Fietsen op Wereldfietsdag!

1 jun 2021

De voordelen van fietsen? Het is gezond, sportief, ontspannend, goedkoop, leuk, … Maar dat hoeven we jou natuurlijk niet te vertellen! Hierbij drie feestelijke fietsroutes.

 

1. Een tochtje in galop

Waregem is met zijn 38.000 inwoners een van de grootste steden van West-Vlaanderen, maar eens buiten het bruisende centrum ontdek je verrassend stille en groene plekken. De noordwestelijke grens van de stad valt volledig samen met de Leie en het is precies deze waterkant die je aan het begin van deze rondrit opzoekt. Je volgt de Golden River, die ook in Waregem via een bloeiende vlas- en textielindustrie welvaart bracht, tot in Beveren-Leie. Daar draai je weg van het water richting Tiegem, met als - letterlijk - hoogtepunt de beklimming van de Tiegemberg.

Ontdek hier de route van 46 km.

 

2. Op het stalen ros

Hoewel je van start gaat aan de Schelde is het een verkenning van de Dendervallei die vandaag op het programma staat. Zowat de helft van de route fiets je autovrij: op de heerlijke jaagpaden langs de Dender en op twee tot fietspad omgevormde oude spoorbeddingen, een traject in Moorsel en een stuk in Hofstade. Onderweg heb je oog voor het kleine Wieze, dat groot is wegens zijn wereldvermaarde chocoladefabriek en zijn tot de verbeelding sprekende bierfeesten, en voor Gijzegem met zijn toch wel intrigerende kasteelverleden.

Ontdek hier de route van 41 km.

 

3. Prinsheerlijk fietsen

Het Belgische koningshuis wilde hier rond de vorige eeuwwisseling een jachtkasteel bouwen. De vijvers werden gegraven, maar het kasteel kwam er niet. Het volledige voormalige koninklijk domein is nu omgevormd tot een natuurdomein en een agrarisch gebied. De streekbewoners mogen zich zelfs hofleverancier noemen, want vroeger gebruikte het hof in Laken verse producten vanuit dit deel van de Kempen. Je brengt ook een bezoekje aan Kasterlee, al was het maar voor een goed bord pompoensoep. In Oud-Turnhout kun je niet voorbij aan een smakelijk Corsendonckbiertje.

Ontdek hier de route van 42 km.