Skip to main content

Het land van de koers

Afstand: 42 km
Startgemeente: Ronse
Parkeren: Ronse, parking NMBS, Winston Churchillplein (gratis)
Knooppunter
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

Tijdens deze tocht doorkruis je een regio die doordrongen is van de wielerheroïek. In Ronse vond twee keer een veelbesproken wereldkampioenschap plaats en richting de Schelde fiets je over legendarische hellingen als de Kruisberg en de Oude Kwaremont. Kortom, dit is het land van de koers. En waar er gekoerst wordt, zijn er cafés. Plekken die tijdens de voorjaarsklassiekers steevast door Vlaamse tv-commentator Michel Wuyts worden aangeprezen.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Station

  Het station van Ronse is het oudste van het Europese vasteland, maar stond oorspronkelijk niet hier, maar in Brugge. Langs de spoorweg in Ronse stond van 1841 tot 1879 een bescheiden stationsgebouw. Door de bloei van de textielindustrie en de uitbreiding van het spoorwegnetwerk om steenkool uit de Borinage naar de haven van Gent te verschepen, werd het gebouw te klein. Toeval wou dat Brugge met een soortgelijk probleem zat. Om geen nodeloze kosten te maken voor een nieuw ontwerp en nieuwe materialen, werd het classicistische station van Brugge (1844) in 1879 steen voor steen ontmanteld, op de trein geladen en in Ronse heropgebouwd. De werfleider van dienst beging echter een flater, waardoor de oorspronkelijke voorgevel nu richting sporen wijst…
 • De Passage

 • Molen ten Hotond

  Na een zeer stevige klim kun je op het terras van Molen ten Hotond genieten van prachtige vergezichten over de Vlaamse Ardennen. Je bevindt je op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen (150 m). De Hotondberg is, net als de Muziekberg verderop, een ‘getuigenheuvel’ of ‘Diestiaanheuvel’. De term verwijst naar een ver verleden waarin Vlaanderen nog zeebodem was - het laatmioceen. Net als andere ‘bergen’ - de Kluisberg, de Kemmelberg - zijn het versteende zandbanken, overblijfselen uit de tijd waarin de Diestiaanzee zich terugtrok, zeven miljoen jaar geleden. Het zand dat veel ijzer bevatte (glauconiet), klitte bij contact met de lucht samen en vormde ijzerzandsteen, een sterk en erosiebestendig gesteente. Zachtere lagen verweerden in de loop van miljoenen jaren, waardoor het huidige heuvelachtige landschap ontstaan is.
 • Drank- en spijshuis 't Konijntje

  ’t Konijntje is een prima plek om wat energie op te slaan. Hou je het bij een drankje en een snelle hap, of wil je toch liever iets stevigs? In dit drank- en eethuis kan het allemaal. Naast exquise vlees- en visgerechten serveren ze er ook allerlei snacks en scherp geprijsde dagschotels.
 • Monument Karel van Wijnendaele

  Als journalist, auteur, ploegleider en manager injecteerde Karel van Wijnendaele Vlaanderen met het wielervirus. Nadat hij in 1912 hoofdredacteur werd van het pasopgerichte 'Sportwereld', pakte hij, om de verkoop van de krant aan te zwengelen, een jaar later uit met de allereerste Ronde van Vlaanderen. Zijn schrijfsels lazen als een roman en werden gretig afgenomen. 'Koarle' werd bijzonder populair, in zoverre zelfs dat sommigen beweren dat niet Hendrik Conscience, maar wel Van Wijnendaele zijn volk leerde lezen ...
 • In 't Palet

  't Palet ligt op de top van de bekende Oude Kwaremont. Het is de ideale uitvalsbasis voor een stevige wandeling of een pittige fietstocht doorheen de Vlaamse Ardennen. Uitgebreid assortiment drankjes, hapjes, allerlei snacks, daglunch, weekendsuggesties.
 • Oude Kwaremont

  Met een hoogteverschil van 93 m en een totale lengte van 2,2 km, waarvan 1600 m smalle kasseiweg, is de Oude Kwaremont een van de lastigste hellingen in de Ronde van Vlaanderen. De Kwaremont is sedert 1974 onafgebroken in het wedstrijdboek opgenomen.
 • Café Koppenberg

 • Koppenberg

  Zeg nooit zomaar 'heuvel' tegen de Koppenberg: op deze plek is namelijk meermaals heroïsche wielergeschiedenis geschreven. De Koppenberg was een van de bekendste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen, tot hij in 1987 uit het parcours werd geschrapt omdat er te veel valpartijen en ongevallen waren. In 2001 werd beslist het wegdek te effenen, zij het nog steeds met de bekende 'kinderkopjes', en vanaf 2002 moet de Koppenberg opnieuw beklommen worden. Op deze helling, met een lengte van 626 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5% (max. stijging 22%!), viel al verscheidene keren de beslissing in de bloedstollende strijd om de overwinning.
 • Molen 'Ten Hengst'

  Een van de vele prachtige molens die het landschap van de Vlaamse Ardennen kleuren is Ten Hengst, een stenen windmolen die sinds 1960 beschermd is als monument. De oudste vermelding dateert van 1588. Het was toen een houten standerdmolen, eigendom van de heren van Pamele en bekend als Ter Hincxte. Nu kan de molen na een grondige restauratie opnieuw in alle glorie schitteren!
 • Gehucht Louise-Marie

  Het schilderachtige gehucht Louise-Marie leunt aan tegen een plek met een al net zo poëtische naam: de Muziekberg. Dat de eerste Belgische koningin, Louise-Marie van Orléans, overleed op de dag van de eerstesteenlegging van de kerk, zou de naam van de parochie verklaren, hoewel dat niet met zekerheid gezegd kan worden. Vanuit Louise-Marie heb je toegang tot het Muziekbos.
 • Bistro Boekzitting

  Naast vier trappistenbieren serveren ze hier enkele plaatselijke speciaalbieren, zoals Keun en Ronsischen Tripel.
 • Muziekbos

  Alleen al om zijn prachtige naam zou je naar het Muziekbos trekken, maar deze plek heeft meer te bieden dan een poëtische naam. Het bos, op de 147 meter hoge Muziekberg, wordt doorkruist door diverse wandelpaden. Vlak bij het bos, op het grondgebied van de gemeente Maarkedal, ligt het toeristische gehucht Louise Marie, dat genoemd is naar de eerste Belgische koningin. Boshyacinten of blauwe kousjes zorgen hier rond de maanden april/mei voor een indrukwekkend bloementapijt. Bovendien staat bovenop de Muziekberg een prachtig, in 1864 gebouwd, rond torentje. Het werd door romantische zielen de Geuzentoren gedoopt.
 • Toerisme Ronse

 • Toerisme Ronse

 • MUST - Museum voor Textiel

  Het MUST, het museum voor textiel, werd in 2006 volledig vernieuwd. Het belicht op een schitterende manier de rijke textielgeschiedenis van Ronse van 1850 tot nu in al haar facetten. Het MUST bestaat uit twee delen. MUST 'afdeling werken': het eerste deel van het MUST is ondergebracht in de oude textielfabriek Cambier-Robette in de Hoge Mote. In de weverij kun je aan de hand van meer dan veertig getouwen duidelijk zien hoe de textielsector door technische verbeteringen bleef evolueren. Op verschillende types weefgetouwen wordt de erg gevarieerde plaatselijke productie gedemonstreerd. Heel merkwaardig en uniek is dat elke spoelmolen, elke scheermolen en elk weefgetouw nog werkt. MUST 'afdeling wonen': deze afdeling van het MUST toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. Hier zie je hoe architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. Een tijdje geleden palmde een cameraploeg het MUST in. Dankzij hen kun je nu kennismaken met het rijke Ronse van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, audiovisueel begeleid door een historisch Ronsenaar, die je laat zien hoe de stad vroeger was. Een totaalervaring!
 • Ronse

  Ronse is een faciliteitengemeente in het zuiden van Oost-Vlaanderen, op de grens met Henegouwen. Een deel van het stedelijk architectuurerfgoed draagt de sporen van het industriële verleden. Ronse is een toeristische uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de prachtige beboste heuvels van de Vlaamse Ardennen. De vroegste geschiedenis van Ronse is verbonden met Sint-Amandus, de Ierse prediker die op zijn tocht door de Nederlanden o.a. in Gent de Sint-Pietersabdij stichtte. Ronse was in de middeleeuwen vooral een belangrijke bedevaartplaats. In vergelijking met andere Vlaamse steden ontwikkelde de middeleeuwse lakennijverheid zich in Ronse vrij laat. Ze bereikte ook nooit dezelfde omvang. Ronse was in de 19de eeuw een van de eerste steden in Vlaanderen waar de textielindustrie ingrijpend werd gemechaniseerd. De rijkdom die daaruit voortvloeide, werd geïnvesteerd in talrijke burgerwoningen die nu nog opvallend in het straatbeeld aanwezig zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in Ronse is de laatgotische Sint-Hermeskerk met een romaanse crypte. In deze sfeervol verlichte crypte is een archeologisch museum ondergebracht met vondsten uit de Romeinse, Byzantijnse en Merovingische periode. In het industrieel-archeologische textielmuseum aan het Bruulplein wordt aandacht besteed aan de belangrijkste economische sector uit de geschiedenis van de stad. Vanuit Ronse zijn ook tientallen uitstapjes mogelijk naar de bossen in de omgeving.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.