Groene fietsgordels in het Brugse ommeland

28 sep 2016

In onze reeks Groene Gordels zijn we aanbeland in het Brugse Ommeland. Daar waar kastelen, waterwegen, polderdorpen en eetablissementen op unieke wijze hand in hand gaan...

1. Van de pier naar de polder: Met het mooie Blankenberge als beginpunt, rijd je via rustige paadjes naar het historische Brugge. Neem onderweg een glimp op van het witte dorp Lissewege en andere fijne polderdorpjes. De torens van Brugge liggen ondertussen waakzaam in de verte als een herinnering uit een ver verleden. Net voor je de binnenstad binnenfietst, sla je rechtsaf het kanaal Brugge-Oostende in, alwaar het heerlijke bollen is. Terug in Blankenberge kun je je tweewieler even inruilen voor één van de gekke fietsen van "De Lustige Velodroom", net als de Pier één van de trekpleisters van de kuststad.

Bekijk de route en knooppunten.

2. Het land van Damme - De Damse vaart en het Leopoldkanaal: Lang voor Jean Claude Van Damme grote sier maakte in de States was Damme een bloeiende voorhaven van Brugge, met een monumentale kerk, patriciërshuizen en een parel van een stadhuis. Veel later liet die andere patser, Napoleon, de Damse Vaart graven. Tussen Damme en Oostkerke, nabij het gezellig ouderwetse restaurant Siphon kruist de Vaart het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, ook wel de Blinker en de Stinker geheten. Het hoeft geen betoog dat het fijn fietsen is langs deze waterwegen, maar ook "het goede leven" is met de vele eetgelegenheden nooit ver af.

Bekijk de route en knooppunten.

3. In de schaduw van die Scone: Waar is het mooier starten dan aan het Minnewater in Brugge, die Scone? De vraag stellen is ze beantwoorden. Aber, aber, niet te lang wegdromen want er liggen nog 46km Brugs Ommeland voor het rapen. In de groene zuidrand van Brugge ontmoeten cultuur en natuur elkaar op een prachtige manier. Hier zijn historische boerderijen en fraaie kasteelparken rijk bezaaid. Zo ligt het statige, neogotische kasteel van Loppem romantisch verscholen in de natuur. En wie voor de verandering ‘s wil wandelen, moet in het Provinciedomein Tillegembos zeker ’s van de trappers.

Bekijk de route en knooppunten.