Fietsroutes om van te smullen

23 aug 2020

Vlaanderen… Waar denk je aan als je dit woord hoort? De kans is groot dat chocolade, frietjes en bier deel uitmaken van dat lijstje. En dat is helemaal niet onlogisch! Op de Vlaamse scholen wordt ons dan ook veel bijgebracht over onze Vlaamse cultuur met haar gewoonten en gebruiken. Een Vlaamse canon mag dan wel een gewaagde keuze zijn, toch zijn er heel wat zaken waar wij als Vlamingen zeker trots op mogen zijn. Gaandeweg kun je dit met de fiets ontdekken!

 

Langs parken en forten in en rond Antwerpen (Antwerpen)

Rust en schoonheid vind je wel degelijk terug in de Scheldestad Antwerpen. De stad investeerde de laatste jaren enorm in haar fietsinfrastructuur wat een culturele fietstocht door de stad alleen maar aantrekkelijker heeft gemaakt. Een bezoekje aan het Museum aan de Schelde (MAS) is ongetwijfeld een logische stop. Maar… Nu je toch in Antwerpen bent, kun je ook minder voor de hand liggende musea, zoals het diamantmuseum en het chocolademuseum, zeker een kans geven. Ze vertellen je er in geuren en kleuren over Antwerpen als bakermat van de diamant- en chocolade-industrie. 

Ontdek hier de route van 48 km.


Het genot van de Brugse zot (West-Vlaanderen)

Brugge mag zich sinds jaar en dag een ware bierstad noemen. Hoe komt dat? Wel dat komt door de brouwerijen, biermusea en tientallen unieke cafeetjes en jawel het Brugs Bierinstituut die er allen terug te vinden zijn. Een biertje of twee zullen zeker en vast de revue passeren. Ook mag je een bezoekje aan het frietmuseum, onze grootste trots wellicht, zeker niet laten liggen. Het Brugse Frietmuseum is momenteel het enige museum ter wereld dat de hele geschiedenis van de aardappel tot de eerste frieten uit de doeken doet en vertelt hoe onze Belgische frietjes hun naam en faam verworven hebben. Uiteindelijk zal een tocht in en rond deze eeuwenoude stad je betoveren met ongekende natuur én een knap staaltje architectuur.

Ontdek hier de route van 44 km.


Lus van de Demer naar de Herk (Limburg)

Vochtig Haspengouw, sappig fruit en de Demer doen je wellicht onmiddellijk aan de omgeving rond de stad Hasselt denken, niet? Natuurlijk! Op deze tocht ontdek je de pracht en praal van deze omgeving. Een tocht langs fruitgaarden, weilanden, akkers en heel veel water kan ongetwijfeld ook wel wat cultuur gebruiken, niet? Dus waarom niet eens halt houden in het Hasseltse modemuseum? Je leert er veel bij over de Westerse modegeschiedenis en ook hoe Hasselt floreerde als lakenhandelstad.

Ontdek hier de route van 46 km.

 

Fotografie David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen