Fietsen langs de bossen

4 aug 2021

Vlaanderen heeft heel wat te bieden. Mooie steden, gezellige dorpen, lekker eten en… prachtige bossen. Wist je dat Vlaanderen ongeveer 140.000 hectare bos heeft? En omdat wij maar niet genoeg krijgen van de wondermooie natuur in ons klein landje, hebben we enkele mooie bosroutes voor jou opgelijst.


1. Legenden in de bosrijke Voorkempen (Antwerpen)

Al fietsend genieten van de bosrijke Voorkempen? Ja, het kan als je het parcours van deze route volgt. Deze fietslus doet de fraaie natuur aan in de volgende vier gemeenten: Malle, Zoersel, Schilde en Brecht. In deze streek werden door onze voorouders veel volksverhalen, sagen en legenden verteld. Deze vroeger erg onherbergzame streek van bossen en heide bezorgden de vertellers meer dan voldoende inspiratie. Denk maar aan de nu nog uitgestrekte gebieden als het Zoerselbos, de Halse Bossen, de Brechtse Heide en het Donker Bos aan het kasteel in Westmalle. Geen wonder dat schrijver Hendrik Conscience en andere collega’s in deze streek wat graag hun verhalen situeerden. Gelukkig vonden ze er naast de gruwel ook veel rust.

Ontdek hier de route van 47 km.


2. Langs kanalen en door het Park der Lage Kempen (Limburg)

Lommel draagt de titel Natuurstad van Vlaanderen en tijdens deze fietstocht kun je zelf vaststellen dat dit niet overdreven is. Je fietst door het Park der Lage Kempen en bolt langs of door de natuurgebieden Kattenbosserheide, Pijnven, 't Plat, Holven en Sahara. Je passeert historische plaatsen, zoals de vlakte waar vroeger de kruitfabriek stond en de legendarische zinkfabriek Vieille Montagne, waarover Walter van den Broeck een toneelstuk schreef dat in 2011 verfilmd werd. Andere hoogtepunten zijn de Leyssensmolen, het Duitse militaire kerkhof, de autotestbaan van Ford en een paar zandwinputten.

Ontdek hier de route van 50 km.


3. Het hart van het Meetjesland (Oost-Vlaanderen)

Vanuit het grootste dorpsplein van Oost-Vlaanderen fiets je langs het imposante stadhuis van Kaprijke naar de markt en naar provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Via het Schipdonkkanaal en het Keigatbos fiets je terug naar Kaprijke.

Ontdek hier de route van 46 km.