Fietsen door de geschiedenis

21 mrt 2022

Met deze routes fiets je door de teletijdmachine zo de geschiedenis in! In het spoor rijden van Ambiorix, langs de Beeldenstorm in het Heuvelland passeren, of stilstaan bij de littekens van de Eerste Wereldoorlog in Vlaams-Brabant. Met deze drie routes ben je verzekerd van vele ontdekkingen en kilometers rijplezier.

 


In het spoor van Ambiorix (Limburg)

De  fameuze fietstocht geeft de vele geheimen van het heerlijke Haspengouwse heuvellandschap prijs. Je fietst er langs enkele parels van Haspengouw! Uiteindelijk worden je vele kliminspanningen ook rijkelijk beloond met prachtige panorama’s. Met de stad Tongeren eindig je de tocht absoluut in schoonheid. Het is de oudste stad van België met een verbluffend verleden als handelsstad en thuisbasis van de Galliërs die zich lange tijd wisten te verzetten tegen de Romeinen. Ideaal dus om na het fietsen nog wat op te steken van onze Europese geschiedenis! 

Ontdek hier de route van 40 km.


Oorlog en vrede tussen de Vleterbeek en de Kemmelberg (West-Vlaanderen)

Op de tocht fiets je als het ware door de geschiedenis. Het heuvelland tussen Kemmel en Poperinge vormde namelijk een broeihaard van kleine en grote oorlogen; de Kelten voerden er hun oorlogen, de Beeldenstorm brak er in 1566 uit, waarbij kerken werden platgebrand en heiligenbeelden aan diggelen werden geslagen, en de Spaanse repressie resulteerde er in bloedbaden en brandstapels. Het bloederige verleden weerspiegelt zich in dit formidabele fietslandschap.

Ontdek hier de route van 44 km.


Door de Brabantse fruitgaarden (Vlaams-Brabant)

Vlaanderen laat de vele littekens van de Eerste Wereldoorlog nog steeds zien. Zo ook in Vlaams-Brabant… In 1914 is er in de Vlaams-Brabantse Getevallei fel strijd geleverd tegen het oprukkende Duitse leger. Het werd zo een van de eerste slagvelden van de Groote Oorlog. Nu is het bloedgetekende landschap bezaaid met talrijke fruitbomen die de regio weer wat leven in blazen. De Kleine en Grote Gete zorgen er ten slotte voor dat je niet verdwaald tussen de vele fraaie fruitgaarden! 

Ontdek hier de route van 49 km.


In hartje Meetjesland (Oost-Vlaanderen)

Het Meetjesland staat centraal op deze vlakke, landelijke fietstocht. Onderweg kom je langs steden als Eeklo, en via het Schipdonkanaal langs Zomergem en Adegem. Op de route doorkruis je ook provinciaal domein Het Leen. Eindigen doe je in Balgerhoeke. Dankzij het Schipdonkkanaal stond dit Vlaamse dorp er economisch zeer goed voor. Maar… Hierdoor werd het ook een militair doelwit tijdens beide wereldoorlogen, waardoor grote delen van het dorp buitensporig beschadigd werden.

Ontdek hier de route van 31 km.

 

In de achtertuin van een wereldhaven (Antwerpen)

Haven, Schelde, bos… Zo, drie woorden om deze prachtige tocht te beschrijven! De Schelde en de Haven van Antwerpen vormen ongetwijfeld het economisch centrum van België. En ook hier gaat het verleden niet onopgemerkt voorbij. Zo is er fel om de Schelde gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de befaamde Slag om de Schelde. Strijdkrachten van nazi-Duitsland moesten nog verder verdreven worden, zodat ook hier geallieerde troepen voet aan wal in Europa konden zetten. De Schelde is dus ook nooit ver weg op deze fietstocht. Onderweg kun je genieten van een uitzicht op de Haven en de stad Antwerpen. Eindigen doe je in een heerlijk stukje groen van het Vlietbos en het Sint-Annabos.

Ontdek hier de route van 15 km.