Skip to main content

Tussen lusthof en steenbakkerij

Afstand: 52 km
Startgemeente: Wilrijk
Parkeren: Wilrijk, park Den Brandt, Beukenlaan
Knooppunter
  ( 3 stemmen )

Omschrijving

Vlakke tocht over verharde wegen doorheen het land van Schelde en Rupel. Je vertrekt aan het park Den Brandt, je fietst langs prachtige kasteelparken en rijdt richting Scheldeboorden. Vervolgens rij je richting Rupel naar Boom, het hart van wat ooit Vlaanderens steenbakkersstreek bij uitstek was. Vandaag getuigen alleen nog kleiputten en archeologische restanten van het rijke industriële verleden.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Fort 8

  In de 19e eeuw werd rond Antwerpen een dubbele fortengordel aangelegd om de stad bij een vijandelijke inval te verdedigen. Fort 8 in Hoboken maakte deel uit van de binnengordel. Nu zijn er enkele (stads)diensten gevestigd. Het binnenfort is niet toegankelijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleek de fortengordel van geen militaire waarde.
 • Kasteel Klaverblad

  Achter een slotgracht en een haag rododendrons verborgen kun je een glimp opvangen van het kasteel Klaverblad. Het domein is eigendom van graaf Moretus, telg uit het bekende Antwerpse geslacht Moretus. Klaverblad speelt zo nog altijd de rol waarvoor het domein ooit aangelegd werd: een hof van playsantie in het Wilrijkse groen.
 • Kaai Grand Café

 • Sacchetti's

 • Brasserie Zeezicht

 • Brasserie 3 Ri4en

 • De Nachtegaal

 • Park Den Brandt

  Dit park behoort tot een groen complex in de zuidrand van de Antwerpse agglomeratie. Het kasteel Den Brandt, uit 1789, is een typisch voorbeeld van de speelhoven of huysen van playsantie, die rijke ambachtslui tijdens en na de Antwerpse Gouden Eeuw op het platteland lieten optrekken. Het waren buitenverblijven waar gerust en gefeest werd.
 • Schoonselhof

  Schoonselhof wordt ook wel het Antwerpse 'Père-Lachaise' genoemd wegens de beroemde Vlamingen die hier begraven liggen en de indrukwekkende grafmonumenten. Jan Van Rijswijck, Peter Benoit en Hendrik Conscience vonden hier hun laatste rustplaats. Andere bekende namen zijn Herman De Coninck, Hubert Lampo, Julien Schoenaerts, Pol Mara, Vic Gentils en Hugo Schiltz. Een wandeling voert je langs de verschillende parken die elk een eigen karakter hebben: verzorgd met bloemen, chaotisch met scheefgezakte stenen, geflankeerd door een bos of met creatieve monumenten. Er zijn ook joodse en islamitische perken. Tot slot zijn er nog de militaire ereperken.
 • Domein Sorghvliedt

  Vroeger lag hier een boerderij, een soort 'lusthof' waar de rijke Hobokenaren in de zomer op vakantie gingen. De naam 'Sorghvliedt', waar de zorgen weg vlieden, spreekt voor zich. Nu staat er een kasteel in rococostijl waar een deel van de districtsdiensten van Hoboken huizen. In het park staan twee beelden. Veel Hobokenaars kiezen voor deze mooie locatie om in het huwelijksbootje te stappen.
 • Hemiksem

  Hemiksem, enkele kilometers ten zuiden van de stad Antwerpen, ligt aan de rechteroever van de Schelde. Al sinds de middeleeuwen kun je met het fiets- en voetveer de Schelde over, naar het nabijgelegen Bazel. In Hemiksem is een bezoek aan de Sint-Bernardusabij een must. Het Roelantsmuseum (keramiek) opende zijn deuren in 1988, in een van de benedenzalen van de rococovleugel. De productie van keramiek die in de Rupelstreek uit de ovens kwam, was van waarlijke wereldklasse. De fabriek Gilliot in Hemiksem nam een voortrekkersrol op dit vlak en behoorde tot de absolute top. Met hun creaties hadden ze zelfs de eer om op de wereldtentoonstelling in Brussel te mogen pronken. Het Roelantsmuseum toont de keramische panelen, gietvormen en machines uit de oude fabriek Gilliot, waarmee Joseph Roelants (1881-1962) in Belgische en buitenlandse kerken een zeer grote bekendheid verwierf. Ook werken van Ignace Verwilghen en Sonja Leemans worden er tentoongesteld. In 1990 werd het heemkundig museum van de Heemkring Heymissen geopend. Dit museum toont de lokale geschiedenis, abdijmaquettes en vondsten van archeologische opgravingen en interieurs. Begin augustus vindt op het domein van de abdij elk jaar het gratis muziekfestival Casa Blanca plaats.
 • Sint-Bernardusabdij

  Met de bouw van deze abdij in 1244 door de cisterciënzermonniken werd meteen de basis gelegd voor de steenbakkersnijverheid, die de streek eeuwenlang gekenmerkt heeft. De geestelijken bakten er de eerste zogenaamde paepesteen in veld- en klampovens. De abdij had een bewogen geschiedenis: in de middeleeuwen was ze een religieus en cultureel centrum. Later werd de abdij bezet, brandde ze af, werd verkocht, fungeerde als gevangenis en legerkazerne (tot 1977). Sinds 1988 is de abdij eigendom van de gemeente. De westgevel en de toren van de abdij zijn gerestaureerd en verschillende gemeentediensten zijn er nu in gevestigd. In de oostvleugel werden in 2004 24 serviceflats in gebruik genomen. In 2007 werd gestart met de restauratie van de daken van de overige vleugels. Je kunt een wandeling maken in het heraangelegde domein rond de abdij. Vlak bij de voorzijde van de abdij stroomt de Schelde: aan de stroom heb je een prachtig uitzicht op de abdijgevel. In een van de abdijkamers is het Roelantsmuseum gevestigd, waar keramisch werk van Joseph Roelants ondergebracht is. Met zijn keramische panelen in Belgische en buitenlandse kerken verwierf hij een zeer grote bekendheid. Het is misschien minder bekend dat er in de Rupelstreek meer werd gebakken dan baksteen. De productie van keramiek die hier uit de ovens kwam, was van absolute wereldklasse. Dit museum toont je de lokale geschiedenis, abdijmaquettes, vondsten van archeologische opgravingen, interieurs, keramische panelen, gietvormen en machines uit de oude fabriek Gilliot. Het museum van de heemkundige kring Heymissen bevindt zich in de noordelijke vleugel van de abdij. In het museum kun je onder andere een maquette van de Sint-Bernardusabdij bezichtigen, samen met allerlei archeologische vondsten en een verzameling carbidlantaarns.
 • Gemeentebestuur

 • Sint-Petrus-en-Pauluskerk

  De bouw van deze kerk verliep in een aantal fasen. Het onderste gedeelte van de toren dateert van de 10de-11de eeuw. In de 15de eeuw werd de kerk met uitzondering van de pilaren volledig platgebrand en daarna heropgebouwd. Er zijn hierover weinig gegevens. Later werd ze geteisterd door de Zwarte Ruiters en in de 17de eeuw weer volledig herbouwd. Het huidige kerkgebouw is het resultaat van een vergroting in de 19de eeuw. Toren, kerk en interieur werden gerestaureerd aan het einde van de 20ste en bij het begin van de 21ste eeuw. Altaren en kerkmeubilair zijn barok, waaronder een biechtstoel van Kerrickx en een van Verbruggen. Geniet van het schitterend Van Peteghemorgel (1777), ook van enkele 17de-eeuwse schilderijen, waaronder 'De marteling van Sint-Sebastiaan' van Antoon Van Dyck. Verder is er een mooie neogotische doopvont, kruisweg en glasramen. Het hoofdaltaar is van Alexander Van Papenhoven (1716), het altaarstuk van De Roover (1719).
 • Gemeentebestuur

 • Schelle

  Schelle is een woongemeente in het zuiden van de provincie Antwerpen, aan de samenvloeiing van de Rupel en de Schelde. Beide rivieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de gemeente tot een nijverheidscentrum. Schelle telt enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder een oud tolhuis en een heemkundig museum. Uit archeologische vondsten blijkt dat Schelle al in de prehistorie bewoond was. Relicten van een waterput in de wijk Speltenhoek en de vermoedelijke resten van een castrum in het Zinkval getuigen van de Romeinse aanwezigheid. In de 9de eeuw begon men de eerste dijken te bouwen langs de Schelde; de doorwaadbare plaatsen werden vervangen door een veer. Tegen de oprukkende Noormannen werd een eerste versterking gebouwd. De visvangst en de scheepvaart op de Schelde en de Rupel waren eeuwenlang van groot economisch belang. In de 19de eeuw kwamen daar de steenbakkerij, de scheepsbouw en de brouwerijen bij.
 • Gemeentelijk Park

  In Boom kun je je volop uitleven in het gemeentelijke park, dat maar liefst 27 ha groot is. In mei opent elk jaar het openluchtzwembad, heerlijk verfrissend op warme zomerdagen. Voorts kun je er ravotten in de speeltuin, vissen, allerlei andere sporten beoefenen en de Franse tuin met mooie beelden bewonderen. De groene long van de gemeente.
 • Provinciaal Recreatiedomein De Schorre

  'Een put vol pit' vat kort en krachtig samen waar De Schorre voor staat. Deze voormalige kleiput is een recreatiedomein dat garant staat voor rustig óf actief genieten. Recreatie, sport en evenementen zijn de kernwoorden van dit 75 ha grote provinciale recreatiedomein. De Schorre is vooral bekend dankzij grote festivals zoals het dansfestival Tomorrowland en sportevenementen als de Spartacus Run. In De Schorre heb je een ruime keuze aan activiteiten: wandelen, fietsen, minigolf, speeltuinen, brasserie, waterfietsen, kick-bikes, vissen, klimtoren, deltahelling en nog veel meer. Bovendien is het de ideale uitvalbasis voor een wandeling of fietstocht door de Rupelstreek en het Rivierenland. Op pinkstermaandag bieden tijdens de Planten- & Ambachtendag meer dan honderd standhouders bloemen, planten, ambachtelijk lekkers en handgemaakte accessoires aan. Eind augustus kunnen kinderen tot 12 jaar zich uitleven op Schorremorrie, een heus kinderfestival. In september kom je ogen te kort tijdens Xtreme Xperience, hét festival van extreme, onbekende en avontuurlijke sporten. Half december kun je een sfeervolle en feeërieke winterwandeling maken tijdens Putteke Winter. Keuze genoeg dus voor een bezoekje aan De Schorre!
 • PRD de Schorre

 • Toerisme Rupelstreek vzw

 • 't Steencaycken

  t Steencaycken is een sociaal tewerkstellingsproject. Het is een gezellig, artistiek aandoend eetcafé, rustig gelegen aan de Rupeldijk in Boom, waar je voor democratische prijzen lekker kan eten en drinken. Voor de echte bierliefhebber: proef zeker het Belgica bier.
 • Sacchetti's

  Dessert- en eetkaffee bij het sas naar het kanaal Brussel-Rupel. Hier kan je even uitblazen na een mooie wandeling of fietstocht met een glaasje wijn, een tapasbordje of een ander lekker gerecht van de kaart.
 • Middelheimmuseum

  Voor je het park bezoekt, vraag je het best een plannetje aan het loket met een overzicht van de beelden. Dit is een indrukwekkende verzameling beeldende kunst, gepresenteerd in een schitterend park. Puur genieten van kunst in een groene omgeving. De verzameling werd in 2000 uitgebreid met nieuwe terreinen. Je vindt er werk van klinkende namen als Auguste Rodin, Panamarenko, Rik Wouters en Dan Graham. 200 beelden in een park van 25 ha. Niet te missen zijn de 'Koning en Koningin' van Henry Moore, 'Twee figuren voor Middelheim' van Juan Muñoz en 'Yayoi, 2005' van Corey McCorkle.
 • Kasteel Solhof

  Lekker eten en overnachten in Aartselaar? Dat kan onder meer in dit prachtige, historische monument kasteel Solhof. Rondom ligt een schitterend kasteelpark waar je gerust eens de benen kunt strekken. De oorsprong van het gebouw gaat zelfs terug tot 1414! Het werd diverse malen grondig verbouwd en gerestaureerd. Slechts twee spitse torens en de voorgevel zijn min of meer bewaard gebleven. De bijgebouwen dateren van het eind van de 19de eeuw en zijn opgetrokken in neorenaissancestijl.
 • Aartselaar

  Aartselaar bevindt zich slechts een tiental minuutjes rijden van Antwerpen. Een eeuw geleden was Aartselaar nog een echte landbouwgemeente. Met de komst van de drukke A12, de verbinding tussen Brussel en Antwerpen, werd Aartselaar langzaam maar zeker een verstedelijkte randgemeente van Antwerpen. Er kwamen heel veel winkelcentra, woonwijken én inwoners bij. Toch heeft de gemeente, vooral in het oosten en westen van het centrum, haar landelijke karakter deels behouden. De mooiste bezienswaardigheden zijn enkele kastelen, waaronder het indrukwekkende Cleydael dat dateert uit de 14de eeuw, Kasteel Solhof uit de 15de en het Wolffaertshof uit de 16de eeuw.
 • Gemeentebestuur

 • Sint-Niklaaskerk

  In deze kerk vind je een uniek kunstwerk waar Hemiksem en de hele Rupelstreek trots op is. De kruisweg van Edouard Dujardin schittert na een grondige restauratie opnieuw in volle glorie. In opdracht van en met de financiële steun van de provincie Antwerpen kregen de veertien schilderijen een conservatiebehandeling. Andere blikvangers in deze kerk zijn de talrijke schilderijen uit de 16de eeuw en het laatgotische praalgraf van ridder Antoon van Brabant (1429-1498). De glasramen van de kerk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd waren, werden in de jaren vijftig vervangen.
 • Hemiksemhof

  Dit prachtige kasteel was oorspronkelijk het laathof van de abdij van Hemiksem. In de 15de eeuw was het domein eigendom van o.a. Antoon van Brabant, in de 16de eeuw behoorde het toe aan de vermaarde familie De Taxis, die in het kasteel een 'postcomptoir' onderbracht. In de 18de eeuw onderging het complex aanzienlijke wijzigingen. Sinds 1980 zijn het kasteel en het park beschermd als monument en als dorpsgezicht.
 • Veerdienst Bazel-Hemiksem

  De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.
 • Bodega de Veertoren

  In Bodega de Veertoren kun je terecht voor een hapje en een drankje.
 • Zitbank voor Katja

  Op het jaagpad langs de Schelde vind je een zitbank met gedenkplaat voor Katja Nuyts. Deze sportieve dame verongelukte in augustus 2010 toen haar jetski, ter hoogte van de iets verder gelegen sluis van Wintam, in aanvaring kwam met een motorboot. Verder stroomopwaarts zie je de gebouwen van de vroegere elektriciteitscentrale van Schelle.
 • Blauwe fietsbruggen

  De twee blauwe fietsbruggen in Rumst zijn ondertussen een echt begrip geworden in fietsend Antwerpen. Sinds ze in maart 2002 geopend werden, vormen ze een van de belangrijkste en meest bereden fietsroutes in de provincie Antwerpen. Ze liggen aan het zogenaamde drierivierenpunt. Dijle en Nete vloeien hier samen en vormen zo de Rupel.
 • Restaurant Tafel 10

  Het 35 ha grote golfterrein van Drie Eycken telt negen holes, maar wie geen zin heeft in balletjes slaan, kan ook terecht in restaurant Tafel 10. Ook het mooie terras is voor iedereen toegankelijk.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.