Skip to main content

Vlaanderen Fietsroute - Wervik > Westvleteren

Afstand: 66 km
Startgemeente: Wervik
Parkeren: Wervik, Steenakker
Knooppunter
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

Deze noordwestelijke hoek van Vlaanderen is een dunbevolkt gebied waar landbouw troef is. Het is een halfopen cultuurlandschap met afwisselend akkers, weilanden en enkele bossen. Die laatste liggen vooral op de heuvelkammen. Van zodra je in de buurt van Ieper komt, duiken de herinneringen aan de Groote Oorlog (WO I) op. Je fietst langs de beruchte Ieperboog of Ypres Salient. Dit is een heuvelkam die in het oosten als een boog rond Ieper ligt. In WO I werd hier een bittere en bloedige strijd geleverd om de opmars van de Duitse troepen naar de Noord-Franse havens te stuiten. Ieper was na deze oorlog nog slechts een troosteloze hoop puin. Maar vandaag is het een bruisende stad, die de herinneringen aan het verleden in ere houdt. De route loopt daarna door het prachtige landschap van de West-Vlaamse heuvels. Alhoewel de route niet over de toppen van de 'bergen' loopt, zul je toch af en toe flink op de trappers moeten duwen om enkele nijdige hellingen te overwinnen. Weidse uitzichten vormen de beloning. Tussen de heuvels liggen mooie dorpjes, waar je steevast een terrasje vindt om op adem te komen. Na de bergen kom je in het glooiende Hoppeland, de streek rond Poperinge. Hoppe en bier, dat gaat goed samen. Overal in de streek kun je hoppebieren proeven, maar het hoogtepunt van bierproeverij ligt bij de trappistenbrouwerij van de Sint-Sixtusabdij te Westvleteren. Daar kun je abdijbier drinken dat verkozen werd tot beste bier ter wereld.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Toerisme Vleteren

 • Vleteren

  Vleteren, in het zuiden van West-Vlaanderen, is vooral bekend vanwege zijn deelgemeente Westvleteren, waar in de abdij van Sint-Sixtus het heerlijke trappistenbier wordt gebrouwen. Maar dat is niet het enige waarvoor je deze plek beslist moet aankruisen op de kaart van België: gelegen in de idyllische Westhoek biedt Vleteren ook heel wat aantrekkelijke fiets- en wandelmogelijkheden. Voor de wandelaar zijn er uitgestippelde routes zoals het Sint-Sixtuspad (7,1 km) en de Brabanthoekwandelroute (6,6 km). Ook de fietser komt hier aan zijn trekken. De Fleternaroute (50 km), de vernieuwde Kapelletjesroute (37 km) en de Bierroute (33 km) gidsen de sportieve bezoeker door hopvelden, langs historische boerderijen en schilderachtige waterlopen. Door de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog, die hier hevig woedde, zijn veel historische gebouwen verloren gegaan, maar gelukkig werden de kerken na de oorlog heropgebouwd.
 • Cafetaria Old Timer automuseum

  Anders dan gewoon. Je kan er van pannenkoeken, een 30-tal streekbieren en snacks proeven terwijl je naar auto's en moto's van 1899 tot de jaren '70 kijkt.
 • 't Witte Paard

  't Witte Paard is een ommetje méér dan waard! In 2008 werd het verkozen tot het gezelligste café van West-Vlaanderen. In deze combinatie van bruine kroeg, koffiehuis en smulcafé vindt elkeen zijn gading.
 • In de Vrede

  In de polders en pal tegenover de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren staat dit moderne café In de Vrede. De abdij, waar de inmiddels wereldberoemde trappist van Westvleteren wordt gebrouwen, is niet toegankelijk voor het publiek. In Westvleteren brouwen ze drie trappistenbieren: de blonde (5,8%) met een groene dop en twee bruine van respectievelijk 8 en 10,8% met een blauwe en gele dop. De bieren zijn niet verkrijgbaar in de supermarkten, zodat velen afzakken naar de winkel van de abdij om ze (in beperkt aanbod) te kopen. Het bier is uitgegroeid tot een echte hype en soms is de winkel gesloten want de monniken brouwen maar een beperkte hoeveelheid per jaar. Het alternatief is een bezoek aan dit rustige café waar je terechtkunt voor de drie soorten. Verder kun je hier terecht voor een snack en ijscoupes en in de rechtervleugel van dit café bevindt zich het Claustrum, waar je van 14 tot 17 u. een inkijk krijgt in het kloosterleven van de monniken (vrij toegankelijk).
 • Sint-Sixtusabdij

  In deze abdij wordt het bekende trappistenbier gebrouwen, dat al meermaals tot het beste bier ter wereld werd uitgeroepen. De Sint-Sixtusabdij is niet toegankelijk voor het publiek. In het bezoekerscentrum Het Claustrum (tegenover de abdij) kun je via een interactief computerprogramma toch een kijkje nemen in de abdij.
 • 't Jagershof

  In het rustieke interieur of op het grote terras achteraan kun je gezellig keuvelen bij een streekbiertje. Sinds kort is er ook een bezoekerscentrum waar de oorlogsgeschiedenis van de omgeving uit de doeken wordt gedaan.
 • Café De Legen Doorn

 • The Old Fiddler

  Een aardig buitenbeentje in het rijtje van Poperingse fietscafés is The Old Fiddler. Je stapt er midden in het Hoppeland als het ware pardoes Ierland binnen. Het prachtige pand heeft ook een achtergelegen tuinterras en bijbehorende speelweide. De Guinness staat al klaar!
 • Belfort

 • Poperinge

  Poperinge ligt in het heuvelachtige zuiden van West-Vlaanderen. Op het platteland rond Poperinge wordt tachtig procent van de jaarlijkse hopproductie gerealiseerd. Poperinge draagt dan ook niet voor niets de titel van 'hoofdstad van het hoppeland'. De talrijke historische monumenten, waaronder drie imposante kerken en de schilderachtige deelgemeenten, maken van Poperinge een fantastische toeristische stad en een goed vertrekpunt voor de verkenning van de grensstreek. Poperinge duikt in de vijfde eeuw op als een Frankische nederzetting. Vanaf de 7de eeuw behoorde de landbouwexploitatie in het gebied van de huidige stad toe aan de abdij van Sint-Omaars in het noorden van Frankrijk. Poperinge ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een voorspoedige lakenstad. Uit de bloeiperiode van de 13de en 14de eeuw dateren de gotische Sint-Janskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een eeuw later werd de Sint-Bertinuskerk herbouwd. Ondanks talrijke belegeringen en verwoestingen slaagde Poperinge erin haar economie te heroriënteren naar de hopteelt. De Eerste Wereldoorlog, die in het nabije Ieper een totale verwoesting aanrichtte, trof Poperinge in geringere mate. Het Talbot House, dat dienstdeed als ontmoetingsplaats voor Britse frontsoldaten, werd bewaard zoals het in 1917 was. Hou beslist ook halt bij het Hopmuseum, het weeuwhof op het Sint-Annaplein en het militaire kerkhof van Lyssenthoek.
 • Dienst voor Toerisme

 • Stadhuissite met executieplaats en dodencellen

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden op de binnenplaats van het Poperingse stadhuis zeker vier Britse soldaten gefusilleerd. In de dodencellen beleef je de laatste momenten van een ter dood veroordeelde soldaat en je kunt er de graffiti ontcijferen die gevangenen achterlieten. De executiepaal werd verplaatst en is nu duidelijk zichtbaar vanuit de dodencel. Een zitbank en een wand omsluiten de paal en verhogen de grauwe intimiteit van de executieplaats. Betonklinkers met hier en daar de afdruk van een vogelpootje: het is een referentie aan de breekbaarheid van de mens. Het gedicht van Erwin Mortier legt de diepere dimensie van deze locatie bloot.
 • Sint-Bertinuskerk

  De hoofdkerk van Poperinge is de laatgotische Sint-Bertinuskerk, de oudste kerk van de stad. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw en staat op de plaats van een romaans gebouw uit 1150. De kerk bezit heel wat meubilair en beeldhouwwerk uit de 17de en de 18de eeuw.
 • Vredegerecht

  Het woord 'vredegerecht' roept misschien vaak het beeld van een saai, grijs gebouw op, maar dat is hier niet het geval! Het statige Poperingse Vredegerecht, dat naar zijn vroegere eigenaar ook nog Huis van Merris wordt genoemd, werd opgericht in de late 18de eeuw, in Lodewijk XVI-stijl. Het is in feite een fraai herenhuis met een strakke, maar evenwichtige gevelindeling en een voornaam interieur. Het vroegere grote salon is nu zittingszaal, een ruimte in directoirestijl met stucplafond. Er zijn ook nog twee kleine salons, waarvan de stijl beïnvloed is door de empirestijl.
 • De Neerplaats

  Je moet er geweest zijn. Aangenaam, nieuw, eigentijds. Er is een galerij waar je de kunstwerken (beeldhouwwerken uit terracotta, brons, metalen...) van de uitbater kan bezichtigen. Je kan er ook terecht voor de kleine en de grote honger. Proef het 'huisbier', een blond en donker biertje van 7░ en het heet... Neerplaatsbier.
 • Hellegatbos

  Het Hellegatbos strekt zich uit over de top en de flanken van de bekende Rodeberg in Westouter. De naam verwijst naar een diep 'ravijn' onder aan de heuvelflank (het 'gat in de helle'; 'helle' betekent 'heuvel'). Boven aan de berg tref je droge zandgronden aan met lorken en dennen. Op de flanken vertoont de vegetatie meer variatie. In het voorjaar vormen bosanemonen en wilde hyacinten een tapijt van witte en blauwe tinten. Nog lager, aan de voet van de berg, ligt een dikke kleilaag waaruit diverse bronnen ontspringen. Karakteristieke planten zijn hier dotterbloem, reuzenpaardenstaart en daslook. Op het terrein kun je wandelen op de bewegwijzerde wandelpaden en uitrusten op een aantal zitbankjes. Een deel van het gebied is ook als speelbos ingericht.
 • Rodeberg

  Hemelsbreed 2 km ten zuidoosten van de dorpskern van Westouter verheft zich de 143 meter hoge Rodeberg, een van de mooie getuigenheuvels in de grensstreek ten zuidwesten van Ieper. Het hoogste deel van de 'berg' wordt ook wel Baneberg genoemd. Daar staat de gerestaureerde Lijstermolen, een standerdmolen. Vlak bij de molen bevindt zich het eindpunt van de enige Vlaamse kabelbaan. Die werd in 1957 aangelegd door een Oostenrijks bedrijf. Het traject is 700 meter lang en verbindt, over het Hellegat (een bebost ravijn), de Baneberg met de Vidaigneberg.
 • Kabelbaan Cordoba

  De kabelbaan Cordoba, de enige in Vlaanderen, werd in 1957 aangelegd door een Oostenrijks bedrijf. Het traject is 700 meter lang en verbindt, over het Hellegat (een bebost ravijn), de Baneberg met de Vidaigneberg. Deze attractie is geopend tijdens het weekend. In juli en augustus elke namiddag vanaf 14 u. Groepen het hele jaar door na afspraak.
 • Sint-Pieterskerk

  De driebeukige Sint-Pieterskerk van Loker is de hoogstgelegen kerk van West-Vlaanderen (91 m). Ze werd in 1917-1918 grondig verwoest door oorlogsgeweld, maar in 1924 heropgebouwd naar plattegronden van de 15de-eeuwse, laatgotische kerk. Van dat heiligdom behield ze de zware, grondig gerestaureerde westertoren, die geflankeerd is door vier sierlijke, kegelvormige hoektorentjes. Het torenhaantje staat op een piramide van vier stangen. In het interieur hangen enkele 17de-eeuwse schilderijen, die gered werden uit het oorlogsgeweld.
 • d'Hellekapelle

 • Dries

  De Dries van Kemmel is een heerlijk dorpsplein, omgeven door paardenkastanjes en met in het centrum een muziekkiosk. Vooraan op de Dries staat het beeldje de Kemmelse Gaper, een werk van Isidoor Goddeeris uit Roeselare. Natuurlijk kan een aantal kunstzinnige, ludieke en originele cafeetjes niet ontbreken. De Dries is ook nog het decor voor drukbezochte evenementen zoals de Zoetemarkt en de grootste rommelmarkt van West-Vlaanderen.
 • Het Kemmels Gapertje

  De Gaper is de spotnaam die de inwoners van Ieper gaven aan de inwoners van Kemmel. Een Kemmelnaar, die voor het eerst met zijn waren naar de Ieperse markt trok, zou vol verbazing en met open mond de indrukwekkende lakenhalle en het belfort aangestaard hebben. Het bronzen beeldje is gemaakt door de Roeselaarse beeldhouwer Isidoor Goddeeris, naar een ontwerptekening van Geert Vanallemeersch. Het beeldje werd geplaatst op initiatief van de werkgroep Zoetemarkt en het plaatselijk Feestkomiteit.
 • Het Labyrint

  Op het terras is het aangenaam verpozen. Je kan hier oude volksspelen uitproberen, het doolhof verkennen of schaken op een reuzenbord.
 • Toerisme Heuvelland

 • Dikkebusvijver

  Dikkebusvijver in de gelijknamige deelgemeente van Ieper is een prachtig wandel- en fietsgebied. Je kunt rond de vijver wandelen en fietsen. Vissen is toegelaten en via Sporttrack (www.sporttrack.be) kunnen allerlei outdoorsporten geboekt worden. De 36 ha grote vijver was er al in 1320 en ontstond door het afdammen van de vallei van de Kemmelbeek. De vijver bevoorraadde Ieper met drinkwater, vroeger via de Ieperse grachten en daarna via een stelsel van eikenhouten pijpen. Nu gebeurt dat via een modern pompstation. De Vaubantoren (1648) op de dijk, waarvan de sluis de watertoevoer naar Ieper regelt, maakte deel uit van de vestingen.
 • Sporttrack

 • Noyelle Sport

 • St. George's Memorial Church

  Ook in dit Ieperse monument is de Grote Oorlog nergens ver af. Deze anglicaanse kerk werd in 1928 en 1929 gebouwd naar de plannen van de Londense architect Sir Reginald Blomfield. Deze 'Herinneringskerk' herbergt tal van herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Alles, tot het meubilair toe, werd door Britse verenigingen, regimenten of particulieren geschonken. Je kunt de kerk elke dag vrij bezoeken.
 • Sint-Maartenskathedraal

  De indrukwekkende Sint-Maartenskathedraal aan het Vandenpeereboomplein diende helemaal opnieuw gebouwd te worden na de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurde in gotische stijl. Resten van de oude kathedraal vind je in het Lapidarium naast de kerk. In de kerk bevinden zich de graven van bisschop Jansenius en van graaf Robrecht van Bethune, de 'Leeuw van Vlaanderen'. Er is een mooi zijaltaar met retabel en het mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne. Het kloosterpand kan bezichtigd worden aan de noordzijde van de kathedraal. De toren is 100 meter hoog en is niet toegankelijk. Je kunt de kathedraal vrij bezoeken, behalve als er een dienst wordt gehouden.
 • Lakenhallen

  De bouw van de Ieperse lakenhallen op de Grote Markt nam meer dan veertig jaar in beslag! Van ca. 1260 tot 1304. Ze werden opgetrokken aan de Ieperlee (nu overwelfd), deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats waarin de schepen konden binnenvaren om hun vracht te laden en te lossen. De eerste verdieping, waar zich nu het schitterende In Flanders Fields Museum bevindt, werd gebruikt als stapelplaats. Tijdens de Grote Oorlog werd het gotische gebouw grotendeels vernield. Daarna werd het in dezelfde stijl heropgebouwd. Behalve het In Flanders Fields Museum kun je er ook de raadzaal bezoeken (alleen tijdens de openingstijden van het stadhuis). Verder vind je hier ook het bezoekerscentrum met de dienst toerisme, het Kenniscentrum en het Museumcafé.
 • Belfort

  Als je het geluid van de beiaard hoort, ben je in de buurt van het belfort van Ieper. Samen met de lakenhallen vormt het belfort aan de Grote Markt een prachtig geheel. De belforttoren in het midden van de lakenhallen is 70 meter hoog. In het Klokkenluidershuis hangen de 49 klokken van de beiaard. De huidige torenspits, met opengewerkte helm en draak (1693) is in haar oorspronkelijke vorm gereconstrueerd. Oorspronkelijk werd de onderste torengeleding gebruikt als schatkamer. De middenverdieping was vroeger de wapenkamer. Van hieruit vindt het 'Kattenwerpen' plaats.
 • In Flanders Fields

  In juni 2012 opende het vernieuwde In Flanders Fieldsmuseum opnieuw de deuren. Zaal na zaal ontdek, voel en hoor je hoe het leven was tijdens die oorlog. De interactieve opbouw van dit museum is bijzonder geslaagd. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front. Naam en logo van het museum werden ontleend aan het gedicht 'In Flanders Fields' van de Canadese arts en militair John McCrae. Ongetwijfeld herken je de laatste regels van het gedicht: 'We shall not sleep, though poppies grow in Flanders fields'. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.
 • Ieper

  Een uitgebreid bezoek aan Ieper is een must als je graag meer wil weten over wat er zich in deze streek afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hier zijn de littekens van de Grote Oorlog nog nadrukkelijk aanwezig. De stad Ieper noemt zich dan niet voor niets 'Vredesstad'. Van oktober 1914 tot oktober 1918 bevond het slagveld zich op luttele kilometers van het centrum. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog om Ieper. In die fameuze Ieperboog of Ypres Salient werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten. Op enkele muren na werd het volledige architecturale erfgoed van de stad in de as gelegd. Alle historische gebouwen, waaronder de Lakenhallen, het belfort en de Sint-Maartenskathedraal, werden na de oorlog minutieus heropgebouwd. Op de plaats van de middeleeuwse Menenpoort werd het beroemde Britse oorlogsgedenkteken ter nagedachtenis van de gesneuvelden opgericht. Hier wordt elke avond om 20 u. de 'Last Post' geblazen. Het museum In Flanders Fields, in de Lakenhallen, is helemaal gewijd aan de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Op boeiende wijze geeft het museum een beklijvend beeld van alle aspecten van die oorlog. Buiten de stad kun je langs verschillende fiets- en wandelpaden de landelijke heuvels verkennen. Zo is er de In Flanders Fields-wandelroute, de fietsroute Ieperboog en het wandelnetwerk Ieperboog. Wandelen en fietsen kan ook rond de Dikkebusbvijver, de Zillebekevijver en de Gasthuisbossen. Wie op zoek is naar een ontspannende uitstap met het gezin, kan terecht in het Bellewaerde Park waar je niet alleen dieren kunt kijken, maar je ook kunt uitleven op allerlei wervelende attracties.
 • Stadhuis

  Een bezoekje aan het Ieperse stadhuis is alleen al de moeite waard voor het prachtige gebrandschilderde glasraam naar een ontwerp van Arno Brys en ontwerpen van muurschilderingen door Charles Degroux (ca. 1870). Je treft deze kunstwerken in de raadzaal van het stadhuis. In dit renaissancegebouw met spitsbogengalerij zijn de ambtsvertrekken van de burgemeester, de schepenen en de secretaris ondergebracht.
 • Nieuwerck

  Een van de waardevolle historische monumenten op de Grote Markt van Ieper is het Nieuwerck. Het rust tegen de oostelijke muur van de imposante Lakenhalle. In 1620-1624 werd het 32 meter lange, renaissancistische Nieuwerck gebouwd naar een ontwerp van Jan Sporeman. Tot 1794 diende het als Schepenhuis. Het werd verwoest in de Eerste Wereldoorlog, maar in 1952-1954 herbouwd door architect P. Pauwels. De gotische onderbouw met tien spitsbogen vormt een galerij. Op de verdiepingen bevinden zich de amtsvertrekken van de burgemeester, de secretaris en de schepenen.
 • Petrus

  In brasserie-tearoom Petrus hebben ze alleszins een boontje voor fietsers. Voor de deur is er een fietsenstalling en het fraaie decor krijg je er gratis bij. Het aanbod is ruim en biedt naast suggesties voor de kleine honger, salades en volwaardige gerechten.
 • Grote Markt

  Als je de Grote Markt van Ieper opstapt, valt er heel wat moois te bewonderen. Aan de noordkant verrijzen de gotische Lakenhallen (ca. 1200-1304). Met het 70 meter hoge, ingebouwde belfort en de 132 meter lange gevel is het een van de imposantste burgerlijke gebouwen van de gotische architectuur van Europa. In de Lakenhallen is het unieke In Flanders Fields Museum ondergebracht. In 1962-1965 werd de stadhuisvleugel heropgebouwd. Tegen de oostelijke muur van de Lakenhallen werd het Nieuwerck opgericht (1620-1624, renaissance). Nog andere fraaie gebouwen zijn het Klein Stadhuis of Conciërgerie (1624), De Anker (1611) en De Trompet (1620). Het Kasselrijgebouw, rechts van de Diksmuidestraat, is 15de-eeuws. Het gerechtsgebouw werd in 1929 aan de oostzijde van de markt heropgebouwd in eclectische stijl met gotische elementen en lokale renaissance. De zuidzijde van de markt vertoont een fraaie gevelrij. Aan de westzijde ten slotte staat het voormalige 13de-eeuwse Vleeshuis. Heel wat te zien dus, zeker als je weet dat deze markt meer dan 1 ha beslaat. Wil je meer uitleg of informatie, dan vind je in de Lakenhalle ook de toeristische dienst van Ieper.
 • Vivaldi

  Als erkend fietscafé is de Vivaldi een aanrader tijdens de… vier seizoenen! Het interieur is adembenemend en de chef serveert er de lekkerste vlees- en visgerechten. In de namiddag is het een tearoom waar vooral de pannenkoeken en appelbeignets succes kennen.
 • Bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek

 • Brasserie Kazematten

  Tijdens WO I werd Ieper door de Engelsen verbasterd tot Wipers. In de kazematten, onder de vestingen, brouwen ze tegenwoordig een biertje dat Wipers Times 14 heet. Het is een blond speciaalbier (6,2%) dat met kruiden en hop uit de streek wordt gemaakt. De microbrouwerij werd in maart 2014 opgericht en produceert ook de Grotten Santé (bruin 6,5%). In de historische kazematten is bovendien een mooie brasserie ingericht waar je beide bieren kunt proeven.
 • Zillebekevijver

  In het begin van de 14de eeuw was Ieper een zeer welvarende en dichtbevolkte stad. Voor de waterbevoorrading legde men twee vijvers aan: in Dikkebus en in Zillebeke, en die plassen voorzien Ieper nog altijd van drinkwater. De 28 ha grote Zillebekevijver wordt gevoed door de Zillebeek. Aan de westelijke oever ligt het pomp- en zuiveringsstation, dat dagelijks ongeveer vier- tot vijfduizend kubieke meter drinkwater produceert. De vijver is omsloten door een fraaie dubbele bomenrij. Hengelen is mogelijk, mits een speciale visvergunning. De vijver is een waardevol brokje natuur. Heel schilderachtig zijn de grote velden waterlelies. Er broedt een kolonie futen, maar ook blauwe reiger, meerkoet, waterhoen, wilde eend en oeverloper zijn er thuis. De vijver wordt in het trekseizoen druk bezocht door tal van vogelsoorten. Je kunt rond de vijver fietsen en wandelen.
 • Bedford House Cemetery

  De geallieerden gebruikten het voormalige, omwalde landgoed Rosendael als veldhospitaal en noemden het Bedford of Woodcote House. De militairen die in de verpleegpost het leven lieten, werden in het park begraven. Het kasteel verdween, het kerkhof en de omwalling bleven. Er liggen in totaal 5208 gesneuvelden.
 • Provinciaal domein De Palingbeek

  In Zillebeke, vlak bij Ieper, kun je op stap in het provinciedomein De Palingbeek. Het domein is vandaag meer dan 240 ha groot. Het bestaat uit het Molenbos, de Vierlingen en de Oude Vaart. Je kunt er een kijkje nemen in het bezoekerscentrum, bij de sterrenwacht Astrolab Iris en in de Milieuboerderij. Het bezoekerscentrum zorgt samen met zijn partners voor een ruim aanbod aan natuuractiviteiten. In het bezoekerscentrum zijn twee permanente tentoonstellingen ondergebracht en worden ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. In de boerderij krijg je bruikbare tips voor het zorgzaam en diervriendelijk omgaan met huis- en neerhofdieren en het ecologisch verbouwen van groenten. Astrolab Iris is dan weer een boeiend natuurwetenschappelijk en technisch centrum. Je vindt er maar liefst twee hightechsterrenwachten. In een daarvan staat de grootste amateurtelescoop van de Benelux en Noord-Frankrijk. Behalve deze leerrijke centra bezoeken, kun je in het domein ook prachtige wandelingen maken. Poelen en moerassen, oud en jong bos, boomgaarden en bloemrijke graslanden, ligweiden of een speelplein wisselen elkaar af. Uitgestrekte bewegwijzerde wandelpaden brengen je naar de mooiste plekjes.
 • Sint-Maarten

  De naam van tearoom Sint-Maarten verwijst naar het iets verderop gelegen plein met enkele art-decohuizen en het neoclassicistische stadhuis, waar tot begin 18de eeuw ook een Sint-Maartenskerk stond. In de tearoom zit je goed voor zowel ijs, wafels, pannenkoeken, koude als warme gerechten.
 • Wervik

  Wie Wervik zegt, denkt tabak. Wervik, in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, staat sinds de 17de eeuw bekend als het centrum van de Belgische tabaksteelt, en tot vandaag blijven tabak en Wervik nauw met elkaar verbonden. Meer dan 90% van de huidige Belgische tabaksteelt is te situeren in Wervik en omgeving. Het is de enige regio waar nog op betrekkelijk grote schaal tabak wordt verbouwd. De Wervikse tabak wordt vooral gebruikt door de pijprokers en de zelfrollers. In het Nationaal Tabaksmuseum vind je de geschiedenis van de diverse rookvormen in woord en beeld: galante manieren om te snuiven, het titanenwerk om een sierlijk kleipijpje aan de praat te houden of spuwpotjes en dito flesjes uittesten. Maar in Wervik zijn er ook nog andere bezienswaardigheden! Zo heb je twee windmolens die recentelijk gerestaureerd zijn en beide nog kunnen werken: de stenen Briekenmolen (bij het Tabaksmuseum) en de houten Kruisekemolen. De schitterende Sint-Medarduskerk is een van de grootste van West-Vlaanderen; ze is opgetrokken in verschillende stijlen.
 • De Waterkant

  De Waterkant is een eethuis met een trendy interieur en een aanbod van zowel gerechten, slaatjes als desserts. Nog leuker is het om bij mooi weer buiten van een hapje of een drankje te genieten. Op het zuidgerichte terras met uitzicht op de Leie heerst zowaar een instant vakantiegevoel.
 • Sint-Medarduskerk

  De huidige kerk werd voltooid omstreeks 1440. Ze bevindt zich aan de Leieboorden, vlak bij de Frans-Belgische grens. De aartshertogen Albrecht en Isabella schreven in 1608 dat er in het Graafschap Vlaanderen geen mooier bedehuis te vinden was. Deze monumentale, gotische kerk is de stille getuige gebleven van de bloeiperiode onder de Bourgondische hertogen. Sinds 1964 is het gebouw een beschermd monument. Na de grondige buitenrestauratiewerken (afgerond in 2012) schittert de kerk opnieuw in haar volle glorie. Ook het interieur van de kerk is een bezoekje waard. Tal van Wervikse geschiedenistaferelen en symbolen komen aan bod: de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, oude 17de-eeuwse gildekasten, een mysterieuze crypte... Voorts telt de kerk tal van brandschilderramen, schilderijen en andere kunstvoorwerpen.
 • Nationaal Tabaksmuseum

  Wil je alles te weten komen over tabak en de geschiedenis ervan? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het Tabaksmuseum is ondergebracht in de stenen Briekenmolen. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de tabaksteelt en -consumptie. Je kunt ook reconstructies van een tabakswinkel en een tabaksmanufactuur bezichtigen. Er worden in totaal meer dan 2000 voorwerpen tentoongesteld (pijpen, tabakspotten, aanstekers, asbakken, snuifdozen...). Van 2014 tot 2018 is er de thematentoonstelling 'tabak en oorlog'.
 • Retroherberg In den Grooten Moriaen

  Bruine kroeg in de schaduw van de Briekenmolen, bij het Tabaksmuseum. Proef zeker een Moriaentje, een krachtig brouwsel verkrijgbaar zowel in blond als bruin, genoemd naar de typische luifelbeelden die de vitrines van de oude tabakswinkeltjes bevolkten voor de Eerste Wereldoorlog. Proef ook van streekspecialiteiten als de Toebakspallulen, pannenkoeken op een heel bijzondere manier gekruid met tabaksextracten of van een broodplank met allerhande lekkernijen.
 • Dienst voor Toerisme

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.