Skip to main content

Vlaanderen Fietsroute - Westvleteren > Nieuwpoort

Afstand: 62 km
Startgemeente: Vleteren
Parkeren: Westvleteren, Westvleterendorp
Knooppunter
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

Je fietst door het Regionaal Landschap IJzer en Polder. In tegenstelling tot het heuvelland schap is de horizon hier overal vlak. De kerktorens van stille polder- dorpjes zijn van ver te zien tussen de akkers, weiden en natte hooilanden. Dit is een van de dunst bevolkte gebieden van Vlaanderen. Rond de grote polderhoeves liggen vele hectaren landbouwgrond. Openheid en stilte zijn troef. De wind kan hier je bondgenoot zijn, maar ook een geduchte vijand. De IJzer stroomt als een brede beek vanuit Noord-Frankrijk traagjes door het vele groen, voorbij Fintele naar de kruising met de Ieperlee. Van daaraf is het een brede rivier die langzaam naar de zee in Nieuwpoort stroomt. Het vredige landschap laat nauwelijks vermoeden dat in deze IJzervallei vier jaar lang een hardnekkige, modderige en bloedige loopgravenoorlog woedde. Op vele plaatsen passeer je getuigen en littekens van ‘De Groote Oorlog’ aan de IJzer. In Diksmuide kun je natuurlijk niet naast de IJzertoren kijken. Na de polders kom je in de kustvlakte terecht. Aan de kust kun je genieten van enkele stukjes duinenreservaat die er - ondanks de bouwwoede - nog resten.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Fintele

  De poëtische naam van dit gehucht bij de samenvloeiing van de Lovaart en de Ijzer is afkomstig van de middeleeuwse benaming 'Wind-ele', de plaats waar de winde stond. De winde, een ingenieus sassysteem, hees de boten over een dam van de ene rivier naar de andere. Vandaag is Fintele de startplaats van enkele prachtige wandel- en fietsroutes door de broeken.
 • De Hooipiete

 • De Lisdodde

 • De Boot

  Langs het Ieperleekanaal kom je bij wel zéér opmerkelijke wegwijzers (‘Sydney 16.882 km’!) en de Isera, een boot waarop en waarin je kennismaakt met de Westhoek en de IJzer. Je kunt er iets drinken, maar ook een boot of zonnefietsen huren. Die laatste zijn voorzien van zonnecellen als energiebron voor de elektromotor. Er zijn ook ‘trekkershutten’ beschikbaar. De nabijgelegen brug Drie Grachten heeft haar naam te danken aan de drie waterlopen die er samenvloeien: de natuurlijke Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart. Drie Grachten was tijdens de Eerste Wereldoorlog het strijdtoneel van heldhaftige gevechten van de Franse Zoeaven tegen de oprukkende Duitsers.
 • Knokkebrug

  Je hebt 6,5 km achter de rug, als je van bij de IJzertoren stroomopwaarts langs de rivier bij een eerste brug komt. Ze bevindt zich op de grens van Diksmuide met Lo-Reninge en Houthulst, al hangt wel het wapenschild van laatstgenoemde gemeente aan de reling. De Knokkebrug dankt haar naam aan het fort Knokke dat de Spanjaarden daar in 1590 bouwden en ooit van groot militair belang was. Vandaag is er een kegelvormige schuilhut, een rust- en infopunt voor fietsers. Het typische ophaalbrugje ligt bij de samenvloeiing van de IJzer met het Ieperleekanaal. Oorspronkelijk was dit een riviertje, maar later werd het gekanaliseerd waardoor het van groot belang werd voor de lakennijverheid van het middeleeuwse Ieper.
 • De Gevallen Engel

  Sint-Jacobskapelle telt amper 100 inwoners, maar heeft met De Gevallen Engel wel een cultuurrijke pleisterplaats in de Westhoek. In het café en koffiehuisje zijn er vaak optredens. Je kunt er ook terecht voor gezelschapspellen bij een goed glas. Er staan zelfs kajaks en fietsen klaar.
 • Museum aan de IJzer

  Behalve Ieper heeft ook Diksmuide een indrukwekkend museum gewijd aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Het Museum aan de IJzer (IJzertoren) is een indrukwekkend 22 verdiepingen tellend museum rond Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid. Hier gebruikt men de gruwel van de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront om mensen te laten nadenken over oorlog en geweld, en hen te laten evolueren naar vrede en geweldloosheid. Je ruikt er het mosterd- en chloorgas, de angst voor de bombardementen en de wanhoop in de loopgraven. Vanaf de 84 meter hoge toren heb je een schitterend uitzicht over Diksmuide en de Westhoek. Om je bezoek voor te bereiden kijk je het best eerst even op de website van het Museum aan de IJzer: www.aandeijzer.be. Je leest er zeer gedetailleerd wat er allemaal te bekijken valt.
 • Dodengang

  In dit monument van de Eerste Wereldoorlog kun je wellicht het best de verschrikking van deze eerste grote oorlog aanvoelen. In een reconstructie van de vooruitgeschoven loopgraven ervaar je de beklemmende sfeer en de erbarmelijke leefomstandigheden aan het front. De Dodengang van Diksmuide werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen. Aan de overzijde van de IJzer en in een bunker op 20 meter van de stelling bevonden zich Duitse troepen.
 • O.L.V.-hoekje

  Via een slingerpaadje kom je bij O.L.V.-Hoekje, tot 1870 de dorpskern van Stuivekenskerke (die nu 2 km noordwaarts ligt!). Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hier een vooruitgeschoven stelling van het Belgische leger. Vandaag staan in Oud-Stuivekens nog vier woningen, de kapel O.L.V.-ter Zege, het puin van de kerktoren, gedenkzuiltjes en een altijd wapperende driekleur.
 • Zoutenaaie

  Zoutenaaie was ooit de kleinste gemeente van België. Ja kan hier even uitrusten bij een lekker streekbiertje, een boerenboterham of huisbereide kaas- en garnaalkroketten, een slaatje of - voor de snoepers - een ijsje of pannenkoeken.
 • Café Kunstemaecker

 • Bakkerijmuseum

  Het water zal je in de mond komen bij een bezoek aan het Bakkerijmuseum, dat gevestigd is in de 17de-eeuwse Zuidgasthuishoeve. De museumverzameling bestaat uit een zeer uitgebreide collectie van waardevol erfgoed, dat vroeger werd gebruikt bij de bereiding van brood, gebak, ijs, chocolade, speculaas en snoep. Het winkeltje flitst de bezoeker meteen terug naar het begin van de 20ste eeuw. Verder wordt ook de interesse van de kinderen opgewekt in de didactische tuin of via heel wat speelse, maar leerrijke modules in de schuur.
 • Keurslager Ortwin & Patricia

  Potjesvlees uit de Westhoek, het eerste Vlaamse vleesproduct met Europese erkenning!
 • Sint-Pieterskerk

  De 19de eeuwse neogotische Sint-Pieterskerk is een bezoekje waard. De kerk dateert van 1848 en deze parel van neogotiek schittert, na restauratie, als nooit tevoren. De kerk is voorzien van weelderige decoratieve versieringen op muren en zuilen en de lichtinval door de brandglazen zorgt voor een kleurenspel van zeldzame schoonheid. Op de burgerlijke begraafplaats bij de Sint-Pieterskerk is er een perk met 135 Franse graven. Er zijn 127 graven voorzien van een kruis en zeven van een grafsteen voor moslims. Constant Perroquin, een luitenant-ter-zee van de Marinefuseliers en ridder in het erelegioen, heeft een privé graftombe, net ten zuiden van dat grafperk.
 • Ambachtelijke bakkerij Tyteca

  Deze bakkerij heeft een grote diversiteit aan broden. Dagelijks 15 verschillende soorten brood o.a. hoeve-wit, abdij, 13 granen, zonnebrood,… Daarnaast is er een dagelijks aanbod aan luxe broden gaande van craquelin, chocoladebrood tot koningsbrood royal en notenbrood.
 • Koksijde

  Koksijde is een boeiende kustgemeente die niet alleen veel natuur te bieden heeft, maar ook heel wat cultureel interessante bezienswaardigheden telt. De geschiedenis van het voormalige kleine vissersdorpje Koksijde is verbonden met de abdij van Ten Duinen. In de vroege 12de eeuw kwam een kleine kloostergemeenschap zich in het kustgebied vestigen. In 1138 sloten de monniken zich aan bij de cisterciënzerorde. De abdij leverde een grote bijdrage aan de ontginning en de bedijking van het polderland en verwierf een aanzienlijke rijkdom. De monumentale boerderij Ten Bogaerde is daarvan het beste bewijs. Na de verwoesting van de abdij door beeldenstormers vestigden de monniken zich in Brugge, waar de gemeenschap tot 1796 bleef bestaan. De omgeving en het archeologisch museum bij de abdij is grondig gemoderniseerd. Koksijde heeft zich vanaf het begin van deze eeuw ontwikkeld tot een gezellige familiebadplaats. Liefhebbers van surrealistische schilderkunst kunnen terecht in het Paul Delvauxmuseum. Natuurreservaat De Doornpanne telt 157 ha en sluit aan bij de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin aan de kust. Het gebied is grotendeels toegankelijk voor het publiek. Het vogel- en plantenreservaat kan onder begeleiding bezocht worden.
 • Restaurant ’t Blekkertje

  Eethuis 't Blekkertje ligt langs de Zeelaan tussen Koksijde-dorp en Koksijde-bad. 't Blekkertje verwijst naar de Hoge Blekker, de duinenrug vlak in de buurt van het eethuis. Aan tafel wordt er genoten van een originele en betaalbare keuken. Lekker eten begint bij eerlijke producten en hoeft niet ingewikkeld te zijn. De kaart is een combinatie van klassiekers en specialiteiten van de chef.
 • De Doornpanne

  In bezoekerscentrum De Doornpanne kom je meer te weten over de waterwinning en de fauna en flora in het natuurgebied het natuurgebied De Doornpanne. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen waar 'zelf doen' en 'zelf ontdekken' centraal staan. Ja kan een begeleide wandeling aanvragen, brochures, wandelkaarten en informatie krijgen. In De Doornpanne bestaat de kern van het duinencomplex uit een brede depressie (panne) waarvan de begroeiing een mozaïek vormt van bos, struikgewas en open ruimte. Eromheen bevindt zich een gordel van stuifduinen met o.a. de hoogste duintop van de Vlaamse kust, de Hoge Blekker (33 m). In De Doornpanne komen meer dan driehonderd soorten wilde planten voor waarvan een derde in Vlaanderen zeldzaam tot zeer zeldzaam is. Bepaalde delen van het gebied zijn wegens begrazing en waterwinning alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie neem je het best een kijkje op www.iwva.be/bezoekers, de website van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) die eigenaar is van het centrale deel (123 ha) van De Doornpanne.
 • Maes-Mahieu

 • NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum

  In dit moderne museum voor jong en oud vullen waardevolle pronkstukken uit de collectie en interactieve opstellingen elkaar aan. Zo kun je morseberichten verzenden, een visser in nood helpen door het gezinsparcours S.O.S. Zeemonsters te volgen, een storm beleven alsof je er middenin zit en ontdekken hoe vissers vroeger leefden en werkten aan de hand van levensechte decors: het vissershuisje, het strand, de kapel, de scheepswerf, de Oostendse vismijn, de 'cierk' en een sprot- en haringrokerijdecor. Niet alleen de kunst en het vissersambacht staan centraal in het museum. Ook de natuur, en de zee die geeft en neemt. Sta oog in oog met de aquariumbewoners onder hét pronkstuk van de collectie: de OD.1 Martha, een gerestaureerd kustvissersvaartuig dat oorspronkelijk tot de vissersvloot van Oostduinkerke behoorde en sinds 2006 een nieuwe thuishaven in het visserijmuseum vond. Het museum schenkt extra aandacht aan het heden en de toekomst van de visserij in de Noordzee en organiseert bovendien jaarlijks tentoonstellingen die een frisse blik werpen op de verschillende aspecten van de visserij. Oostduinkerke is ook de enige plek ter wereld waar garnaalvissers te paard nog actief zijn. Een aloud gebruik waarrond het museum reeds een grote verzameling erfgoed verzameld heeft. Na een bezoek kun je in het estaminet De Peerdevisscher de traditionele visserskost proeven en genieten op het binnenplein waar de visserijfolklore in de zomer telkens haar hoogtepunt krijgt. Je vindt er ook het herdenkingsmonument voor de op zee gebleven vissers.
 • In de Peerdevisscher

  Het Nationaal Visserijmuseum kreeg een paar jaar geleden een grondige renovatie, maar de museumherberg De Peerdevisscher behield zijn authentieke uitzicht van weleer. Deze vissersherberg werd weliswaar op getrouwe wijze nagebouwd naar een 'model' uit de jaren twintig van de vorige eeuw, toch ontbreekt het hier geenszins aan authentieke gezelligheid. Het houten plafond en de Leuvense kachel dragen daar ruimschoots toe bij. Uitbater Johan Casier is hier sinds 2004 de patroon. Hij nam De Peerdevisscher toen over van paardenvisser Maurice Denecker, die liefst 27 jaar de zaak uitbaatte. Ook Johan is paardenvisser, een absolute voorwaarde van de gemeente om deze herberg te mogen uitbaten. Zijn vrouw is trouwens de dochter van de legendarische paardenvisser Eddy D'Hulster. De paardenvissers zijn in de herberg overigens goed vertegenwoordigd: aan de muur ontdek je een reeks foto's over dit legendarische beroep. Proef hier zeker eens een Peerdevisscher van de tap, een lekker bruin biertje van hoge gisting dat het midden houdt tussen trappist en Rodenbach. Het smaakt trouwens voortreffelijk met een portie verse garnalen.
 • Domein ter Yde

  Tussen zee en polder fiets je autovrij langs de Simliduinen, vervolgens ook voorbij het Hannecartbos, dat aan het grote duinenmassief rond het domein Ter Yde (260 ha) grenst. Beide zijn het neusje van de zalm qua ecologische rijkdom aan de westkust. De vochtige duinpannen in het hart van Ter Yde zijn botanische paradijzen met onder andere orchideeën en parnassia.
 • Sunparks Oostduinkerke

 • Café Seastar Terminal

  Bij de aanlegsteigers van rederij Seastar is er ook een café-bistro met een groot terras. Aantrekkelijk om even te pauzeren en te genieten van een drankje, de sfeer in en om de havengeul én vooral ook van de fraaie omgeving aan de Robert Orlentpromenade.
 • Boottochten II

  Ontdek tijdens de één uur durende rondvaart het natuurreservaat Ysermonding, de Euro-jachthaven, het Albert I-monument, de vismijn, het sluizencomplex De Ganzepoot en geniet van een prachtig panoramisch uitzicht op de Noordzee.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.