Fietsen door Vlaanderen!

17 mrt 2022

Nederland en Denemarken kennen we als dé fietslanden van Europa. Maar ook in België  fietsen we de laatste jaren steeds liever en vaker. Dat heeft waarschijnlijk wel iets te maken met de opkomst van de elektrische fiets, die fietsen voor iedereen - jong en oud - makkelijker en comfortabeler maakt. Akkoord, onze fietspaden zijn nog niet overal echte fietssnelwegen zoals we dat in Nederland kennen, maar toch zijn ook hier heel wat mooie fietspaden te vinden die je naar prachtige plekjes brengen. Wij geven je enkele tips om mooie fietstochten in Vlaanderen te maken.

 

Vertrek voorbereid

Voordat je effectief de fiets op springt, bereid je je best even voor op de fietstocht. Maak je er een dagtocht van? Voorzie dan een lekkere lunch en zoek op voorhand al een leuk picknickplekje langs de route. Een elektrische fiets voor dames zie je veel in het straatbeeld, zodat vrouwen hun mannen - wiens tempo vaak een tikkeltje te hoog ligt - beter kunnen bijhouden. Maar vergis je niet, ook een elektrische fiets voor heren in de laatste jaren steeds populairder. Aan alle dames én heren die elektrische rijden: zorg voor een volle batterij en vergeet ook geen reservebatterij mee te nemen als je een grote tocht gepland hebt. Bij zonnig weer is het ook aangeraden een hoedje of petje te dragen en je goed in te smeren als je geen zonneslag wil. Dat geldt niet alleen voor de hoogzomer, maar ook in het voorjaar kan het zonnetje al fel schijnen.

 

Van de kust naar de Kempen

Wie het liefst op platte wegen vertoeft, fietst best aan zee. Je kan de kustlijn af fietsen, van Knokke tot De Panne of in de andere richting, maar ook het Polderlandschap is prachtig om door te rijden. Je zou het misschien niet verwachten, maar een elektrische fiets is ook in het platte West-Vlaanderen aan te raden en zéker aan de kust omdat de wind er vaak sterk waait. Dan is het extra fijn dat je de turboknop kan indrukken en vlotjes tegen de wind in kan rijden. Wie in Oost-Vlaanderen is, moet zeker de fietsroutes in de Leiestreek verkennen in de buurt van Gent en Deinze. Je passeert er talloze pittoreseke kunstenaarsdorpjes en onderweg kan je ook het kasteel van Ooidonk bezoeken. In de provincie Antwerpen heb je de Kalmthoutse Heide waar je prachtige fietstochten kan maken. Je kan er kiezen uit diverse ‘poortfietslussen’ van gemiddelde 30 kilometer. Je fietst door heide en bos, langs kleine dorpjes en eindeloze landerijen. Afsluiten doe je in Limburg, waar je niet alleen door de fruitbomen en -bloesems rijdt, maar ook in het water in Bokrijk en door de bomen in Bosland in Lommel. Een absolute must do!