Fietsen langs de vaart

3 mei 2022

Een rustig fietstochtje met vrienden, eens goed doortrappen of aangenaam verpozen op een bankje met zicht op het water. Fietsen langs de vaart heeft meerdere gezichten. Vroeger waren vaarten een noodzakelijkheid voor de economie dichtbij, nu zorgen ze voor een unieke fietservaring!

 

Ontdekking van het Brugse Ommeland

Vanuit Damme, dat tijdens de middeleeuwen aan de Zwingeul lag en een belangrijke overslaghaven was, verken je het Brugse Ommeland. Dit is een regio van waterwegen en bijgevolg ook van enkele comfortabele jaagpaden. Tijdens deze tocht volg je vooreerst het Zuidervaartje. Niet zo bekend, maar wel goed voor een aantrekkelijke passage. Daarna flaneer je een hele tijd langs het kanaal dat Gent met Brugge verbindt. De finale kilometers brengen je langs de Damse Vaart, die min of meer in de historische bedding van de Reie is uitgegraven. Het riviertje stroomt nog altijd door het stadscentrum van Brugge, al is dat niet over de hele lengte bovengronds.

Ontdek hier de route van 41 km.


Langs de Plassendalevaart

Voor zij die graag langs het water fietsen, is Oudenburg een uitstekende uitvalsbasis. Mede dankzij de schitterende jaagpaden langs de Plassendalevaart en het Kanaal Gent-Oostende is dit trouwens een zeer fietsvriendelijke regio. Bijkomende troef is dat je vanuit het Arnoldusstadje in een mum van tijd naar de polders van het hinterland, maar vooral ook naar de 'Middenkust' rijdt. Zo kom je op deze route in de Oostendse haven met haar vissers, aan de opmerkelijke Spuikom en langs de Spinoladijk richting Bredene, waar je de zee aan je zij hebt. Nóg dichter bij de vloedlijn fietsen kan haast niet.

Ontdek hier de route van 47 km.

 

 

Foto : David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen