Fietsen naar het rijke Vlaamse erfgoed

5 apr 2017

Op 27 april gaan we met z’n allen op zoek naar het rijke Vlaamse erfgoed tijdens de Erfgoeddag. Deze keer staat de dag in het teken van ‘zorg’. Waarom dit uitje niet combineren met een deugddoende fietstocht?


De Paalse Plas, Beringen-Mijn, Bossen en een oude spoorwegbedding (43 km)

Tijdens de Erfgoeddag focust het Mijnmuseum te Beringen zich op de vele risico’s die het mijnwerkersberoep met zich meebrengt. De tentoonstelling ‘Wij helpen u tot genezing’ gaat in op wat er rond de verzorging van gekwetste mijnwerkers gebeurde. In Tessenderlo krijg je een beeld van het sanatorium voor het door een ontploffing op 29 april 1942 volledig verwoest werd, met 189 doden als gevolg. En natuurlijk kan je ook in het Museum van het Kamp van Beverlo te Leopoldsburg terecht voor de geschiedenis van de medische zorg in het leger. Kortom: het zal kiezen worden.

Ontdek hier de route.
 

Mark en Kesterheide (47 km)

Op Erfgoeddag kun je in het Woonzorgcentrum Sint-Felix te Herne snuisteren in een ‘herinner-koffer’, samen met de (dementerende) bewoners van het centrum. In de koffer zitten tal van oude huis-, tuin- en keukenspulletjes die ongetwijfeld herinneringen zullen oproepen aan dagdagelijkse gebruiken uit vervlogen tijden. Fiets door naar Galmaarden voor het unieke erfgoedspel ‘Levenswandeling’. Ergotherapeuten organiseren een modeshow met klederdracht van vroeger. Haal oude fotoverhalen van Galmaarden, Vollezele en Tollembeek op in het gezellig ingerichte salonnetje. Steek je neus in het verleden en kom even langs!

Ontdek hier de route.


Langs parken en forten in en rond Antwerpen (39 km)

Het Red Star Line Museum nabij ‘Het Eilandje’ is gehuisvest in de originele medische faciliteiten voor de passagiers van de Red Star Line. Een gids neemt je mee door het museum en toont hoe de medische controle in de loop der jaren evolueerde. Concrete verhalen brengen het erfgoed van de zorg en de geschiedenis van de geneeskunde tot leven. In het MAS, op een “handworp” van het Red Star Line museum, zorgt deskundige Geert Geysen voor de restauratie en conservatie van scheepsmodellen en wordt je een exclusieve kijk in zijn atelier gegund. Hoe dan ook: aan erfgoedsites geen gebrek tijdens deze tocht!

Ontdek hier de route.