Fietsen in Wallonië

3 jun 2016

Het Waalse fietsnetwerk bestaat uit gewestelijke fietsroutes en internationale langeafstandsroutes. Er zijn ook bewegwijzerde fietstrajecten, zoals de knooppunten en de RAVel, en je vindt er mooie thematische fietsroutes. Heel wat fietspaden lopen over voormalige spoorlijnen en jaagpaden, waardoor de tochten haalbaar zijn voor de hele familie. Dit netwerk biedt aan iedereen de gelegenheid om de mooiste plekjes van Wallonië al fietsend te ontdekken, van de Mont Saint-Aubert in Doornik tot de overblijfselen van de abdij in Clairefontaine.

1. De RAVel
Het netwerk van trage wegen RAVel, ofwel Réseau Autonome des Voies Lentes, strekt zich uit over meer dan 1300 km voormalige spoorlijnen en jaagpaden die voor langzaam verkeer (fietsers, voetgangers, ruiters) ter beschikking worden gesteld. Dit verkeersveilige netwerk blijft weg van het drukke autoverkeer en maakt het mogelijk om Wallonië en de talrijke attracties per fiets te ontdekken. Meer info vind je op http://ravel.wallonie.be

2. De internationale langeafstandsroutes
Deze bewegwijzerde routes zijn tot enkele honderden kilometers lang. Ze lopen dwars door Wallonië en zijn uitstekend geschikt voor de fietser die graag een meerdaagse tocht in verschillende etappes wil ondernemen. Dit netwerk maakt deel uit van het Europese netwerk Eurovélo. Meer info vind je op www.eurovelo.org.

3. De gewestelijke langeafstandsroutes
Deze routes maken vaak gebruik van het RAVel-netwerk. Momenteel zijn er 9 routes, maar het aantal zal weldra worden verhoogd tot 10. Ze zijn nu genummerd van 0 tot 9 en ze vormen een gestructureerd netwerk dat heel Wallonië doorkruist.

4. De knooppuntennetwerken
In Vlaanderen is het netwerk van fietsknooppunten al jarenlang erg in trek. Dit netwerk wordt momenteel ook in Wallonië uitgebouwd. Momenteel zijn volgende netwerken volledig :

  - Picardisch Wallonië - Wallonie picarde
    www.wapinature.be
  - Het Land van de Famenne - Pays de Famenne
    www.famenne-a-velo.be
  - De Oostkantons -  Cantons de l’Est
    www.eastbelgium.be
    1000 Bornes à vélo in het land van Chimay - Pays de Chimay en Het gebied tussen Samber en Maas - Entre-Sambre-et-Meuse
    www.1000bornesavelo.be
  - Sint-Pietersberg tussen Jeker en Maas - Montagne Saint-Pierre entre Geer et Meuse
    www.montagnesaintpierre.org
  - De valleien van de Rulles en de Semois - Vallées de Rulles et Semois
    www.foret-anlier-tourisme.be

5. Thematische fietsroutes
Naast deze netwerken biedt Wallonië ook thematische fietsroutes die meestal door plaatselijke toeristische organisaties zijn uitgestippeld. Deze routes zijn in de eerste plaats ontworpen om maat van de recreatieve fietser en zetten het plaatselijke patrimonium, de geschiedenis en de architectuur in de kijker. Meer info vind je op www.fietseninwallonie.be.

Bron : Groot Fietsboek Ardennen, uitgegeven bij Lannoo, prijs € 24,99, ISBN 9789401434850
Het Groot Fietsboek Ardennen ontsluit de mooiste fietsgebieden van Wallonië. Op grond van hun jarenlange ervaring stippelden de auteurs 50 gezinsvriendelijke tochten uit. Hierbij wordt er nu eens gefocust op een authentiek dorp en zijn prachtige omgeving, dan weer op een befietsbare stad of een van de schilderachtige Waalse landschappen. De routes krijgen een moeilijkheidsaanduiding en het aanbod kan zowel de recreatieve als sportieve fietser bekoren.