Fietsen langs wijngaarden

17 aug 2022

Ben je een liefhebber van een heerlijk glaasje wijn? Ons land herbergt een mooie selectie van schitterende wijndomeinen die perfect te bezoeken zijn tijdens je fietstocht. Fiets je met ons mee naar het Hageland, de Zuiderkempen en Alden Biesen? 


De streek van wijn en bier (Vlaams-Brabant)

Het Vlaams-Brabantse Hageland is het wijnland bij uitstek. Je leert in deze streek alles over wijn en de rol ervan in het verleden. Het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn en de eeuwenoude Wijnmuur zorgen er dan ook beide voor dat je een goed beeld krijgt van de lokale wijncultuur. Maar… Voor een ware natuurfanaat is het Natuurreservaat Wijngaardberg het neusje van de zalm op deze route. Met wijngaarden, boomgaarden, bos en heide doet het vele hartjes sneller slaan. En toch is er eigenlijk nog veel meer te beleven dan enkel wijn! Zo kun je er een bezoekje brengen aan het impressionante Kasteel van Horst. Redenen genoeg dus om langs de route regelmatig eens halt te houden!

Ontdek hier de route van 31 km.


De Zuiderkempen, land van wijn en … radler (Antwerpen)

De gemeente Westerlo is waar het allemaal om draait op deze fietstocht. Het is dan ook de Parel der Zuiderkempen vanwege zijn vele goedbewaarde bosgebieden en Kasteel de Merode van de gelijknamige familie Merode. Wijn mag uiteraard ook niet op deze tocht ontbreken! Je kunt dan ook halt houden aan het Wijndomein Kapittelberg. En misschien een van de Kapittelwijntjes degusteren… In het tweede deel van de fietstocht brengt een oud spoorwegpad je naar Olen. En via de Abdij van Tongerlo eindig je de tocht op het fraaie Frankische dorpsplein van Westerlo.

Ontdek hier de route van 46 km.


Alden Biesen, kastelen, wijn en holle wegen (Limburg)

Wijnkasteel Genoels-Elderen. Daar moet je zijn voor wijn van topkwaliteit! Als enige wijnkasteel in België is het uniek en dus zeker en vast een bezoekje waard; goed voor geweldige wijndegustaties van een van hun acht verrukkelijke wijnen. Oh ja… Voor wie graag het hele domein verkent, kan je altijd opteren voor een begeleid bezoek. Het brengt je onder andere langs een prachtig arboretum, een rozentuin en het oude koetshuis. Daarnaast zorgt  de eenvoud en de rust van het agrarische landschap voor een mooie afwisseling op deze tocht. Golvende landschappen en prachtige vergezichten breng je dan ook helemaal tot rust op deze tocht.

Ontdek hier de route van 42 km.