Fietsen met knooppunten langs schilderachtige plekjes

28 sep 2016

Vlaanderen heeft doorheen de eeuwen heel wat grote schilders voorgebracht. Voor sommigen onder hen drukte de omringende natuur een grote stempel op het werk. Fiets mee doorheen de schilderachtige achtertuinen van Bruegel, de Latemse School en Valérius De Saedeleer.

1. Speuren naar Bruegel en geuze in de achtertuin van Brussel: De naam Bruegel klinkt ook buiten onze landsgrenzen als een klok. Inspiratie voor bekende werken als "De hooi oogst" en de "Parabel der blinden" vond de man in de landschappen van het Pajottenland. Deze route loopt langs enkele van die Bruegel-plekken. Merk bijvoorbeeld tussen knooppunten 46 en 20 het gotische kerkje van Sint-Anna Pede op. Alsof je door een schilderijtje fietst...

Bekijk de route en knooppunten.

2. Verleiding aan de Leie: Twee dorpen aan de Leiebochten ten zuiden van Gent, Deurle en Sint-Martens-Latem vormen de bakermat van de zogenaamde Latemse Scholen. Het is niet ver zoeken naar de reden waarom schilders als Emile Claus en Constant Permeke de regio opzochten. Tussen Deinze en Gent kronkelt de Leie immers dat het een lieve lust is. Die meanders dragen bij tot het authentieke karakter van de Leiedorpen. Tegenwoordig telt deze gouw meer galerijen en musea dan cafés. En dat in Vlaanderen!

Bekijk de route en knooppunten.

3. Het ware Flandriengevoel: Valérius de Saedeleer, geboren in Aalst, woonde een groot deel van zijn leven in Villa Tynlon, pardoes bovenop de Taaienberg. Van daaruit schilderde De Saedeleer de werken die tot vandaag kenmerkend blijven voor zijn gehele oeuvre: ietwat mystieke, monumentale vergezichten. Tijdens deze tocht volgen de prachtige panorama's zich in snel tempo op. Maar om hiervan te genieten moet je natuurlijk eerst 's een kuitenbijter naar boven.

Bekijk de route en knooppunten.