Fietsen langs molens

22 jul 2020

Daar bij die molen. Die mooie molen… En zo gaat het nog wel even verder. Het gaat hier natuurlijk om het bekendste nummer van de Nederlandse zanger Willy Derby. Een liedje over molens… Moet kunnen, niet? Natuurlijk! De talrijke molens in Vlaanderen werden door wind, water, dieren én mensen aangedreven en waren dan ook van cruciaal belang voor de economie van weleer. Nu geven ze het Vlaamse fietslandschap zijn uiterst charmante karakter! 


Tussen watermolens (Oost-Vlaanderen) 

De IJzerkotmolen, de Zwalmmolen en de Guillotinemolen zijn slechts enkele van de vele molens die je onderweg op de fietstocht ziet. De ambachtelijke molens in combinatie met vele groene weiden, kronkelende landwegen en knusse dorpjes maken van het landschap een uniek plaatje. Je waant je dan ook na elke klim als het ware in een nieuw schilderij.

Ontdek hier de route van 37 km.


Molenroute: de zuidelijke lus (Antwerpen) 

Een molenaar speelde vroeger ongetwijfeld een cruciale rol in het dorp. Helaas maakten de industrialisering en de toenemende mechanisatie van de landbouw daar een einde aan. Op die manier verdween een ambacht die jarenlang voorzag in de voedselproductie van dorpen; zo ook de Hogewegmolen, de Buulmolen en Watermolen Herlaer in de Kempen. Gelukkig wordt het ambacht bij gelegenheid in de kijker gezet op de zogenaamde Molendagen. Fiets het traject dus zeker op een van die dagen! Op deze dagen zie je er een molenaar aan het werk én kun je heerlijke dingen proeven. Zo wordt het ambachtelijke beroep van molenaar toch nog een beetje levende gehouden.

Ontdek hier de route van 55 km.


Kempense molenroute (Limburg) 

De fietstocht gaat van start in het Kempense Peer. Al fietsend verken je de fenomenale troeven van het stadje. Vanuit de Dommelvallei fiets je vervolgens naar de vallei van de Abeek. Onderweg ontdek je de vele indrukwekkende molens, zoals de Sevensmolen en de Wedelse Molen, en de verschillende deelgemeenten van Peer, zoals Grote-Brogel en Kleine-Brogel, waar het bekende militaire vliegveld zich bevindt. Je zal je ogen er duidelijk goed de kost kunnen geven. Op de route door deze prachtige omgeving stop je je gsm of fototoestel dan ook best niet te ver weg!

Ontdek hier de route van 31 km.