Fietsend doorheen de sportzomer!

22 jun 2016

En of de zomer van 2016 in het teken staat van sport! Momenteel is het Europees Kampioenschap nog volop aan de gang en straks schiet de Tour de France uit de startblokken. In augustus worden de Olympische Spelen van Rio de Janeiro ongetwijfeld de apotheose. Maar wat moeten de arme sportliefhebbers doen als er een rustdag is tijdens de Tour? Of in die doodse periode tussen Tour en Olympische Spelen? Beste sportfreak, wanhoop niet, want wij presenteren speciaal voor jou 4  tochten langs sportieve musea en expo's in Vlaanderen.

 1. Zigzaggen tussen parken en kastelen
  Start en aankomst van deze tocht liggen in Hofstade, meer bepaald in het Blosodomein, waar het verrassende Sportimonium gelegen is. Dit internationaal erkend Olympic Museum is ondergebracht in een als monument beschermd strandgebouw. Het verhaal van de sport wordt verteld aan de hand van talrijke objecten, affiches, foto's, radio- en tv-fragmenten, en in de Olympische Passage kom je alles te weten over de Olympische Spelen en de editie van 1920 in Antwerpen. Op deze 55km lange tocht maak je verder ook kennis met de rustgevende rivierbekkens van Dijle en Zenne en het kasteel van Rubens in Elewijt.

  Bekijk de route en knooppunten.

 2. De Groene Mijnstreek
  Fiets mee door de verrassende groene mijnstreek, langs de Kattevennen en door het Nationaal Park Hoge Kempen. Onderweg passeer je ook de Luminus Arena, de nieuwe naam van het Genkse voetbalstadion. Dit complex herbergt ook 'Goalmine', een unieke belevingsruimte over het voetbalspel, de spelers, hun omkadering, hun fans, de stadions waarin ze spelen en de lange traditie van het spel met een hulde aan de pioniers van de Limburgse mijnploegen. Goalmine is kijken, luisteren, opzoeken en spelen, voor jong en oud. Klaar voor de aftrap?

  Bekijk de route en knooppunten.

 3. Een Koninklijke tocht
  Waar kan de Koninklijke tocht beter starten dan in de Koningin der badsteden, Oostende? Je fietst doorheen het zachte polderlandschap met zijn weidse weiden en historische hoeves. Onderweg passeer je de monumentale Venetiaanse Gaanderijen, deze zomer het decor van een al even monumentale expo over onze Koninklijke Belgische voetbalploeg, de Rode Duivels. Deze erfgoedtentoonstelling rond het nationale voetbalelftal brengt unieke collecties voetbalshirts, beeldfragmenten en andere verzamelobjecten samen. Herbeleef met andere woorden de avonturen van onze nationale voetbalhelden.

  Bekijk de route en knooppunten.

 4. Fietsen in ’t West-Vlaamse hart
  Met start in het Sterrenbos van Rumbeke en zijn kasteel ben je meteen goed vertrokken. In Roeselare fiets je onder meer langs het Klein Seminarie, één van de oudste colleges van het land en moet je meer dan ooit stoppen bij het Wielermuseum, momenteel ondergebracht in de Paterskerk. Tijdens de renovatiewerken vormt deze locatie immers het tijdelijke decor van de expo 'Koers is Religie', waar de intrigerende relatie tussen koers en religie centraal staat. Ga dus op kerkbezoek en geniet van deze internationaal opgepikte beleving.

  Bekijk de route en knooppunten.

 

 

Vind nog meer fietsplezier met de Knooppunter Cafébox! 

Deze fietsbox verzamelt per Vlaamse provincie 6 à 9 unieke knooppuntenroutes, telkens uitgewerkt in een lange en een korte versie. Elke vouwkaart in deze box bevat bondige informatie over wat er te zien en te beleven valt langs het traject: interessante plekken, echte biercafés, authentieke kroegen en brouwerijen die een bezoek verdienen.

Daarnaast vind je in deze box tal van tips om even op adem te komen op een leuk terras of in een restaurant met een hart voor bier. Je verneemt ook waar er op de eindlocatie of in de buurt ervan een leuk terrasje te vinden is waar je bij wijze van après-vélo honderduit kan nagenieten van de tocht die je maakte.

Knooppunter Cafébox -  € 34,99