Fietsen langs de leukste cafés in Vlaanderen

8 mrt 2017

Regen op komst ! Toegegeven, niet de meeste ideale situatie om er op uit te trekken met de fiets. Maar als jij en je fiets uitgerust zijn tegen de druppels, en je hebt zin om de benen te strekken, dan fiets je jezelf een zonnig humeur tegemoet. We stippelen graag drie kortere routes voor jullie uit. Extra beloning : je ontdekt onderweg een stemmig café, een authentieke bruine kroeg of een artisanale brouwerij.

 

Oudenaarde brouwt het bruin (23 km)

Al sinds de 12de eeuw is Oudenaarde een echte bierstad. Vooral het Oudenaardse bruin geniet naam en faam. Dat heeft met de unieke kwaliteit van het bronwater in de Vlaamse Ardennen te maken; het is ijzerhoudend en bevat een hoog calciumgehalte. Het verklaart ook waarom de traditie van het bruine bier er wordt voortgezet. Ooit waren er in Oudenaarde zeventien brouwerijen, vandaag nog altijd vier - wat vrij uniek is voor één stad.

Ontdek hier de route.

 

Een rondje Achelse Kluis (22 km)

In Achel wijst Limburg met een stompe bult naar Nederland. Op de landsgrens ligt de Achelse Kluis, een benedictijnenabdij die in de loop der eeuwen belangrijker werd, niet zozeer door haar religieuze uitstraling maar vooral door het brouwen van trappist. Nochtans begon het bierbrouwen binnen de muren pas in 1846, toen trappistenmonniken uit Westmalle de zieltogende abdij nieuw leven inbliezen. WO I maakte daar voor een hele periode een eind aan. Het duurde nog tot 1998 vooraleer de eerste echte Achelse trappist het licht zag.

Ontdek hier de route.

 

Van Horstbier en Hagelandwijn (19 km)

Rond Aarschot gaan de Hagelandse heuvels geleidelijk aan over in de vochtige beemden rond de Demer. Het gebied bleef lange tijd onbekend, maar vandaag speelt het al zijn historische troeven uit. De ’s-Hertogenmolens op de Demer in Aarschot werden in een nieuw kleedje gestopt, en in het centrum werd het voormalige klooster van de Gasthuiszusters omgevormd tot een cultureel belevingscentrum. Zelfs het plaatselijke bier wordt er weer tot leven gewekt: de Aarschotse Bruin.

Ontdek hier de route.

 

Zin in meer fietsroutes langs Vlaanderens cultureel erfgoed? Ontdek hier onze Cafébox.