Fietsen langs havens

11 jul 2022

Maak de zeeman -of vrouw in je wakker en fiets langs de bedrijvigheid van de havens! Met de route rond Zeebrugge verken je zowel oud als nieuw, je rijdt door Brugge dat vroeger een belangrijke internationale haven was. Brugge werd echter onbereikbaar voor schepen en werd eind 19de eeuw een nieuwe zeehaven, ofwel Zeebrugge, opgestart. Met de route langs Diksmuide passeer je het sfeervolle Portus Dixmuda, een mooi plezierhaven in de schaduw van de IJzertoren. Een prima stopplaats voor de vaarder om deze streek te ontdekken, voor de fietser een prachtige uitvalsbasis vol natuur en geschiedenis.

Een zee van smaak : Zeebrugge

Genieten van het weidse strand, de imposante tankermastodonten zien aan- en afvaren, verbroederen in charmante visserscafeetjes of toch maar kiezen voor het mooie hinterland met Brugge als topper?

Ontdek hier de route van 34 km.

 

Flaneren langs de stille IJzer

Vanuit Diksmuide, ontstaan bij de monding van de Handzamevaart, verken je de IJzervallei. Deze fietslus gaat helemaal tot in Nieuwpoort, waar de rivier uitmondt in de Noordzee. Onderweg flaneer je door een uitgesproken poldergebied met veel stiltegebieden en weinig bebouwing. Het is een biljartvlakke regio, laaggelegen ook - amper 2 tot 5 m boven zeeniveau. Het maakt dat de mens er vaak moest vechten tegen het water van de IJzer. Maar omgekeerd werd dat water ook ingezet als 'ijzersterk' wapen. De inundatie van de IJzervlakte stopte in WO I de Duitse opmars. Op de hele route is de Groote Oorlog dan ook zeer nabij.

Ontdek hier de route van 50 km.

 

Foto : Westtoer