Fietsen langs het water

18 mrt 2021

Wie door Vlaanderen fietst, zal daarbij vele grote en kleine rivieren tegenkomen, oversteken of passeren. Het is heerlijk fietsen langs het rustige water, met de wind in de haren en het zonnetje op je gezicht. Deze routes leiden je doorheen twee grote stroomgebieden van Vlaanderen: de Schelde en de IJzer.

 

Afwisselend natuurschoon in de Scheldevallei

De Schelde, zoals die nu majestueus voorbij stroomt, maar ook zoals die er eeuwen en millennia geleden bij lag, vormt een mooie leidraad voor deze fietstocht. Onderweg valt er evenwel nog veel meer van de natuur te genieten: in de Kalkense Meersen bijvoorbeeld, omheen het Donkmeer of bij de kleinere natuurgebieden langs de Schelde. Daarnaast is deze regio ook historisch van groot belang: in Overmere ontvonkte immers de Boerenkrijg die later nabij Hasselt, in de buurt van het kapelletje van Hilst, een dramatisch einde zou kennen. Onderweg doe je het Donkmeer aan, een omgeving waar liefhebbers van paling hun favoriete gerecht komen proeven, maar ook een plaats waar zich al vroeg toerisme ontwikkelde, toegankelijk voor de gewone man.

Ontdek hier de route van 28 km.

 

Flaneren langs de stille IJzer

Vanuit Diksmuide, ontstaan bij de monding van de Handzamevaart, verken je de IJzervallei. Deze fietslus gaat helemaal tot in Nieuwpoort, waar de rivier uitmondt in de Noordzee. Onderweg flaneer je door een uitgesproken poldergebied met veel stiltegebieden en weinig bebouwing. Het is een biljartvlakke regio, laaggelegen ook - amper 2 tot 5 m boven zeeniveau. Het maakt dat de mens er vaak moest vechten tegen het water van de IJzer. Maar omgekeerd werd dat water ook ingezet als 'ijzersterk' wapen. De inundatie van de IJzervlakte stopte in WO I de Duitse opmars. Op de hele route is de Groote Oorlog dan ook zeer nabij.
 

Ontdek hier de route van 50 km.

 

Fotografie copyright ‘David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen’