Fietsen met knooppunten doe je zo

14 jul 2014

Fietsen is populairder dan ooit en daar zit het knooppuntennetwerk zeker voor iets tussen. Sinds enkele jaren is Vlaanderen immers voorzien van fietsknooppunten, goed voor meer dan 12 000 kilometer bewegwijzerde paden. Hoe werkt dat netwerk precies?

 

Fietsknooppunten zijn een uitvinding van Hugo Bollen, een voormalige Limburgse mijningenieur. Hij wilde zijn streek nieuw leven inblazen door het fietsen te promoten. In de mijnen zag hij hoe kompels via een knooppuntensysteem hun weg vonden en in 1995 bracht hij het systeem ‘bovengronds’. De provincie afficheerde zich als ‘Fietsparadijs Limburg’, andere provincies volgden het voorbeeld en vandaag is Vlaanderen een van de populairste fietsregio’s in Europa: jaarlijks worden meer dan 10 miljoen tochten gemaakt via het knooppuntennetwerk.

 

Hoe werkt het?

  1. De mooiste en veiligste routes zijn uitgetekend en de plaatsen waar twee fietswegen elkaar kruisen, vormen een knooppunt. Elk knooppunt heeft een nummer en langs de routes staan bordjes die verwijzen naar een volgend knooppunt. In Limburg zijn ze blauw, in de andere provincies vind je groene bordjes.
  2. Hoe een route uitzetten? Je noteert de knooppunten waarlangs je wilt fietsen in de juiste volgorde op een routekaartje van Knooppunter. Stop dat in de water- en winddichte houder en bevestig hem op je stuur. Verloren rijden is uitgesloten.
  3. Voor ieder wat wils: sportieve tochten met steile klimmetjes, vlakke trajecten, rustige streken of plekken met gezellige terrassen of cafeetjes.
  4. Het grote voordeel? De flexibiliteit. Afhankelijk van het weer, de tijd of de ‘goeie benen’ kun je onderweg je route ook uitbreiden, inkorten of wijzigen.
  5. Speciale netwerkkaarten bieden een gedetailleerd overzicht met alle knooppunten en de afstanden, de onthaal- en servicepunten, fietsvriendelijke cafés en verblijven, stations, bezienswaardigheden...  Ook de aard van de wegen (verhard, onverhard, kasseien…) en de moeilijkheidsgraad van de hellingen zijn aangegeven.

 

Hoe stel je een route samen?

Via onze handige tool stel je in slechts enkele kliks een mooie route samen.