Fietsen door de bloesems

23 mrt 2022

Het moment is terug aangebroken: de prachtige bloesemperiode! Deze drie fietstochten nemen je mee naar de meest betoverende plekken in Vlaanderen. De bloesemregio strekt zich in het zuidoosten van Vlaanderen en is een echte aanrader voor jong en oud. Kies je voor het Hageland, ga dan zeker op zoek naar de zogenoemde ‘fruitbeeldige’ kunstwerken! Nog geen plannen voor dit weekend? Nu wel, dan! 

 

1. Rondje fruitig Haspengouw

Borgloon is het onbetwiste centrum van de Haspengouwse fruitstreek. Het fruitstreekmuseum, de stroopfabriek en de fruitveiling bezorgen de regio beslist een extra aantrekkingskracht. Appel-, peer-, pruimen- en kersenboomgaarden zijn op deze tocht je deel. Haspengouw bereikt hoogten van 80 tot 131 meter. Ruilverkavelingen uit de jaren 1970 en 1980 hebben hier een netwerk van betonnen landwegen geschapen. Fietsers doen daar hun voordeel mee. Deze route brengt je vlak bij de taalgrens, door verstilde gehuchten en voorbij hoeven die zich rond kerkjes groeperen.

Ontdek hier de route van 49 km.

 

2. Bloesemtocht door het Hageland

In de suikerstreek fiets je via de rustige IJzerenweg en de Grote Gete. Over heuvelachtige landwegen rijd je langs verschillende boomgaarden naar de Oude heirbaan en de gerestaureerde watermolen van Dalem.

Ontdek hier de route van 47 km.

 

3. In het hart van het Hageland

Het Hageland behoort tot de mooiste toeristische regio's van België. Zeker in de lente wanneer duizenden appel- en perenbomen er in volle bloei staan. Voeg daar dan nog een glooiend landschap met beboste hellingen en uitgestrekte akkers en weiden aan toe en je krijgt een heel mooi decor voor een fietstocht. Deze tocht start aan de gezellige Brasserie Gempemolen in Sint-Joris-Winge, een deelgemeente van Tielt-Winge, waarna het parcours zich een weg kronkelt door het rustige hart van het Hageland. Je krijgt geregeld een steil klimmetje voor de wielen geschoven, maar in de gezellige dorpskernen vind je wel een plek om even op adem te komen of om gewoonweg een pauze in te lassen én te genieten van het vele lekkers uit de streek.

Ontdek hier de route van 41 km.