlangt: natuur en cultuur, rustige fietspaden en enkele uitnodigende cafeetjes. Deze fietslus vanuit het hagelwitte Lissewege verkent deze regio van biljartvlakke polders, kleine dorpjes met massieve kerktorens, natte weilanden, beken vol rietkragen en kaarsrechte kanalen omzoomd met populieren die door de jaren heen met de wind mee zijn scheef gegroeid.

Ontdek hier de route van 27 km.

 

Een rustige tocht door de polders (Uitkerke)

Enkele pedaalslagen weg van ons Noordzeestrand ben je in een andere wereld. Achter je het strand en de duinen, de wandeldijk en de appartementenwal, de dure villa's en de nog duurdere jachten, de reuk van zonnecrème en de geur van Brusselse wafels, de volle parkings en de deinende mensenmassa's. Voor je vette weiden en hun afwateringskanalen, oude hofsteden en stille dorpen, windmolens en Mariakapelletjes, staminees waar 'e beuterstutte med e schelle espe' wordt geserveerd. En dorpelingen die zich niets aantrekken van die andere wereld daar even westwaarts. Je hebt je versnellingsapparaat op non-actief gezet en je blik op oneindig. Je fietst van knooppunt naar knooppunt en van kerk naar kerk. Voor je het goed en wel beseft, heeft het vlakke land om je heen je helemaal ingepalmd. Je voelt je verbonden met de verre generaties die de zware polderklei aan het zilte nat onttrokken, turf staken en stenen bakten, graanschuren en windmolens bouwden, eenden schoten en hazen stroopten. En zich op zondag na de hoogmis onbezorgd in de tabakswalmen van Den Vetten Os gooiden, er pinten met een dikke schuimkraag dronken en dan een beetje beneveld naar huis sjeesden

Ontdek hier de route van 29 km.