Skip to main content

Van ruïnes naar burchten

Afstand: 40 km
Startgemeente: Rekem
Parkeren: Oud-Rekem, kanaal (parking vlak bij de brug)
Knooppunter
  ( 4 stemmen )

Omschrijving

Tijdens deze tocht fiets je door het beste wat Limburg in huis heeft: een overweldigende natuur, prachtige kastelen en rustige kanaaloevers. En vooral ook langs Oud-Rekem, terecht verkozen tot ‘Mooiste Dorp van Vlaanderen’.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Kasteel Groenendaal

  Achter een prachtige waterpartij, een overblijfsel van de brede slotgrachten uit het begin van de 18e eeuw, ligt het landelijke kasteel Groenendaal. Het domeinbos Groenendaal dat erbij hoorde, wordt nu beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, dat er een wandelpad van 4 km in aanlegde. Het kasteel zelf is nog steeds door het groen van het Engels park omgeven. Oorspronkelijk heette het goed Croonendael of Croenendael. De classicistische vorm van het gebouw, die bekendstaat als Maasstijl, dateert van de 18e eeuw. Het kasteel is nog steeds privébezit.
 • Jonckholt

  Het mooie aan de ruïne van Jonckholt is dat archeologen elk stuk van de geschiedenis van deze vroegmiddeleeuwse burcht een plaats hebben gegeven. Je ziet er aanduidingen van de paalgaten van de eerste houten hoeve met gracht en toegangsbrug. Op de funderingen daarvan komt in de 14e eeuw een versterkte stenen burcht met militaire functie, verschanst achter een dubbele slotgracht. Als bescherming tegen de nieuwerwetse projectielen die worden afgevuurd na de opkomst van het buskruit, legt men een aarden wal aan zodat de stenen muur niet kan doorboord worden. In het midden van de 16e eeuw staat het fort leeg, waarna het bouwmateriaal netjes werd gerecupereerd voor de bouw van het nieuwe kasteel van Groenendaal.
 • Sluis

  Samen met de bouw van het Albertkanaal werd in 1930 werk gemaakt van een doorsteek naar de Zuid-Willemsvaart. Het hoogteverschil tussen beide kanalen is niet min: bijna 20 m. Dit wordt overbrugd door twee sluizen, één in Lanaken waar schepen 8,4 m worden gelift en één in Neerharen. Ook papierfabriek Sappi, waar je net bent langs gefietst, voert zijn grondstoffen via dit kanaal aan.
 • Slot Pietersheim

  Tot 1971 was het slot Pietersheim eigendom van de adellijke familie de Merode. Ze bouwden dit kasteel naast de vervallen burcht die nog dienstdoet als boerderij. De gemeente Lanaken kocht alle eigendommen over van prins Xavier de Merode, renoveerde behalve de burchtruïne ook het slot en gaf het een nieuwe bestemming als grand café, restaurant en viersterrenhotel met 15 kamers.
 • Onder de linden

 • Eetcafé Het Oud Gerechtshof

 • In de Oude God

  In de vroegere drossaardwoning is nu een grand café-petit restaurant ondergebracht.Het interieur ademt de sfeer van middeleeuwse tijden. Ze bieden hier Moeder Overste-Tripel en Kriek Ter Dolen van het vat aan en drie alcoholvrije bieren, waaronder Bavaria Radler appel 0%.
 • In de Oude Hoeve

  Het enige café in Gellik!
 • Bezoekerscentrum De Landschapsruiter

  In de dienstgebouwen 'remise' van het kasteel Edelhof zijn nu een horecazaak en een bezoekerscentrum gevestigd. In de Landschapsruiter word je op een aangename manier voorbereid op een wandeling door Munsterbilzen en het vlakbij gelegen natuurgebied Het Munsterbos. De aanwezigheid van een vroegmiddeleeuwse abdij laat dit dorp immers wortelen in een zeer rijk(elijk) verleden. Aangevuld met het 19de- en 20ste-eeuwse verhaal van de plantenmannen wordt je bezoek aan het Munsterbos en zijn omgeving plots veel meer!
 • vzw Toerisme - Infobalie Oud-Rekem

 • Museumkerk

  De voormalige barokke parochiekerk Sint-Pieter aan de Groenplaats in Oud-Rekem is nu een museum. Ze bezit nog een groot deel van het oorspronkelijke meubilair en een verzameling voorwerpen die betrekking hebben op de religieuze thema's geboren en gedoopt worden, huwen en sterven. Van 1988 tot 1996 werd het gebouw grondig gerestaureerd. Nu kun je in de kerk tal van culturele evenementen bijwonen.
 • Kasteel d'Aspremont-Lynden

  In het pittoreske Oud Rekem vind je het kasteel d'Aspremont-Lynden. Oud Rekem kreeg de titel 'Mooiste dorp van Vlaanderen'. Dat is niet onterecht want het dorp telt veel bijzondere monumenten en fraaie gevels. In 1597 bouwde graaf Herman van Lynden op de ruïnes van een middeleeuwse burcht een indrukwekkende waterburcht in Maaslandse renaissancestijl. Op de oorspronkelijke woonverdieping is een klein museum over de geschiedenis van het kasteel ingericht. Het kasteel kun je alleen maar in groep en onder begeleiding van een gids bezoeken.
 • Kinderboerderij Pietersheim

  Hoe is het leven op een boerderij? Dat kom je te weten in kinderboerderij Pietersheim, gelegen aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. Er is van alles te doen en te beleven: brood bakken, kaas maken, leerwandelingen enzovoort. De mooie houten speeltuin biedt plaats voor driehonderd kinderen. In de kleinveestal 'Het huis van Lotte & Giel' leven meer dan twintig inheemse kippen- en konijnenrassen. Op de knuffelweide kun je onder begeleiding geitjes en schapen aaien. Voor de kleinsten is er een kaboutertocht. De toegang tot de kinderboerderij is gratis. Je kunt er ook verblijven. Er is plaats voor 68 logés. Je kunt er overnachten met kamer en ontbijt, half- of volpension. Maar ook zelf koken in een professionele grootkeuken is mogelijk.
 • Domein Pietersheim

  Voor een afwisselend daguitstapje is domein Pietersheim in Lanaken ideaal. Het kasteeldomein is een van de vijf toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, een park van bijna 6000 ha groot. Op het domein kun je de 12de-eeuwse waterburcht verkennen en een 3D-film bekijken over het verhaal van de burcht van vroeger tot nu. In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over hoe het landschap rond het terrein aangelegd werd. Jonge bezoekers kunnen zich via allerlei spelen uitleven , voetsporen bij het juiste dier plaatsen, hun eigen afdruk achterlaten en geuren proberen te herkennen. In het domein zijn wandelroutes uitgestippeld van 3,7 tot 14,8 km lang. Bovendien kun je aansluiten op aangrenzende wandelweggebieden van het Nationaal Park. Voor de kleintjes is er het vernieuwde kabouterpad met leuke opdrachten. Tot slot kun je er kennismaken met de vele dieren op de kinderboerderij. Er is een speeltuin en cafetaria én mogelijkheid om te overnachten. Wie een bezoek in stijl wil afsluiten kan terecht in Slot Pietersheim. Je kunt er niet alleen dineren, maar ook overnachten in een van de vijftien prinselijke kamers of er een bruiloft, seminarie, feest of receptie organiseren. Maak een daguitstapje of schoolreis en combineer de kinderboerderij met een bezoek aan de waterburcht. Zowel in de burcht als op de kinderboerderij kun je deelnemen aan diverse natuurworkshops of ridderactiviteiten.
 • Fietsonthaal- en servicepunt Domein Pietersheim

 • vzw Toerisme - Infobalie Waterburcht

 • vzw Toerisme

 • Lanaken

  Om Lanaken te bezoeken moet je naar het uiterste oosten van Limburg aan de grens met Nederland. De gemeente promoot zichzelf als wandel- en fietsgemeente én terecht. Je kunt er op stap in natuurgebieden zoals de vallei van de Ziepbeek, de Hochter Bampd en de Hoefaert. In Lanaken ligt ook een van de vijf toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, een aaneengesloten natuurgebied van bijna 6000 ha groot. In dit park kun je onder meer een langeafstandswandeling maken van maar liefst 72 km lang! Wil je natuur en cultuur combineren, dan kun je een dagje uit naar het domein Pietersheim met zijn waterburcht, bezoekerscentrum, kinderboerderij, cafetaria en speeltuin. De deelgemeente Oud Rekem mag je zeker niet overslaan bij een bezoek, want dit pittoreske dorpje kreeg in 2008 de titel 'Mooiste dorp van Vlaanderen'. Een must dus, zeker voor zijn kasteel en de museumkerk die volledig gerestaureerd werd. In de dorpskern van Lanaken staat de neogotische Sint-Ursulakerk met een aantal mooie praalgraven van de plaatselijke kasteelheren. Tot slot kun je in Lanaken ook een boottocht maken op de Maas.
 • Bezoekerscentrum Lieteberg

  Bezoekerscentrum Lieteberg ontdek je te midden van de prachtige natuur van het Kempense plateau. Uit een bevruchtingscentrum voor carnicabijen is een volledig bijen- en insectencentrum ontstaan waar jong en oud kan kennismaken met de wondere wereld van de insecten. Een klein museum toont imkermateriaal en oude bijenkorven. Achter glas kan men de fascinerende werkzaamheden van een bijenkolonie van dichtbij gadeslaan. Entomopolis is een nieuw interactief insectenmuseum dat je onderdompelt in de fascinerende microkosmos, het boeiende leven van de kleine beestjes in onze natuur. Bovendien is er een vlinderkoepel waar rupsen van inheemse vlinders zich rustig kunnen ontpoppen in een aangepaste biotoop. En om er helemaal een natuurfeest van te maken: je kunt er ook wandelen op het eerste Blotevoetenpad van Vlaanderen. In Bezoekerscentrum Lieteberg kan je ten slotte 'Het Panorama van de Kempen' van Charles Wellens (1889-1958) bewonderen, het enige panoramische schilderij (33 x 2 m) in Vlaanderen.
 • Onthaalcentrum Lieteberg

 • Vallei van de Ziepbeek

  Hier geniet je nog echt van de stilte. In dit natuurreservaat kun je heerlijk wandelen langs vijvers, heidegebieden met gagel, pijpenstrootje, dopheide, naald- en wildbossen. Er zijn bewegwijzerde paden die vertrekken aan het parkeerterrein. Je stapt er door het brongebied van de Ziepbeek. Na een vijftal kilometer bereikt de beek de bebouwde kom van Rekem, een deelgemeente van Lanaken.

Reacties

 • andre van hees andre mooie rit alles in orde 14/10/2017
  maandag 16 oktober 2017 om 20:33
 • Annemieke Koudijs Wat een prachtige afwisselende tocht !
  zaterdag 11 maart 2017 om 17:43