Skip to main content

Weidse panorama's en een groene spoorwegzate

Afstand: 27 km
Startgemeente: Torhout
Parkeren: Torhout, parking Kasteel Wijnendale
Knooppunter
  ( 1 stem )

Omschrijving

Je houdt van afwisseling. En gelijk heb je. Tussen het plateau van Wijnendale en het polderland bij de Moerdijkvaart word je op je wenken bediend. Met dank aan het verleden en het reliëf. In de waterburcht van Wijnendale werd - al eens letterlijk - Vlaamse en Belgische geschiedenis geschreven. Van 30 m hoog bij de start gaat het snel naar de Ruidenberg, die piekt tot net boven de 50 m. De panorama's reiken er van de Kemmelberg in het zuiden tot de appartementenmuur aan de zeedijk in het noorden. Dan is het dalen tot 4 m of de hoogwaterstand van onze Noordzee. Naar West-Vlaamse normen een fors hoogteverschil! De zuidelijke helling naar het horizontale bovenvlak van het Wijnendaleplateau ervaar je als een echte kuitenbijter. Het talud aan de noordelijke overzijde doet je naar de remmen grijpen. Je acht je gelukkig met dat degelijke versnellingsapparaat, die krachtige remmen en goedgetrainde kuitspieren. Het fietspad op de oude spoorwegzate tussen Oostende en Torhout is dan weer vlak. Zoals beloofd is afwisseling troef. De Groene 62 gidst je terug naar en door het Wijnendaleplateau. Om af te sluiten is er nog een zijsprong naar een romantisch kasteel en mooi parkbos.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Brasserie Heuvelhof

  Brasserie vlak bij het Kasteel van Wijnendale. Je kan hier terecht voor een snelle lunch, een snack, een lekker ijsje en een verfrissend drankje. Groot terras en speelplein voor de kleinsten.
 • Kasteel Wijnendale

 • Wijnendalebos

  Wijnendalebos is botanisch, ornithologisch, landschappelijk en historisch erg belangrijk. Het is sinds generaties eigendom van de familie Matthieu de Wynendaele, die het als jachtterrein benut en het hout ervan gebruikt. In 1983 werd 175 ha aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Een deel ervan is als wandelzone opengesteld terwijl een ander deel voorbehouden is voor wetenschappelijk onderzoek. Voor de allerkleinsten is er een leuke speelzone en zowel voor volwassenen als voor kinderen is een educatief bosleerpad aanwezig. Natuurliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Alle informatie over het bos vind je in het bezoekerscentrum van kasteel Wijnendale.
 • Wijnendaele Wandeling

  Je kan hier terecht voor een stevige boterham, een snack, pannenkoeken, wafels, gebak, ... Uitgebreide bierkaart.
 • De Somme

  Gezellig volkscafé in de schaduw van de kerktoren. Uitgebreide bierkaart.
 • Ichtegem

  Het West-Vlaamse Ichtegem is alleen al een bezoek waard wegens de weidse uitzichten die je geniet op verschillende plaatsen in de gemeente. Van in de Panoramastraat (32 m hoogte) kun je de torens van Brugge zien en de flatgebouwen aan de kust. Vanaf de Ruidenberg (40 m hoog) heb je uitzicht op het Wijnendalebos en zuidelijk West-Vlaanderen. In het dorp gaan de oudste delen van de Sint-Michielskerk terug op een romaanse kerk uit de 11de eeuw. In het begin van de 19de eeuw beleefde de gemeente een bloeiperiode. Hiervan getuigen onder meer het kasteel Rosendahl en verschillende herenhuizen, zoals het huis van dokter Demeersseman uit 1912.
 • Cultuurdienst

 • Provinciaal Domein d'Aertrycke

  Het 49 ha grote, aantrekkelijke Provinciaal Domein d'Aertrycke, op de grens tussen Torhout en de Verloren Kost, bestaat uit gemengd loofhout (met in de ondergroei onder andere valse salie en salomonszegel), gazons, kleurrijke bloemperken en vijvers. Tussen 1869 en 1871 liet August de Maere er het bouwvallige landhuis d'Aerdenhutte afbreken om er een neogotisch kasteel te bouwen. Je vindt er ook een bezienswaardige duiventoren. Konijnen, hazen en patrijzen zijn hier veel geziene bewoners.
 • Kasteel d'Aertrycke

  Dit kasteel ziet er net zo chic uit als zijn naam klinkt. Het oorspronkelijke landhuis (d'Aerdenhutte) werd eind 18de eeuw afgebroken en de eigenaar, baron August de Maere, liet er een neogotisch kasteel optrekken. Het prachtige park met vijver en botenhuis werd grotendeels in zijn oorspronkelijke staat behouden. Achter de gerestaureerde gevel van het voormalige koetshuis werden hotelkamers en twee vergaderzalen ingericht. In het kasteel kunnen de lekkerbekken aan hun trekken komen, want er is nu een restaurant gevestigd.
 • Kasteel Wijnendale

  In het museum wordt de geschiedenis van het kasteel verteld. Wijnendale is meermaals het toneel geweest van belangrijke historische gebeurtenissen: het jachtongeval van Maria van Bourgondië, gravin van Vlaanderen, en de ontmoeting van Leopold III met zijn ministers in mei 1940.
 • Site Lange Max

  De site is genoemd naar het Duitse kanon 'Lange Max', dat hier tijdens de Eerste Wereldoorlog opgesteld stond en waarvan men het schuttersplatform probeerde te reconstrueren. In het museum wordt aan de hand van foto's en documenten een overzicht gegeven van de Duitse acties in het kustgebied.

Reacties