Fietsen door pittoreske plekjes

27 jun 2021

Pittoresk! Dat is het woord om de volgende routes te beschrijven. Wij nemen je mee naar drie unieke streken waar de gezellige dorpjes elkaar opvolgen. Fiets door de bekende Zwalmstreek met haar talrijke watermolens of aanschouw de meest unieke gemeente van Vlaanderen: Baarle-Hertog. Of kies je toch voor Oud-Rekem? Het dorp dat in 2008 door ‘Toerisme Vlaanderen’ tot ‘het mooiste dorp van Vlaanderen’ werd uitgeroepen.


1. Tussen watermolens 

De groene weiden en de vele molens langs de Zwalmbeek, de kronkelende landwegen en de knusse dorpjes… Na elke klim openbaart deze streek een nieuw schilderij. Een tocht met ‘wauw-factor’ 10 !

Ontdek hier de route van 49 km.

 


2. Een dorp in puzzelstukjes

Een stukje België dat helemaal omarmd wordt door Nederland, dat is Baarle-Hertog. Een enclave dus. Of beter: 22 enclaves, met daarbinnen ook nog eens... zeven stukjes Nederland, die samen een kluwen vormen waarin een kat haar jongen niet terugvindt. De landsgrenzen lopen er dwars door straten en huizen. Maar, geen inwoner die zich daaraan stoort! Opgelet voor de knooppunten in Nederland, daar is de volgorde 51-85-84.

Ontdek hier de route van 39 km. 

 


3. Van ruïnes naar burchten

Het zuidelijke deel van het Nationaal Park Hoge Kempen, begrepen tussen Maasmechelen, Zutendaal en Lanaken, wordt als het ware omarmd door de Zuid-Willemsvaart en het Albertkanaal. Deze fietslus verkent dit prachtige gebied van naaldbossen, heide, vennen en droogdalen vanuit het 'mooiste dorp van Vlaanderen', Oud-Rekem. Natuurbeleving staat dus voorop. Maar onderweg heb je ook oog voor kasteel Groenendaal, de burchtruïnes van Jonckholt, het ingenieuze sluizencomplex op het Albertkanaal, de prachtige waterburcht en kasteel Pietersheim in Lanaken.

Ontdek hier de route van 46 km.