Fietsen met knooppunten langs de mooiste dorpen van Vlaanderen

13 okt 2016

Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat Toerisme Vlaanderen en Uitgeverij Lannoo een verkiezing naar het mooiste dorpje van Vlaanderen op touw zetten. Kennen jullie de winnaar nog? Jawel hoor, naar goede gewoonte viel Limburg in de prijzen met Oud-Rekem. Wij stippelen maar al te graag enkele fietstochtjes uit langs enkele genomineerde dorpen. Join us!

1. Fietsen rond het mooiste dorp van Vlaanderen: Beginnen doen we - noblesse oblige - in Oud-Rekem, op 29 mei 2008 verkozen tot "het mooiste dorp van Vlaanderen". Je zal zien dat het die titel allesbehalve gestolen heeft. Neem bijvoorbeeld het kasteel d'Aspremont-Lynden, een prachtig voorbeeld van Maaslandse renaissance. Of de Paterskerk, of de stadsomwallingen met de Ucoverpoort! Veel historische gebouwen en monumenten op een kleine oppervlakte dus. Verder langs deze tocht: water, water, water, pittoreske dorpjes, een legendarisch fietscafé, het historisch domein Pietersheim en het natuurreservaat Hochter Bampd. Een vol menu dus.

Bekijk de route en knooppunten.

2. Tussen Waas- en Scheldeland: Wat maakt Bazel één van de 15 finalisten van het Mooiste Dorp van Vlaanderen? Het Kasteel van Wissekerke zal er wel iets mee te maken hebben. Deze waterburcht wordt - hoe kan het ook anders - omgeven door een vijver en ligt te blinken te midden een park. Ga ook even binnenin piepen, er zijn enkele middeleeuwse kelders en prachtig gerestaureerde zalen te zien. Dat je tijdens deze rit de weg niet zult verliezen, heb je onder meer te danken aan Mercator, de bekende cartograaf en in die hoedanigheid stamvader der knooppunten, van wie je in Rupelmonde een standbeeld passeert.

Bekijk de route en knooppunten.

3. De Mooiste dorpenroute: What's in a name? Tijdens dit uitje in het Pajottenland verdringen de mooie dorpjes zich. Gaasbeek, met haar indrukwekkende kasteel, Pepingen, Gooik en Onze-Lieve-Vrouw Lombeek... In deze gouw van Vlaanderen wordt gegoocheld met groene heuvels en gezelligheid. Je zal hoe dan ook een paar keer moeten afstappen, is het niet voor de stemmige dorpszichten, dan misschien wel voor één van de pittige beklimmingen de Pajotse regio rijk is.

Bekijk de route en knooppunten.

 

Vind nog meer fietsplezier met de Knooppunter Cafébox! 

Deze fietsbox verzamelt per Vlaamse provincie 6 à 9 unieke knooppuntenroutes, telkens uitgewerkt in een lange en een korte versie. Elke vouwkaart in deze box bevat bondige informatie over wat er te zien en te beleven valt langs het traject: interessante plekken, echte biercafés, authentieke kroegen en brouwerijen die een bezoek verdienen.

Daarnaast vind je in deze box tal van tips om even op adem te komen op een leuk terras of in een restaurant met een hart voor bier. Je verneemt ook waar er op de eindlocatie of in de buurt ervan een leuk terrasje te vinden is waar je bij wijze van après-vélo honderduit kan nagenieten van de tocht die je maakte.

Knooppunter Cafébox -  € 34,99
Bestel nu!