Fietsen door prachtig cultureel erfgoed

23 mei 2022

Dit Hemelvaartweekend gaan we voor twee unieke belevenissen in Vlaanderen : op donderdag 26 mei trekt de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. Op zondag 29 mei maakt Dendermonde zich klaar voor de unieke Ros Beiaardommegang. Deze plekken zijn echter ook uitgelezen om een gezellige fietstocht te plannen. Veel fietsplezier!

 

't Ros Beiaard doet zijn ronde!

Dendermonde, dat is het Ros Beiaard. En omgekeerd. Nochtans ziet het reusachtige houten paard maar een keer in de tien jaar het daglicht. Wellicht mede daardoor geniet de ommegang zo’n overweldigende belangstelling. Het meet van poten tot oren liefst 4,85 m; deze 800 kg zware kolos wordt gedragen door 12 pijnders. Het verhaal van het Ros Beiaard vertelt over de fictieve held uit de middeleeuwse literatuur, Aymon, en zijn vier zonen, Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout. Hun legendarische rijdier, het Ros Beiaard, zou met zware molenstenen om de nek verdronken zijn in de monding van de Dender. Dat is althans de plaatselijke versie, want ook in de Maasvallei wordt de sage in leven gehouden. Wat er ook van zij, het Dendermondse Ros Beiaard is sinds kort Unesco-werelderfgoed en de Dendermondenaars kijken nu al uit naar de volgende ommegang in mei 2022. In afwachting daarvan bestijg jij je eigen stalen ros voor een rondje in en om de stad.

Ontdek hier de route van 46 km.

 

In de schaduw van die scone

Brugge boeit in alle seizoenen. Hetzelfde geldt voor de groene zuidrand van ‘die Scone’, waar je van Tillegembos naar Vloethemveld, van het kasteel van Loppem via Moerbrugge en het kanaal weer naar het Minnewater fietst.
 

Ontdek hier de route van 46 km.