Fietsen op het ritme van het water

14 mei 2020

Vlaanderen heeft veel in zijn mars. Het grote Vlaamse aanbod biedt ons dan ook de mogelijkheid om ruimer te denken dan enkel de gekende populaire plekken. En toch blijven we met z’n allen in de ban van de Schelde en de Maas. Waarom ook niet? Er is duidelijk een reden waarom ze zulke trekpleisters zijn, dus waarom zouden we deze plekken niet telkens opnieuw kunnen herontdekken?


Het land van stille waters (Antwerpen)

Klein-Brabant is niet alleen de geboorteplaats van de wereldberoemde cartograaf Mercator, maar ook die van de succesvolle Vlaamse tv-reeks Stille Waters uit 2001. De Schelde leidt je op deze tocht naar Steendorp, Rupelmonde, Kruibeke, Hingene en Bornem. Jaagpaden en sluizen staan centraal, maar er is uiteraard nog veel meer te ontdekken. Je weet hoe het spreekwoord luidt: “Stille waters hebben diepe gronden”.

Ontdek hier de route van 46 km.

 

Op het ritme van het water (Limburg)

Bij deze grensoverschrijdende tocht zwaait water de scepter. Je volgt de Maas en het Julianakanaal op autovrije jaagpaden die de rust en stilte absoluut garanderen. Onderweg fiets je langs prachtige plassen die na jarenlange grindontginning zijn ontstaan. Uiteindelijk is er ook geen gebrek aan variatie op de tocht. Daar zorgen verschillende trekpleisters voor, zoals een reuzengrote molen en een museum dat je de geschiedenis van de binnenvaart bijbrengt. De tocht is dus niet louter actief, maar ook zeer educatief. 

Ontdek hier de route van 33 km.


Luie watertjes in het Waasland (Oost-Vlaanderen)

Het vertrekpunt van de route is het provinciaal domein Puyenbroeck. Al fietsend doorkruis je het domein terwijl de prachtige natuur helemaal tot je door dringt. Je zet je tocht verder langs de Zuidlede omringd door unieke landbouwgebieden, de Stekense Vaart en de Moervaart en verkent het waanzinnige Waasland. Een prachtig fietsdecor gegarandeerd!

Ontdek hier de route van 52 km.


Flaneren langs de stille IJzer (West-Vlaanderen)

Je volgt op deze tocht de IJzer en ontdekt prachtige landschappen en een toch wel verontrustende geschiedenis. De IJzer vormde namelijk de enige bescherming tegen de Duitse opmars. Op deze tocht is de Groote Oorlog dus nooit veraf.  Vanuit Diksmuide tot aan Nieuwpoort word je verwend met een overweldigende omgeving. Maar daarbij houdt het zeker niet op! Onderweg fiets je ook langs een poldergebied waar stilte je pas echt tot rust brengt. Allen daarheen dus!

Ontdek hier de route van 50 km.


Als een Pajot langs de Dender (Vlaams-Brabant)

Het Pajottenland is ongetwijfeld zeer gekend onder de vele fietsfanaten. Maar ook ver daar buiten toch? Ongetwijfeld! Het landschap wordt gekenmerkt door de meanderende Dender die het landschap z’n vorm gaf. De rivier creëerde er een heuse vallei. Met ononderbroken jaagpaden doorkruis je een goede portie van het Pajottenland. De meanderende Dender in combinatie met een uitgestrekte groene omgeving maken van deze tocht een ware fietservaring!

Ontdek hier de route van 44 km.