Skip to main content

Tussen het mooiste dorp en de fraaie Maasvallei

Afstand: 46 km
Startgemeente: Oud-Rekem
Parkeren: Oud-Rekem, in de buurt van de startplaats
Knooppunter
  ( 2 stemmen )

Omschrijving

In de loop der eeuwen verlegde de Maas regelmatig haar bedding, soms over behoorlijke afstand. De Maas beperkt zich nu niet tot haar zomerbedding. Vooral ’s winters als er veel water aangevoerd wordt uit de Ardennen wil de Maas een deel van de omgeving inpalmen. Deze zogenaamde uiterwaarden staan dan af en toe deels of helemaal blank. Op die manier levert de Maas haar bijdrage tot de unieke flora en fauna waar je in drogere seizoenen als fietser van kunt genieten. Lang geleden al hadden de bewoners van de Maasoevers oog voor de economische en strategische mogelijkheden van de stroom en ontstonden plaatsen als Stokkem en Oud-Rekem, beide een bezoekje overwaard. Bovendien werd Oud-Rekem gekozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Onderweg fiets je ook langs dorpjes als Meeswijk, Leut, Kotem en Uikhoven; eveneens interessant om eens een kijkje te nemen. Het gunstige microklimaat maakt van de Maasvallei een echt kruidenparadijs. Aan de vruchtbare oevers van de rivier groeien zelfs al tal van kruiden die uit het Middellandse Zeegebied afkomstig zijn. Je kunt ze proeven in de Maaslandse kruidenthee en het Maaslandse kruidenzout die in heel wat lokale horecazaken en voedingswinkels te koop zijn.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Eetcafé Het Oud Gerechtshof

 • In de Oude God

  In de vroegere drossaardwoning is nu een grand café-petit restaurant ondergebracht.Het interieur ademt de sfeer van middeleeuwse tijden. Ze bieden hier Moeder Overste-Tripel en Kriek Ter Dolen van het vat aan en drie alcoholvrije bieren, waaronder Bavaria Radler appel 0%.
 • vzw Toerisme - Infobalie Oud-Rekem

 • Museumkerk

  De voormalige barokke parochiekerk Sint-Pieter aan de Groenplaats in Oud-Rekem is nu een museum. Ze bezit nog een groot deel van het oorspronkelijke meubilair en een verzameling voorwerpen die betrekking hebben op de religieuze thema's geboren en gedoopt worden, huwen en sterven. Van 1988 tot 1996 werd het gebouw grondig gerestaureerd. Nu kun je in de kerk tal van culturele evenementen bijwonen.
 • Kasteel d'Aspremont-Lynden

  In het pittoreske Oud Rekem vind je het kasteel d'Aspremont-Lynden. Oud Rekem kreeg de titel 'Mooiste dorp van Vlaanderen'. Dat is niet onterecht want het dorp telt veel bijzondere monumenten en fraaie gevels. In 1597 bouwde graaf Herman van Lynden op de ruïnes van een middeleeuwse burcht een indrukwekkende waterburcht in Maaslandse renaissancestijl. Op de oorspronkelijke woonverdieping is een klein museum over de geschiedenis van het kasteel ingericht. Het kasteel kun je alleen maar in groep en onder begeleiding van een gids bezoeken.
 • Udec-Hove

  Fietscafé bij het voetveer in Uikhoven. Gezellig café waar je verschillende bieren van het vat en een lekker hapje kunt krijgen. Verwarmd terras en voor de kleinsten een speeltuin.
 • De Sjeur

  Een oude omgebouwde hoeve met mooie binnentuin. De specialiteit is er 'Boerenplank': een houtenplank met rauwe hesp, worst, paté en zwart brood. Er is wel wat honger nodig om het op te krijgen.
 • Den Dieck

 • De Passerel

 • Kerkplein Leut

  Je zult het roerend eens zijn: het Kerkplein van het woon- en landbouwdorpje Leut is een rondgang waard! Geniet van de rijzige neoromaanse Sint-Pieterskerk (19de eeuw), met in haar interieur onder andere een laatgotisch beeld van de patroonheilige. Maar dat is niet alles! Achter de kerk staat de mooie pastorie, en tussen de pastorie en het voormalige gemeentehuis-schoolhuis ligt het oude kerkhof met tal van 17de- en 18de-eeuwse grafstenen en het mergelstenen beeldhouwwerk van de Gekruisigde Christus op de grafkelder van Vilain XIII (eind 19de eeuw). En je tocht is hier nog niet ten einde: van het kerkplein leidt een eeuwenoude kastanje- en eikendreef naar het beschermde kasteel Vilain XIIII.
 • Brasserie 't Kasteelhof

  Deze brasserie is ondergebracht in de gerestaureerde paardenstallen van Kasteel Vilain XIIII. De kaart vermeldt een waaier aan kleine en grote hapjes voor ieders smaak. Je kunt hier Jupiler (5,éù), Westmalle dubbel (7%) en Leffe blond (6,6%) van het vat bestellen of een Kompel Bovengronds (6%) op fles.
 • De Koetsier

 • Kasteel Vilain XIIII

  Het huidige kasteel, genoemd naar de laatste adellijke bewoners, is een rococogebouw met hoektorens. Mooi om te weten is dat het in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd ingericht als ziekenhuis voor gewonde mijnwerkers. In de jaren vijftig kwam er zelfs een kraaminrichting bij. Het kasteelpark is aangelegd als een prachtige Engelse landschapstuin. Langs de dreven kun je een aantal zeldzame en exotische bomen bewonderen.
 • Horeca De Wissen

  Ruime keuze aan dranken en gerechten aan democratische prijzen.
 • Kasteel Carolinaberg

  Rechts van de route ligt kasteel Carolinaberg, op de plaats waar in de middeleeuwen een machtig bolwerk van de graven van Loon stond aan de Maasarm. De Hollanders schoten die burcht in 1702 aan flarden. Er restten enkel nog enkele stukken van de oorspronkelijke verdedigingsmuur. In 1878 kocht de Tongerse arrondissementscommissaris Caïmo de ruïne en bouwde er kasteel Carolinaberg, ter nagedachtenis van zijn overleden vrouw Carolina de la Brassinne.
 • Dienst Toerisme

 • Maascentrum De Wissen

  Hoe het is om als vis in de rivier de Maas te zwemmen, kun je zien en beleven in De Wissen, een educatiecentrum aan de oever van de Oude Maas in Stokkem. Je krijgt er het verhaal van de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding bij Rotterdam. Er zijn twee maquettes te zien: maquette 1 toont het volledige stroomgebied van de Maas, maquette 2 is een schaalmodel van het Limburgse Maasland, de regio langs de gemeenschappelijke Maas tussen Maastricht en Kinrooi. In het auditorium kun je een film bekijken over de Maas. Op de benedenverdieping van De Wissen is het Museum van de Vlechtkunst ondergebracht. Stokkem was ooit het centrum van dit ambacht. Van de wissen die in de natuurlijke uiterwaarden van de Maas groeiden, werden manden en andere gebruiksvoorwerpen gevlochten. Dit klassieke ambacht is nu haast volledig uitgestorven, maar het museum laat deze traditie herleven. In het centrum kun je fluisterbootjes huren (reserveren verplicht). De vaartocht wordt gecombineerd met een struinwandeling in het natuurgebied Kerkeweerd (duur: 3 uur).
 • Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd

  Natuurgebieden langs de Maas, waar vroeger grind werd ontgonnen. Daardoor ontstonden er plassen en reliëf. Het gebied Kerkeweerd ligt in de bedding van de Maas en wordt elk jaar overspoeld. Door de vele zaden die deze overstroming meebrengt, is er in de lente een kleurrijke bloemenzee te bewonderen. Geleidelijk aan herstelt de natuur zich van de ontginning en tref je er een grote diversiteit planten en dieren aan. Gallowayrunderen en konikpaarden zorgen voor een natuurlijke, extensieve begrazing. Je kunt het gebied verkennen langs de bewegwijzerde rode en oranje wandeling; vrij wandelen is ook toegelaten.
 • Fietsonthaal- en servicepunt Maascentrum De Wissen

 • D'Auw pasteriej

  Het zou zonde zijn om hier niet even langs te gaan. Op het zomerterras heerst vakantiegevoel. Voor de Bretoense appeltaart schieten woorden te kort; ze is hemels.
 • Oude Toren

  De Oude Toren is wat rest van de Sint-Martinuskerk, waarvan het schip in 1927 werd afgebroken. Omdat de mergeltoren uit 1541 zelf eigendom was van de gemeente en niet van de kerkfabriek bleef die staan. Hij vormt nu een van de mooie blikvangers in het centrum van Dilsen.
 • Dilsen-Stokkem

  Dilsen vormt samen met Stokkem en drie andere dorpen een groene gemeente in het hart van het Maasland. De geschiedenis van Dilsen is in grote mate bepaald door de grillige Maas, die tegelijk een van de belangrijkste toeristische troeven van de gemeente vormt. Dilsen is tientallen kapellen, vier kastelen en een aantal interessante, historische boerderijen rijk. Dilsen is een van de oudste gemeenten in het Maasland. Aan de oude Maasarm, die ontstaan is na een hevige overstroming in 1640, is nog een gedeelte van de oude parochiekerk bewaard, namelijk de toren van de voormalige Sint-Martinuskerk. In het nieuwe centrum van Dilsen verrees de neogotische Sint-Martinuskerk uit 1910. De administratieve diensten van het stadsbestuur werden ondergebracht in het historische kasteel Ter Motten, een barok gebouw uit 1725 met een gedeeltelijk bewaarde Franse tuin. Van de vele oude boerderijen is De Licht als monument beschermd. Op het grondgebied van Dilsen-Stokkem ligt ook een deel van het Nationaal Park de Hoge Kempen, het eerste nationaal park dat de Vlaamse overheid heeft opgericht. Het park werd feestelijk geopend in 2006. Het park strekt zich uit over zes gemeenten en wil behalve aan natuurbescherming doen ook een toeristische troef zijn voor de regio die zwaar getroffen werd door de mijnsluitingen. Het Nationaal Park Hoge Kempen omvat uitgestrekte bospercelen en bestaande beschermde natuurgebieden. De totale oppervlakte bedraagt 5750 ha. Er zijn tal van recreatiemogelijkheden zoals fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken, begeleide wandelingen en 'ranger'-activiteiten.
 • Kijkbuis

  De zogenaamde spotter of kijkbuis op de historische scheepvaartsite Tivoli in Lanklaar geeft je in woord en beeld toeristische weetjes over deze plek. Echt boeiend is de periscoop die je zelf de omgeving laat verkennen van op een hoogte van 4 m. Het lijkt alsof je je nek uitschuift. Vanaf hier volgt het fietspad de oevers van de Oude Kanaalarm die ontstond bij de rechttrekking en verbreding van de Zuid-Willemsvaart begin jaren ‘30.
 • Themacafé Matchpoint

 • Onder de linden

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.