Skip to main content

Vlaanderen Fietsroute - Thorn > Kanne

Afstand: 53 km
Startgemeente: Thorn (NL)
Parkeren: Thorn, centrum
Knooppunter
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

Dit is de oostelijke tak van de Vlaanderen Fietsroute. Voor dit traject ga je van start in Thorn, het witte stadje net over de Nederlandse grens. Het grootste deel van deze route fiets je door het Rivierpark Maasvallei. Dit is een onderdeel van het Regionaal Landschap Kempen en Maas. Steeds duidelijker ontwikkelt het Maasland zich als natuur- en recreatiegebied. Inspanningen die zich meteen vertalen in een opbloei van cultuur en economie. Maar tegelijkertijd blijft de regionale overheid niet blind voor het blijvende gevaar op overstromingen. Er worden grote inspanningen gedaan inzake rivierbeveiliging. Gelukkig, steeds met respect voor de natuur die zich graag van haar mooiste kant laat zien. De fietspaden in het Maasland zijn ideaal om met volle teugen te genieten van dit mooie rivierlandschap. Bij mooi weer kan het hier dan ook druk zijn.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Mergelgrotten

  Ontdek dit wonderbaarlijke doolhof van 300 km lang, ontstaan door de ontginning van mergelblokken. Niet alleen de gangen, maar ook de wanden zijn fascinerend. Muurschilderingen van prehistorische dieren, teksten in het Middelnederlands en een collectie fossielen doen denken aan lang vervlogen tijden. Maar er is meer: een tentoonstelling over het blokwerkersmateriaal bijvoorbeeld, die je alles vertelt over het ontginnen van de mergel. Ten slotte wordt in de ondergrondse champignonkwekerij de kweek van champignons deskundig toegelicht en maak je kennis met het lekkere Grottenbier dat er wordt gelagerd. De mergelgrotten kunnen uitsluitend onder begeleiding van een gids bezocht worden.
 • t Brökske

  Gezellig zitten, ook op het (grote) terras. Je kan er iets drinken, maar ook proeven van de zelfgemaakte gehaktballen. Ook kan je hier voor alle info terecht over de Mergelgrotten omdat de uitbaters ook de grotten uitbaten. Zeer vriendelijke bediening.
 • De Stapper

  Leuk zitten, vooral als je de bewegingen op straat wil zien. Het betere dorpscafé.
 • Heilig Grafkapel

  De barokke Heilig Grafkapel - identiek aan de gelijknamige kapel in Jeruzalem - dateert van de 17de eeuw. Ze werd gebouwd door Herman Jekermans, na een pelgrimstocht naar Jeruzalem (1644-1645). Sinds 1948 is de kapel een beschermd monument.
 • Kasteel Neercanne

  Je mag kiezen: de Loire of Toscane. Hoe dan ook doet het zicht op het terrassenkasteel Neercanne denken aan exotische locaties, lekker eten en heerlijk drinken. De mergelstenen muren rond de boomgaarden vormen de landsgrens tussen België en Nederland – het kasteel staat in Nederland. Alle gebouwen en het domein zijn beschermd door Unesco.
 • De Brug van Vroenhoven

  De Brug van Vroenhoven omvat het Belevingscentrum WO II en het Belevingscentrum Binnenvaart. In het Belevingscentrum WO II brengt De Brug van Vroenhoven het volledige verhaal van het oorlogsbegin in Zuidoost-Limburg op 10, 11 en 12 mei 1940. Je waant je soms in het midden van de strijd. In het Belevingscentrum Binnenvaart leer je alles over de wereld van de kanalen en de binnenvaart.
 • Den Dieck

 • Jud van Vucht

  Tegenover het fietscafé De Passerel in Vucht kun je het standbeeld De Jud van Vucht bewonderen. De Vuchtenaren kregen in het verleden de bijnaam ‘Judden van Vucht’, omdat ze het niet konden nalaten elkaar te ‘judden’ of te treiteren met woordspelingen en grappen. Deze eretitel is vereeuwigd in dit beeld.
 • Kerkplein Leut

  Je zult het roerend eens zijn: het Kerkplein van het woon- en landbouwdorpje Leut is een rondgang waard! Geniet van de rijzige neoromaanse Sint-Pieterskerk (19de eeuw), met in haar interieur onder andere een laatgotisch beeld van de patroonheilige. Maar dat is niet alles! Achter de kerk staat de mooie pastorie, en tussen de pastorie en het voormalige gemeentehuis-schoolhuis ligt het oude kerkhof met tal van 17de- en 18de-eeuwse grafstenen en het mergelstenen beeldhouwwerk van de Gekruisigde Christus op de grafkelder van Vilain XIII (eind 19de eeuw). En je tocht is hier nog niet ten einde: van het kerkplein leidt een eeuwenoude kastanje- en eikendreef naar het beschermde kasteel Vilain XIIII.
 • Kasteel Vilain XIIII

  Het huidige kasteel, genoemd naar de laatste adellijke bewoners, is een rococogebouw met hoektorens. Mooi om te weten is dat het in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd ingericht als ziekenhuis voor gewonde mijnwerkers. In de jaren vijftig kwam er zelfs een kraaminrichting bij. Het kasteelpark is aangelegd als een prachtige Engelse landschapstuin. Langs de dreven kun je een aantal zeldzame en exotische bomen bewonderen.
 • Brasserie 't Kasteelhof

  Deze brasserie is ondergebracht in de gerestaureerde paardenstallen van Kasteel Vilain XIIII. De kaart vermeldt een waaier aan kleine en grote hapjes voor ieders smaak. Je kunt hier Jupiler (5,éù), Westmalle dubbel (7%) en Leffe blond (6,6%) van het vat bestellen of een Kompel Bovengronds (6%) op fles.
 • De Koetsier

 • Horeca De Wissen

  Ruime keuze aan dranken en gerechten aan democratische prijzen.
 • Maascentrum De Wissen

  Hoe het is om als vis in de rivier de Maas te zwemmen, kun je zien en beleven in De Wissen, een educatiecentrum aan de oever van de Oude Maas in Stokkem. Je krijgt er het verhaal van de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding bij Rotterdam. Er zijn twee maquettes te zien: maquette 1 toont het volledige stroomgebied van de Maas, maquette 2 is een schaalmodel van het Limburgse Maasland, de regio langs de gemeenschappelijke Maas tussen Maastricht en Kinrooi. In het auditorium kun je een film bekijken over de Maas. Op de benedenverdieping van De Wissen is het Museum van de Vlechtkunst ondergebracht. Stokkem was ooit het centrum van dit ambacht. Van de wissen die in de natuurlijke uiterwaarden van de Maas groeiden, werden manden en andere gebruiksvoorwerpen gevlochten. Dit klassieke ambacht is nu haast volledig uitgestorven, maar het museum laat deze traditie herleven. In het centrum kun je fluisterbootjes huren (reserveren verplicht). De vaartocht wordt gecombineerd met een struinwandeling in het natuurgebied Kerkeweerd (duur: 3 uur).
 • Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd

  Natuurgebieden langs de Maas, waar vroeger grind werd ontgonnen. Daardoor ontstonden er plassen en reliëf. Het gebied Kerkeweerd ligt in de bedding van de Maas en wordt elk jaar overspoeld. Door de vele zaden die deze overstroming meebrengt, is er in de lente een kleurrijke bloemenzee te bewonderen. Geleidelijk aan herstelt de natuur zich van de ontginning en tref je er een grote diversiteit planten en dieren aan. Gallowayrunderen en konikpaarden zorgen voor een natuurlijke, extensieve begrazing. Je kunt het gebied verkennen langs de bewegwijzerde rode en oranje wandeling; vrij wandelen is ook toegelaten.
 • Fietsonthaal- en servicepunt Maascentrum De Wissen

 • Markt

  De Markt van Maaseik zal je beslist nog lang bijblijven! Dit prachtige plein is 1 ha groot en omzoomd met maar liefst 95 lindebomen, wat je meteen in een poëtische stemming brengt. Op elk van de vier hoeken staat een stenen pomp. In het midden verrijst het standbeeld van Jan en Hubert van Eyck, het beroemde schilderende broederpaar. Voor het stadhuis staat het perron, het symbool van de stedelijke vrijheden. Het plein wordt omsloten door indrukwekkende Maaslandse panden, met vaak historische namen zoals De Vrede, De Leliën, Het Voske, Stadt Amsterdam en Den Rooden Leuwe. Op de hoek met de Bosstraat staat het smalste huisje van heel Limburg: de Nootstal, met een voorgevel van amper twee meter breed.
 • Standbeeld Gebroeders Van Eyck

  Op de markt van Maaseik prijkt een standbeeld van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. Maaseik is de vermoedelijke geboorteplaats van deze kunstenaars, van wie Jan Van Eyck de beroemdste was. Samen met Rogier van der Weyden was hij de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven in de 15de eeuw. Zijn bekendste werk is 'Het Lam Gods', dat nu nog altijd in de Sint-Baafskerk hangt, de kerk waarvoor het bestemd was. Zijn broer Hubert begon aan dit meesterwerk, zijn broer Jan heeft het afgewerkt. Zoals bekend, is één paneel van 'Het Lam Gods', 'de rechtvaardige rechters', gestolen en nog altijd spoorloos. In 2014 viert Maaseik het honderdvijftigjarige bestaan van dit standbeeld. 2014 is door de stad uitgeroepen tot Van Eyckjaar.
 • De Beurs

  Diverse horecagelegenheden verwennen de voldane fietsers rond het marktplein van Maaseik. Het is er heerlijk zitten onder de lindebomen. Fietscafé De Beurs ontvangt al gasten sinds 1652.
 • Toerisme Maaseik

 • Sint-Catharinakerk

  De Sint-Catharinakerk is een basilicale, classicistische kerk die gebouwd werd in 1840 op de plaats van de vroegere kapittelkerk. De hoge kerktoren (76 m) kun je tot ver in de omtrek bewonderen! In de kerk wordt een kostbare kerkschat bewaard, met onder andere de oudste bewaarde Angelsaksische weefsels van Europa en het oudste evangelieboek van de Benelux.
 • Musea Maaseik - Schatkamer van de Sint-Catharinakerk

  De kerkschat van de Sint-Catharinakerk is er een om u tegen te zeggen! Het oudste manuscript van de Benelux, de Codex Eyckensis (8ste eeuw), maakt er deel van uit. Uit dezelfde periode zijn ook enkele zeldzame Angelsaksische weefsels (de oudste van Europa) bewaard. De kerkschat bevat bovendien kostbare religieuze voorwerpen en kazuifels.
 • Musea Maaseik - Regionaal Archeologisch Museum

  De parel van de collectie in dit kijk-, speel- en doe-museum is de oudste privéapotheek in België: sinds 1704 werden hier pillen gedraaid. Een ander onderdeel van dit museum is het Regionaal Archeologisch Museum (RAM). Daar vind je, behalve uitzonderlijke prehistorische en Romeinse voorwerpen, de belangrijkste collectie (post)middeleeuwse archeologische voorwerpen in Limburg. Je kunt er graan malen op een maalsteen, je ziet de instrumenten van een Romeinse arts en er is zelfs een prehistorische boerderij deels nagebouwd.
 • Wijndomein Aldeneyck

  In het dorpscentrum liggen op een zonovergoten zuidoosterhelling Europa's meest noordelijk gelegen pinot-wijngaarden. Karel en Tine Henckens-Linssen verbouwen op een mineraalrijke kiezel- en grindoppervlakte van 7 ha de Aldeneyck Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Gris Barrique, Pinot Noir en een mousserende Pinot Brut.
 • Aldeneik

  Hier en nergens anders, in de kleine dorpsgemeenschap Aldeneik, vind je de oorsprong van Maaseik! In de 8ste eeuw werd er een vrouwenabdij gesticht, die echter door de Noormannen werd verwoest en die daarna vervangen werd door een kanunnikenklooster. Intussen groeide enkele kilometers verderop aan de Maas een nieuw woon- en marktcentrum, dat in 1244 parochie Nieuw-Eik, later Maaseik, werd. Aldeneik werd toen een klein gehucht, maar dan wel een met een heel sfeervol karakter!
 • De Sjeiven Dörpel

  Een ideale stopplaats langs het Limburgs fietsroutenetwerk. Je kan hier terecht voor een lekker ijsje, een hapje en een drankje in een sfeervol authentiek kader. Ruime selectie van pasta's, snacks, salades en suggesties. Rustig terras.
 • De Leeuwerik

  Honger of dorst tijdens je fietstocht? Dan ben je hier aan het juiste adres voor een kleine maaltijd en/of een heerlijk Belgisch biertje. De kleine kaart biedt gebakken spek, diverse croques, een spaghetti en natuurlijk wafels of pannenkoeken.
 • Veerpont de Walborgh

  Ter hoogte van hotel-restaurant-taverne De Spaenjerd kun je gratis het vrijvarende motorpontje van rederij Fransbergen nemen naar de overkant van de Maas. De grens met Nederland ligt in het midden van de stroom, die hier enkel bevaarbaar is voor plezierboten. Op de Nederlandse oever is er geen bewoning, je ziet er alleen maar weiden en koeien. Opstapplaatsen: In Ohé en Laak (NL) ter hoogte van Zaal Bongaarts, Walburgisstraat 17. In Ophoven (B) ter hoogte van de Spaenjerd, Maasstraat 84.
 • VVV Kinrooi

 • Dagstrand De Steenberg

  Na de jarenlange grindontginningen langs de Maas ontstonden hemelsbrede plassen. Aan de Spaanjerdplas ligt een grote jachthaven met afmeerplaatsen voor 1000 plezierboten die rechtstreeks de Maas kunnen opvaren. Naast de jachthaven werd een zandstrand aangelegd en hogerop is er een ligweide. De financiering van het nieuwe watergebied gebeurde met geld uit het Grindfonds, nu Marec (Maaslandse Recreatiecentra). Vlak aan het strand kunnen dagrecreanten terecht in taverne De Steenberg voor een drankje of een hapje.
 • Marec

  Bij de jachthavens van Marec (Maaslandse recreatiecentra) heb je keuze tussen een boottocht van 35 minuten of van 1 uur op de Maas. De korte route op de boot Paep van Meinecom III loopt van Kinrooi naar Stevensweert, de lange van Kinrooi naar Thorn. De boten vertrekken in jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi (Ophoven).
 • Kessenich

  Kessenich is het meest noordoostelijk gelegen dorp van Vlaanderen. De Sint-Martinuskerk uit 1899 heeft een mergelstenen toren uit de 14de eeuw. Een flink stuk van Kessenich is in de jaren 1970 opgeofferd aan de massale grinddelving. Gelukkig ligt de dorpskern op een hoogte, anders zou het Maaswater de dorpelingen tot aan de lippen reiken.
 • Thorn

  Het witte stadje is wijd en zijd bekend en trekt heel wat dagjestoeristen aan. Er is veel bekijks want Thorn heeft een rijkgevulde geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 10de eeuw. Het was in de middeleeuwen lange tijd een minivorstendom waar een abdis en twintig adellijke kloosterdames de plak zwaaiden.
 • De Pannekoekenbakker

  Voor de dorstige en hongerige bezoeker is het moeilijk kiezen tussen de talrijke cafés, tavernes en restaurants in het centrum. Toch is er eentje dat eruit springt: de Pannekoekenbakker is gevestigd in het kanunnikessenhuis uit 1625. Je kunt er kiezen uit ontelbare soorten pannenkoeken, van zoete met stroop tot hartige gevuld met vlees. En ook aan dranken is er zeker geen gebrek.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.