Fietsen in volle vaart

31 aug 2016

Of net niet... want hieronder presenteren we 3 tochten langs rivieren. Naast de vaart dus. Daar waar wandelaars, lopers en wielertoeristen thuis zijn. Zeker in de zomer krioelt het langs deze fietsslagaders van Vlaanderen. Volg ons, met de haren in de wind!

1. Tussen de Golden River en de hoogten van de Poelberg: De Leie, de aorta van deze tocht, heeft al verschillende watertjes doorzwommen. Ooit was het een speels meanderende rivier die schilders en dichters bekoorde maar door de "modernisering" werd ze dieper uitgebaggerd en rechtgetrokken. De Leie veranderde in een schuimbekkende open riool. Gelukkig ligt die tijd alweer achter ons, want vandaag is het heerlijk fietsen langs de dijk. Je zult zien, op een zomerse zondag is het voorwaar op de koppen lopen.

Bekijk de route en knooppunten.

2. Flaneren langs de Schelde: Nog meer dan de Leie heeft de Schelde haar authentieke charme behouden. Op deze fietstocht rijd je rustig - pas op weekavonden misschien wel op van het beruchte "Scheldepeloton" - langs de rivier en voorbij kerken en het Kasteel van Viteux en Nazareth. Even uitblazen doe je bij De Meersbloem alwaar een gedenkzuiltje herinnert aan drie veel te vroeg gestorven profwielrenners (Dimitri De Fauw, Frederic Nolf en Wouter Weylandt). Via het centrum van Zwijnaarde fiets je terug naar De Pinte. Tijd voor een pintje, nietwaar?

Bekijk de route en knooppunten.

3. Dijle en Demer: Tijd voor een wist-je-datje. Hoewel de Demer bij de samenvloeiing te Werchter een grotere stroom heeft dan de Dijle heet de rivier verder stroomafwaarts gewoon Dijle. Toch interessant om 's te gaan zien, vinden wij. Geniet verder ook van de watermolen van Rotselaar, het geboortehuis van Pater Damiaan, het bosrijke Keerbergen en de geur van gistend bier langs de brouwerij van Haacht.

Bekijk de route en knooppunten.