Skip to main content

Van kanaal naar castellum

Afstand: 48 km
Startgemeente: Oudenburg
Parkeren: Oudenburg, Parking RAM, Abdijstraat (gratis)
Knooppunter
  ( 2 stemmen )

Omschrijving

Je start deze tocht op het comfortabele fietspad langs het Oudenburgs Vaardeken. Via het Kanaal Gent-Oostende met zijn rustieke polderlandschap, fiets je naar verschillende gezellige dorpjes. Uiteindelijk keer je via Gistel terug naar Oudenburg, waar je boeiende weetjes te weten komt in het Romeins Archeologisch Museum en kunt nagenieten in het bijhorende museumcafé.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Abdijhoeve

  Deze prachtige, monumentale abdijhoeve ligt te midden van het Vlaamse polderlandschap. Van de voormalige Sint-Pietersabdij bleven uitsluitend de monumentale toegangspoort (1671), de middeleeuwse duiventoren, de abdijhoeve en de abtswoning (1756) bewaard. De boerderijgebouwen deden dienst als hotel, restaurant, café en vergader- of tentoonstellingsruimte maar staan sinds 2012 te koop.
 • Plassendale

  In Plassendale, sluit de gelijknamige vaart vanuit Nieuwpoort aan op het kanaal Gent-Oostende. Dat gebeurt via de authentieke, 17de-eeuwse sluizen, waarvan de eerste deur ook nu nog manueel wordt opengedraaid. Het sluizencomplex en de bijzondere omgeving zijn beschermd, respectievelijk als monument en als dorpsgezicht.
 • Estaminet Ter Spinde

  De oudste vermelding van deze estaminet gaat terug tot 1625. Vandaag is het voor vele fietstoeristen een bekende stopplaats, met een rustig terras, meer dan 60 verschillende bieren op de kaart en een eigen huisbiertje, het 'Ter Spinde blond'. Deze brasserie met restaurant is ook bekend voor haar palinggerechten, grillades en zelfgerookte zalm.
 • Stalhillebrug

  Eind jaren 1970 voer een schip tegen de oude ophaalbrug en daarna moesten de inwoners van Stalhille meer dan dertig jaar over een noodbrug en met de veerdienst naar hoofdgemeente Jabbeke. Hun geduld werd beloond met een nieuwe, futuristisch ogende fietsbrug. De leuningen zijn het steunpunt, waardoor de brug bij het ophalen als het ware een 'vliegend tapijt' lijkt.
 • Bistro Nieuwege

  Bistro met ruim terras langs het kanaal Brugge-Oostende. Je kunt hier terecht voor een streekbiertje of een lekkere snack.
 • Station Varsenare

  In Varsenare werd zowel het oude station als een treinwagon gerenoveerd en omgetoverd tot een feestzaal en tearoom met terras. Een deel van de wagon heeft nog het authentieke interieur van weleer. In deze bijzondere omgeving serveren ze niet alleen drankjes, maar ook vers ijs en pannenkoeken, naast snacks als spaghetti, croques en omeletjes.
 • Jabbeke

  Jabbeke is vooral bekend om zijn Permekemuseum dat in Jabbeke werd ingericht in De Vier Winden, het huis van de expressionistische kunstenaar aan de Gistelsesteenweg. Constant Permeke woonde en werkte meer dan twintig jaar in Jabbeke. De plek bij uitstek dus om de 150 beklijvende werken van Permeke traagjes en in alle rust te bewonderen. Verspreid over de bosrijke deelgemeenten liggen nog een aantal historische boerderijen en kastelen. Vlak bij de E40 ligt het natuureducatief centrum De Hoge Dijken. Andere bezienswaardigheden zijn de neogotische Sint-Blasiuskerk die werd gebouwd op de plaats van een ouder bedehuis, en de boerderij Oosthof in Snellegem, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de middeleeuwen. Tot de 10de eeuw was Jabbeke een deel van de huidige deelgemeente Snellegem. Jabbeke raakte door de nabijheid van Brugge en door haar ligging aan het economisch belangrijke kanaal Brugge-Nieuwpoort herhaaldelijk betrokken in de belangenconflicten van de grote Vlaamse lakensteden. De gemeente werd meermaals geplunderd en verwoest.
 • Dienst voor Toerisme

 • Permekemuseum

  De bekendste Vlaamse expressionistische schilder en beeldhouwer, Constant Permeke (1886-1952), woonde en werkte meer dan twintig jaar in Jabbeke. Hij deed dat in de opvallende villa 'De Vier Winden', een, voor die tijd, bijzonder vooruitstrevend ontwerp waartoe hij zelf de opdracht gaf. Vandaag huist hier het museum en kun je zowel in zijn woonhuis en tuin als in de voormalige ateliers ronddwalen. De plek bij uitstek dus om de 150 beklijvende werken van Permeke traagjes en in alle rust te bewonderen. Het Permekemuseum is een satellietmuseum van Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee) in Oostende.
 • Monument Romain Maes

  Tegenover café Les Tzars staat een monumentje ter ere van de plaatselijke wielerheld Romain Maes, die in 1935 de Ronde van Frankrijk won. Het kunstwerk symboliseert zijn doorzettingsvermogen en elegante rijstijl.
 • Domein De Hoge Dijken

  Het domein De Hoge Dijken, in de volksmond ook wel Roksemput genoemd, is een 52 ha groot voormalig zandwinningsgebied. Het domein is vooral belangrijk wegens zijn grote vogelpopulatie. Jaarlijks overwinteren er duizenden eenden en ganzen. In het domein vind je vier vogelkijkhutten en een goed uitgebouwd bezoekerscentrum.
 • 't Routekotje

  Aangenaam rustpunt langs de Groene 62. Je kan hier terecht voor een drankje of een pannenkoek.
 • Oostmolen

  Op zoek naar een rustpunt op je fiets- of wandeltocht in het Brugse Ommeland? Dan is de Oostmolen in Gistel ideaal. Je kunt er een bezoek brengen aan de molen en het bezoekerscentrum. Daar verneem je meer over de geschiedenis en de werking van de graan- en oliemolen, en kun je een tentoonstelling bekijken over de Gistelse flandriens Sylveer Maes en Johan Museeuw. De molen is maalvaardig en kan van april tot eind oktober op zondagnamiddag bezocht worden (in de zomer- en paasvakantie alle dagen). De oorspronkelijke olieslag- en graanmolen werd in 1977 door brand verwoest. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd hij volledig heropgebouwd. Na een wiekbreuk in 1999 werden de molen en de molenboerderij in 2006-2007 gerestaureerd.
 • Oudenburg

  Oudenburg is een stadje in de West-Vlaamse polders, op een tiental kilometer ten oosten van Oostende, aan de A10 en de E40 en de kanalen Nieuwpoort-Plassendale en Brugge-Oostende. De voornaamste economische sector in de Oudenburgse deelgemeenten, Ettelgem, Roksem en Westkerke is de landbouw. Er is ook een beperkte industriële activiteit. Op toeristisch vlak bewaart Oudenburg uit haar verleden als lakenstad en zetel van de Sint-Pietersabdij nog enkele interessante gebouwen en een museum met een verzameling archeologische voorwerpen uit de Romeinse tijd. In de vierde eeuw lag Oudenburg aan de kust. Uit opgravingen is gebleken dat de Romeinen er vijf opeenvolgende versterkingen hebben gebouwd. Deze nederzetting werd in de 5de eeuw verlaten. In 1084 werd in Oudenburg een benedictijnerabdij gesticht. Die lag aan de basis van de verdere ontwikkeling van het stadje dat in de middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk textielcentrum. De stad kreeg een lakenhal, een belfort en een begijnhof. Tijdens de beeldenstorm in de 16de eeuw werd de abdij verwoest. Ze werd heropgebouwd, maar tijdens het Franse bewind definitief afgeschaft. De geschiedenis van Oudenburg wordt uiteengezet in het RAM.
 • Maquette Oudenburg

  In het park bij de kerk moet je beslist eens de bronzen maquette bekijken. Die toont namelijk hoe Oudenburg met zijn castella er bijna 2000 jaar geleden uitzag. De Romeinen hadden er vijf indrukwekkende legerkampen, verspreid over een oppervlakte van liefst 2,5 ha.
 • Onze-Lieve-Vrouwekerk

  Als een van de weinige kerken in Vlaanderen staat de beschermde Onze-Lieve-Vrouwekerk van Oudenburg naar het westen georiënteerd. Ze bevindt zich in het midden van het voormalige Romeinse castellum. Op het vroegere kerkhof werd in de jaren 1970 een park aangelegd. In de kerk bevindt zich een verzilverd schrijn met het gebeente van de Heilige Arnoldus.
 • Sint-Eligiuskerk

  Het kleine Ettelgem telt warempel twee kerken: de 'nieuwe' (uit 1909) en de oude romaanse Sint-Eligiuskerk, deels een ruïne, die door de hoofdgemeente Oudenburg fraai gerestaureerd werd. De oorsprong van het kerkje zou teruggaan tot de vroege 11de eeuw. De contouren zijn nog duidelijk te herkennen. De toren dateert uit de 14de eeuw. En als laatste werd de sacristie in de 17de eeuw bijgebouwd. Doordat er in uiteenlopende perioden delen zijn bijgebouwd, merk je de verschillende invloeden en stijlen.
 • Maskobos

  Het Maskobos is 11 ha groot en eigendom van Natuurpunt. De boometage bestaat vooral uit zomereiken, berken en beuken. Waar de naam vandaan komt, is een raadsel. Wel is zeker dat het een uitloper is van het grote Vloethemveldgebied, dat zich zuidwaarts tot in Zedelgem uitstrekt.
 • Bistro-eetcafé Louis Clesse

  Verpozen op een terrasje op het marktplein van Oudenburg? Het kan bijvoorbeeld bij het eetcafé waar ooit het atelier was van Louis Clesse (1889-1961), een bekende kunstschilder die de kust, het platteland, Brugge en de dorpjes in de regio op doek zette.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.