Gordelen!

28 sep 2016

De Gordel is één van de jaarlijkse wandel- en fietshoogtepunten van het jaar, in die mate zelfs dat "gordelen" een werkwoord geworden is. Een beetje zoals sportelen, maar dan beter. De Gordel, da’s sporten én de groene rand rond Brussel in de kijker zetten. Maar er zijn wel meer Vlaamse steden een groene gordel hebben. Daarom presenteren we jullie graag de "gordels" van Brugge, Antwerpen, Mechelen, enz. ... Maar starten doen we, noblesse oblige, in en rond Broekzele, ook wel Brussel genoemd.

1. Zenne tussen stad en platteland: Wie is er eigenlijk ooit op het onzalige idee gekomen om de Zenne te dempen in Brussel? Soit, tijdens dit ritje komt deze stroom weer in volle glorie boven drijven, zoals het hoort natuurlijk. Geniet van de zacht glooiende Vlaamse rand in Grimbergen, het uitgesproken platteland rond Eppegem en Zemst en de natuurgebieden en parken met uitzicht op de grootstad.

Bekijk de route en knooppunten.

2. Pajottenland, geuzeland: Het Pajottenland en bij uitbreiding de hele Brusselse rand heeft het niet makkelijk. Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw spuwt metropool Brussel lustig zijn as uit over haar groene gordel met als gevolg dat de bevolking in een plaats als Alsemberg zowat verdubbelde. Het resultaat is een schizofreen dorp: nerveuze drukte in het centrum en landelijke rust enkele tientallen meters verderop. Verder langs deze tocht ook nog 3 gespecialiseerde geuzebrouwerijen en de machtige waterburcht van Beersel. Een pareltje.

Bekijk de route en knooppunten.

3. Zoniën en Meerdaal: Tervuren, start- en eindplaats van deze lus, heeft heel wat te bieden. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika natuurlijk, waar ons koloniaal verleden en band met Congo centraal staat. En het Park van Tervuren, ook wel de Warande geheten, in een ver verleden het jachtgebied van de hertogen van Brabant. Verkoeling vind je ongetwijfeld langs de stroken doorheen het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud. Weet bovendien dat je hier op de wegen van de Brabantse Pijl fietst, misschien niet te hard van stapel lopen dus ;).

Bekijk de route en knooppunten.