Skip to main content

Fietsen tussen harde klontjes en frisse blondjes

Afstand: 52 km
Startgemeente: Tienen
Parkeren: Tienen, Vesten
Knooppunter
  ( 2 stemmen )

Omschrijving

Tienen en Hoegaarden vormen zonder enige twijfel het land van het bier en de suiker, in omgekeerde volgorde dan. In Tienen hebben vele duizenden mensen de voorbije 170 jaar hun inkomen gehaald en ook landbouwers kenden welstand dankzij de afname van hun suikerbieten door de Tiense Suikerraffinaderij. Hoegaarden heeft ook een traditie. In 1735 waren er al 35 brouwerijen... Om als fietser hier te passeren, met nog zo veel kilometers voor de boeg, moet je op je tanden bijten. Maar het Meldertbos, de Jordaanvallei, de Snoekengracht met duizenden bloeiende orchideeën en het plateau van Vissenaken wachten nog. Het bier- en suikerland heeft niet zulke grote reservaten of provinciale domeinen, maar kent die wel in zakformaat. Vooral de valleien en waterkanten zijn ongekend prachtig en vormen een lappendeken van biotopen, waar vogels, zoogdieren, planten en amfibieën elk hun eigen stekje vonden.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Sint-Germanuskerk

  Ooit was het een abdijkerkje waar je misschien gewoon zou langslopen, maar vandaag is dat ondenkbaar! Door de opeenvolgende vergrotingen, verbouwingen en restauraties evolueerde dit oorspronkelijk kleine kerkje uit de 9de eeuw naar een grote kapittelkerk. Je ziet hier verschillende stijlen harmonieus samensmelten, van romaans tot hooggotisch. Van de romaanse viertorenbasiliek uit de 12de-13de eeuw bleef de westbouw bewaard. In het midden van de 16de eeuw verdwenen de twee westtorens, die vervangen werden door één monumentale klokkentoren. Deze toren werd op zijn beurt in 1713 bekroond met een barokke spits. Niet verwonderlijk dat de prachtige toren op 4 november 1999 erkend werd als werelderfgoed door UNESCO. Het schip en koor van deze kerk zijn gotisch.
 • Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk

  Deze prachtige kerk wordt beschouwd als de wieg van de Brabantse hooggotiek. Ze werd gebouwd in de 14de en de 15de eeuw. De westgevel is voorzien van drie portalen uit de 14de eeuw die versierd zijn met nissen, waarvan de sokkels gebeeldhouwde taferelen voorstellen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Na een brand werd de 70 meter hoge toren in 1654 bekroond met een barokke spits. In de eerste helft van de 19de eeuw hadden enkele verbouwingen plaats en werd de kerk uitgebreid met twee zijkoren. Het meubilair (altaren en biechtstoelen) is overwegend barok. De kerk dankt haar naam aan de legende waarin de Heilige Maagd en de gedempte poel een hoofdrol spelen. Aan de noorderzijde van de kerk is een Lourdesgrot gebouwd boven een bron.
 • Toeristisch Regionaal Infokantoor/Streekshop

 • Tienen

  Tienen ligt in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant, aan de Grote Gete, de E40 Brussel-Luik en aan een aantal gewestwegen die de stad verbinden met Sint-Truiden, Diest, Aarschot, Leuven en Jodoigne. De stad is sinds de 19de eeuw het centrum van de suikerbietenteelt en van de suikerindustrie. Al sinds de vroege middeleeuwen behoort Tienen tot de belangrijke steden in het hertogdom Brabant. Dat blijkt duidelijk uit de vele mooie monumenten, o.a. de Sint-Germanuskerk en de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk, die de stad sieren. In Tienen zijn talrijke en bovendien bijzondere Gallo-Romeinse vondsten gedaan die wijzen op bewoning in die tijd. In de 11de eeuw kreeg Tienen stadsrechten en kwamen zich talrijke religieuze instellingen in de stad vestigen. Tienen werd een belangrijk centrum van de lakennijverheid. In het midden van de 14de eeuw werd begonnen met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk, een prachtige kerk in Brabantse hooggotiek. Als op een na oudste begijnhof wordt vaak Tienen vermeld, waar in 1245 met de bouw van de kerk werd gestart. De begijnhofkerk of paterskerk werd op 22 september 1976 door een hevige brand grotendeels verwoest. Na restauratie werd de ruïne in 1997 ingericht als wandelpark. In de schaduw van het voormalige begijnhof produceert de Tiense Suikerraffinaderij NV al sinds de 19de eeuw de vermaarde Tiense suiker.
 • Suikermuseum

  Alles wat je altijd wilde weten over suiker ligt hier voor het oprapen! Vier animatiepersonages leiden je door het museum, terwijl via verhalen, allerlei proeven, filmpjes en interactieve opdrachten de productie en toepassing van suiker en afgeleide producten wordt verteld. Het wordt een spannende tocht langs verhalen, geluiden en sfeerbeelden uit de kleurrijke wereld van suiker. Bij het museum hoort een MuseumCafé en een Streekshop. Bezoek gebeurt met een audiogids (beschikbaar in vier talen).
 • Toeristische Dienst

 • Museum 'het Toreke'

  Het museum het Toreke was tot in 1975 een gevangenis. Nu is het ingericht als museum. De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal van de Gallo-Romeinen in Tienen. Een fietsroute van 17 km lang leidt langs plaatsen waar de Gallo-Romeinse vondsten werden ontdekt. Regelmatig worden werken van gastkunstenaars tentoongesteld.
 • Het Kapittelhuys

  Het bieraanbod is hier erg (kleur)rijk en vertegenwoordigt meerdere ambachtelijke brouwerijen. Zo vind je hier bieren van de tweede Hoegaardse brouwerij, Nieuwhuys: Rosdel, een amberkleurig bier van 5,8% genoemd naar het natuurgebied en Alpaïde, een donker bier van 9,5%. Tussen de laag-alcoholische bieren kies je voor Sint-Bernardus Extra (4,8%) van de gelijknamige brouwerij uit Watou of de nieuwe Hoegaarden Rosée van 0,0%, een zoet bier met een uitgesproken frambozenaroma toetsen. De typische smaakversterkers koriander en kruidnagel zijn op de achtergrond aanwezig.
 • De Tuinen van Hoegaarden

  Ben je op zoek naar inspiratie en ideeën voor de inrichting van je tuin, dan zullen de Tuinen van Hoegaarden je zeker een eindje op weg helpen. De vzw De Tuinen van Hoegaarden is ondergebracht in Het Kapittelhuis, een classicistisch 18de-eeuws woonhuis, omgeven door een domein van 4 ha groot. Je kunt er een twintigtal voornamelijk Engels geïnspireerde thematuinen met een uitgebreide collectie planten en drie borders (eenjarigen, vaste planten en een romantische border ontworpen door Dina Deferme) bezoeken. Ook stadstuinen, vijvertuinen en thematische tuinen komen aan bod. Aan de tuinman kun je al je vragen kwijt over tuinieren, en dat kan ook op de website van de Tuinen van Hoegaarden.
 • Toeristisch infopunt

 • Sint-Gorgoniuskerk

  De parel van het cultuurhistorisch erfgoed in Hoegaarden is de Sint-Gorgoniuskerk, de grootste rococokerk in België. De kerk werd gebouwd tussen 1754 en 1759 in een periode waarin Hoegaarden dankzij de biernijverheid zeer rijk was. Deze kerk is absoluut een bezoek waard wegens de talrijke kunstschatten en de gerenoveerde schatkamer onder de toren. Merkwaardig zijn onder meer een massieve, koperen koorlezenaar uit 1573, een arduinen, gotische doopvont en een houten palmezelbeeld, een Brabants werk uit de 16de eeuw. Het 17de-eeuwse koorgestoelte is afkomstig uit de abdij van Opheylissem. In de beveiligde schatkamer onder de toren staan 23 gepolychromeerde houten beelden uit de 16de en de 17de eeuw. Jaarlijks is er op palmmaandag een palmprocessie, die bijgewoond wordt door honderden kinderen en het apostelgenootschap (een groep van twaalf mannen die een palmezel dragen). Je kunt bij de dienst toerisme van Hoegaarden een rondleiding met gids boeken.
 • Gemeenteplein

  Het Gemeenteplein en de Houtmarkt in Hoegaarden voeren je terug naar de 18de eeuw. De boerderijen, de huizen, de Sint-Gorgoniuskerk en de pastorie vormen een mooi historisch geheel. De muziekkiosk dateert uit 1889.
 • Hoegaarden

  De naam Hoegaarden klinkt als een bel, zeker als je een genieter bent van het wereldvermaarde witbier met dezelfde naam. Het Vlaams-Brabantse Hoegaarden is trouwens al eeuwenlang een belangrijk centrum van de brouwnijverheid. Het grote aantal brouwerijen bezorgde Hoegaarden in de 18de eeuw een aanzienlijke welvaart. Getuige hiervan zijn de elegante Sint-Gorgoniuskerk in rococostijl en de talrijke 18de-eeuwse gebouwen die de huidige dorpskern sieren. In de landelijke gehuchten van Hoegaarden tref je nog enkele prachtige gotische kapellen aan. Ook de Tuinen van Hoegaarden rond het Kapittelhuis hebben bijgedragen aan de faam van Hoegaarden. Je kunt er tal van aangelegde tuinen bekijken. Deze gemeente is ook bekend om zijn palmprocessie waarbij elk jaar op palmzondag het beeld van Christus op een ezel het dorp rondgedragen wordt.
 • Café-brouwerij Nieuwhuys

 • Kouterhof

  Het Kouterhof is ondergebracht in de koestallen van een oude herenboerderij uit 1833. Dit schitterende gebouw maakt deel uit van de brouwerij van Hoegaarden. Uiteraard kan je hier een van de hemelse Hoegaardse bieren degusteren.
 • Brouwerij van Hoegaarden

  Toen in 1957 de laatste Hoegaardse brouwerij de poorten sloot, leek dat even het einde van de lange brouwtraditie van het dorp. In 1965 nam autodidact Pierre Celis de moutstok echter opnieuw ter hand en herstelde het witbier in ere. Ondertussen is Hoegaarden het bekendste witbier in binnen- en buitenland. Vandaag maakt de Brouwerij van Hoegaarden deel uit van AB Inbev. Het bier dankt zijn speciale karakter aan een uniek brouwproces en een ongewone combinatie van ingrediënten. Het bier wordt twee keer gegist en is ongefilterd, vandaar het typische troebele uitzicht en de gladde textuur. Individueel of groepsbezoek mogelijk.
 • Geosite Goudberg

  Geosite Goudberg in Hoegaarden bestaat uit versteende bomen. Het zijn overblijfselen van een subtropisch moerasbos dat 54,9 miljoen jaar oud is. Bij de versteende bomen is het hout molecule per molecule vervangen door kiezel. De hele boom is als het ware omgevormd tot een stenen versie van zichzelf, waarbij de interne kenmerken van het hout bewaard zijn gebleven. Behalve de versteende cipressen uit het vroegere moerasbos, biedt Geosite Goudberg ook een prachtig overzicht van 55 miljoen jaar evolutie van de ondergrond.
 • Sint-Jan Evangelistkerk

  Met de kerk van Hoksem lijkt er op het eerste gezicht weinig bijzonders aan de hand. Maar werp eens een aandachtige blik op de torenspits. Daar staat niet alleen de klassieke windhaan te pronken. Hij krijgt er het gezelschap van een hen. Dit is de enige kerk in Vlaanderen waar de familie Kip samen verenigd op de toren prijkt.
 • Watermolen

  Deze molen dateert uit de 17e eeuw en diende om koren te pletten. Het molenhuis en de stuw zijn gerestaureerd, maar als molen kan hij niet meer gebruikt worden. De Molenbeek is in Hoksem al flink aangezwollen, in vergelijking met de scheut water die destijds door Meldert kabbelde. De beek heeft immers het water van de Jordaanbeek opgenomen.
 • De Waterval

  Sfeervol restaurant met de patron aan het fornuis. Aangename, rustige ligging op het platteland. Kindvriendelijke omgeving en aangepaste kaart. Aangenaam tuinterras.
 • Watermolen

  Wanneer je in de Molenstraat rechts afslaat en de Molenbeek oversteekt, merk je links van je in de verte een eenzaam gebouw op langs de oever van de beek. Dat is de voormalige watermolen van Meldert. Het water van de beek liet de raderen van een handvol molens draaien. Drie keer raden waar de naam van de beek vandaan komt?
 • Sint-Ermelindiskapel

  De fraaie barokke Sint-Ermelindiskapel ligt naast de gelijknamige kerk in Meldert, een deelgemeente van Hoegaarden. De kapel wordt voor het eerst vermeld in de 13de eeuw. Het huidige gebouw werd in 1629 op initiatief van Jacobus d'Oyenbrugghe gebouwd op het oostelijke uiteinde van het kerkhof en verfraaid in 1691. Deze 17de-eeuwse barokkapel werd op het graf van de patroonheilige Sint-Ermelindis gebouwd. Het is een zaalkapel met zeshoekige apsis. De blikvangers in de kapel zijn het portiekaltaar en het mausoleum van Sint-Ermelindis, de patroonheilige van de parochie, die er in 590 stierf. Elk jaar wordt op pinkstermaandag een druk bezochte processie gehouden voor Sint-Ermelindis. Ze werd vooral aanbeden tegen oogpijn, lamheid en koorts.
 • Café Odette

 • Donjon van de Heren van Meldert

  Bij het kruispunt met de Overhemstraat in Meldert herken je een overblijfsel van een middeleeuwse donjon. Hij ligt bij de oever van de Molenbeek en wijst op het vroegere belang van Meldert. Zo’n donjon was niet alleen een woontoren van de kasteelheer, maar diende ook als verdediging. En alleen wie er warmpjes in zat, voelde de nood om zich te verdedigen.
 • Kasteel van Kwabeek

  Het 18de-eeuwse kasteel van Kwabeek heeft een park en een kasteelboerderij met middeleeuwse woontoren. Het kasteelpark Kwabeek is centraal gelegen, in de vallei van de Velpe waar nog andere kasteelparken aanwezig zijn. Ze vormen met weiden, hooilanden, vijvers, broekbossen en populieraanplantingen het typische beeld van de valleigebieden. Het kasteel doet dienst als gemeentehuis. De bijgebouwen van het kasteel zijn in privéhanden. Het omringende domein is een bezoek waard. Zo zijn er verschillende types tuinen waaronder een Franse baroktuin, een Engelse tuin en een rozen- en kruidentuin. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin, aangelegd in de boomgaard. Op het domein staat ook de dikste boom van België, een meerstammige plataan.
 • Boutersem

  Het landelijke en rustige Boutersem ligt vlak bij Leuven en telt dan ook heel wat uitgeweken Leuvense studenten onder zijn inwoners. De groene vallei van de Velp vormt de overgang tussen het heuvelachtige Hageland en de uitgestrekte akkers van Haspengouw. Langs het riviertje liggen beemdenlandschappen en een enkele watermolen. Boutersem telt ook tientallen oude boerenwoningen.
 • Dienst voor Toerisme

 • Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming

  Deze Onze-Lieve-Vrouwekerk in Vertrijk, een deelgemeente van Boutersem, is een mengeling van stijlen. De toren is gebouwd in romaanse stijl. Het gotische koor en transept werden in de 15de en 16de eeuw deels voor en deels over het bestaande 14de-eeuwse gotische kerkje gebouwd. Het door de abdij van Villers gebouwde classicistische 18de-eeuwse schip is een vervanging van het nog resterende deel van het eerste 14de-eeuwse gotische kerkje. In het interieur vallen, behalve nog originele barokke altaren, een aantal 17de-eeuwse schilderijen op. Lambrisering, kansel en biechtstoel zijn 18de-eeuws. De huidige sacristie uit 1906 vervangt een 17de-eeuwse. De kerk en het kerkhof eromheen zijn beschermd als monument.
 • Hageling Wijnbouw

  Al sinds de 13de eeuw wordt in België wijn geproduceerd. Begin 19de eeuw verdween de sector zo goed als volledig, maar sinds de jaren zestig van de 20ste eeuw wordt er opnieuw volop Belgische wijn gemaakt. Hageling Wijnbouw is het enige Vlaamse bedrijf dat wijn van biologisch geteelde druiven op de markt brengt. Daar kun je een kijkje nemen in de wijngaard en de wijnkelder. Na afloop is het proeven geblazen!
 • Café Welkom

 • Van Ransthuizen

  Op de Wolmarkt kun je enkele van de mooiste woningen van de stad bewonderen. Ze waren oorspronkelijk eigendom van de adellijke familie van Ranst, door hen gebouwd in de 17de eeuw, na de verwoesting van Tienen in 1635. De gebouwen zijn een mooi voorbeeld van de samensmelting van verschillende stromingen zoals de traditionele bak- en zandsteenstijl, de late barok en de Louis XIV-stijl.
 • Carolushoeve

  De Carolushoeve ligt in het kleine gehucht Babelom in Meldert, een deelgemeente van Hoegaarden. Het gehucht telt slechts enkele huizen en deze vierkantshoeve, een van de mooiste van de streek. De oorsprong van de Carolushoeve zou teruggaan tot een Merovingische woonkern. Het poortgebouw met duiventil dateert uit 1760.

Reacties

 • Knooppunter Team Beste Magda, dank voor je berichtje. Het ontbreken van de bewegwijzering ter hoogte van knooppunt 14 geven we door aan de routedokter van de provincie. Je suggestie ivm het vermelden van de knooppunten bij de interessante adressen houden we zeker in gedachten! Nog veel fietsplezier, Het Lannoo/Knooppunterteam
  maandag 11 juli 2016 om 16:44
 • magda holsbeek heb net deze route gefietst mooie streek maar aan bord 14 is er eentje verdwenen ter hoogte van de tiensestraat niet duidelijk waar je daar naar toe moet.Jammer ook dat bij de uitleg nergens een vermelding wordt gemaakt naar de knooppuntennrs beter zou zijn op elkaar afstellen en in de volgorde van de nrs
  zondag 10 juli 2016 om 16:24