Fietsen op de sporen van weleer

23 jun 2022

Hoe verplaats je je van hier naar daar? Te voet, met de fiets, met de auto of het openbaar vervoer. Keuze zat eigenlijk! En toch was die keuze vroeger niet zo evident. Vooral een luxeverplaatsing met de auto was niet altijd een optie. Dus waren de andere manieren meer voor de hand liggend, zoals treinen die vaak ook voor kortere afstanden gebruikt werden. Lokale treinen werden echter overbodig en dus gold dat ook al snel voor de lokale spoorwegen. Lokale spoorwegen werden omgetoverd tot heerlijke fietspaden om kilometerlange fietstochten te maken.


De Paalse Plas, Beringen-Mijn, bossen en een oude spoorwegbedding (Limburg)

De Paalse Plas, Beringen-Mijn met het Mijnmuseum, verschillende bosgebieden en een oude spoorwegbedding. Het zijn slechts enkele van de vele indrukwekkende dingen die op je pad komen. Op deze fietsroute ga je werkelijk een immens gevarieerde tocht tegemoet. De gehele omgeving zal je ongetwijfeld weten te verrassen! Onderweg moet je ook even door een stukje industriegebied. Maar geen nood! Een bijzonder mooi bospad geeft je nog altijd een waanzinnig natuurgevoel. Ten slotte zorgt het Albertkanaal voor de nodige verfrissing op de tocht. 

Ontdek hier de route van 47 km.


Naar de suikerstad (Vlaams-Brabant)

Het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw vormt het vertrekpunt van deze zoete fietstocht door de suikerstreek. Gaandeweg kom je steeds dichter bij de enige echte Vlaamse suikerstad Tienen. Een bezoekje aan de verrukkelijke Tiense Suikerraffinaderij mag dan ook niet ontbreken op de tocht! je leert er bij over het volledige proces van een doodgewone biet tot het alom begeerde suikerklontje.  Terugkeren doe je via een oude spoorweglijn die de rust op je tocht absoluut garandeert.

Ontdek hier de route van 34 km.

 

Copyright: David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen