Skip to main content

In de achtertuin van Eddy Merckx

Afstand: 54 km
Startgemeente: Meise
Parkeren: Meise, Nationale Plantentuin, Nieuwelaan 38
Knooppunter
  ( 4 stemmen )

Omschrijving

De grote uithangborden van Meise zijn met voorsprong wielerlegende Eddy Merckx en de Nationale Plantentuin, die op deze tocht uiteraard alle twee een plaatsje hebben gekregen. Maar heb je al gehoord over Imde? Of Oppem? Of Meuzegem? Het zijn slechts enkele van de in het groen gelegen gehuchten, die van Meise een heel aangename fietsgemeente maken. Na een rondje door Meise loopt deze fietstocht ook nog een eindje langs de rustige boorden van het zeekanaal Brussel-Rupel en volgt er een passage door het centrum van Vilvoorde. Op de terugweg naar Meise kom je tot slot langs VTM en krijg je nog de mooie abdij van Grimbergen in het vizier. Deze 53 km lange route loopt met uitzondering van enkele klimmetjes aan het begin en aan het eind over een volledig vlak parcours. Inkorten is mogelijk vanaf Sint-Brixius-Rode.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Brasserie 's Gravenmolen

 • Tommenmolen

  De Tommenmolen, de Liermolen, de ruïnes van het Prinsenkasteel en het Guldendal vormen samen het MOT of Museum voor Oude Technieken in Grimbergen. Je kunt in het domein overigens ook heerlijk wandelen. De Tommenmolen, een oude watermolen die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in werking was, blikt terug op een rijk verleden. En op het domein lijkt het wel of de tijd is blijven stilstaan in de zestiende eeuw. Het is heerlijk ontspannen in de Tommenmolen die recentelijk grondig werd gerenoveerd en waarvan de voormalige paardenstal nu dienstdoet als herberg. Bovendien is het er ook gezellig zitten op de charmante binnenplaats. Behalve voor een ruimer aanbod aan abdijbieren, trappisten en andere streekbieren kun je hier ook terecht voor streekgebonden gerechten met o.a. stamppot met boerenworst, stoofvlees met Grimbergen, ossenhaas, worsten, ribbetjes op de plank, wafels en pannenkoeken op de kaart. Het is bovendien de ideale vertrekplaats voor de 3 km lange Maalbeekwandeling.
 • Ijssalon Brixius

 • Taverne Het Bos

 • Sint-Laurentiuskerk

  De Sint-Laurentiuskerk in Wolvertem is deels romaans, deels gotisch en deels classicistisch. Ze heeft een romaanse doopvont, barok kerkmeubilair, een massieve preekstoel en een eikenhouten retabel. De omgeving maakt deze kerk nog aantrekkelijker: ze is omgeven door een ommuurd kerkhof, waarvan de twee arduinen hekpijlers uit het laatste kwart van de 18de eeuw het opvallendste restant zijn. De kerktoren en het koor zijn sinds 1938 beschermd als monument. In 2001 werd de bescherming uitgebreid tot de volledige kerk en het ommuurde kerkhof.
 • Meise

  Meise ligt in de heuvelachtige Groene Gordel rond Brussel, een waar fiets- en wandelparadijs! Meise is de naam die meestal verbonden wordt met de schitterende Nationale Plantentuin van België, een enorm complex met een buitentuin en een gigantische serre met duizenden plantensoorten. Vanaf 1938 verhuisde de Nationale Plantentuin vanuit Brussel naar Meise, naar het kasteel van Bouchout, de burcht van de Brabantse hertogen, dat in 1879 door Leopold II werd aangekocht voor zijn zus Charlotte, de keizerin van Mexico. Ondanks haar ligging aan de expresweg Brussel-Antwerpen en de toenemende verstedelijking heeft Meise haar landelijke karakter gedeeltelijk bewaard. In de deelgemeente Wolvertem wordt de traditionele groenteteelt voortgezet, elders is de landbouw op de terugweg.
 • Sint-Stefanuskerk

  De Sint-Stefanuskerk (16de-17de eeuw) is nog grotendeels in gotische stijl gebouwd. De kerk is als monument en als landschap beschermd, samen met het ommuurde kerkhof en de 18de-eeuwse pastorie. Binnen zie je mooie glasramen van circa 1930. In het koor hangen zes schilderijen met taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw. In de kerk bevinden zich ook enkele 17de- en 18de-eeuwse grafstenen.
 • Sint-Jan-de-Doperkerk

  De kerk van Sint-Jan-de-Doper staat in het gehucht Ossel, vlak bij het kasteel. Twee bezienswaardigheden in één klap dus! De vierkante westertoren dateert uit de vroege 14de eeuw. Het schip en de zijbeuken werden in de vroege 17de en de late 18de eeuw verbouwd. In de kerk bevindt zich nog een laatromaanse doopvont. Verlaat deze kerk ook niet zonder een blik te werpen op het hoofdaltaar in laatbarok, twee kunstig gesneden communiebanken, en twee zijaltaren waarvan een het doopsel van Jezus door Johannes voorstelt. Tot de kerkschat behoren o.a. een aantal beelden uit de 16de en 17de eeuw en prachtige zilveren kandelaars op hoog- en zijaltaren.
 • Gehucht Amelgem

  Amelgem, een gehucht van het landelijke Oppem, ligt in een karakteristiek Brabants, glooiend, grotendeels nog ongeschonden landschap. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte is 17de-eeuws, net als de hoeve Groot Amelgem, met haar legendarische schuur, die volgens de legende gebouwd werd door de duivel. Verderop in de vallei staat het fotogenieke, witgekalkte hof van Klein Amelgem, dat uit de 18de eeuw dateert. Niet ver van de kapel bevond zich de oude herberg Sint-Gilles, waar wandelaars konden verpozen bij een geuze of een kriek, met een boterham met 'plattekaas'. De herberg bestaat jammer genoeg niet meer.
 • Sint-Martinuskerk

  De laatgotische Sint-Martinuskerk in Meise dateert hoofdzakelijk uit de 16de-17de eeuw. Ze heeft enkele 16de-eeuwse muurschilderingen en een beiaard van 56 klokken. In de zomer kun je elke zondagavond om 18 u. genieten van een oorstrelend beiaardconcert!
 • Sint-Gudulakerk

  Het pittoreske en charmante Sint-Gudulakerkje uit de 13de eeuw vervangt twee oudere kerken: een romaanse kerk en een Karolingisch gebouwtje. De huidige vroeggotische kerk heeft haar originele karakter goed bewaard. Interessant zijn de gotische doopvont in witte steen (16de eeuw), de barokke biechtstoel, het witmarmeren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (17de eeuw) en de heilige Gudula (17de eeuw).
 • Volkssterrenwacht Mira

  Volksterrenwacht Mira kun je zowel individueel als in groep bezoeken. Individuele bezoekers zijn welkom op woensdag- en zondagnamiddag. Er valt heel wat te zien en te beleven: zo kun je met de draaibare sterrenkaart zelf de Vlaamse sterrenhemel verkennen, de slingerproef van Foucault uittesten, maquettes bekijken over o.m. het ontstaan van de seizoenen, een digitaal weerstation bezoeken en op het waarnemingsterras een blik werpen door de twee reuzentelescopen. Voorts zijn er nog de optische banken, een planetarium, een zonnetelescoop en de tentoonstelling over het heelal. Stof genoeg voor een aantal bezoekjes! Op de website van Mira kom je nog heel wat te weten over de ruimte en krijg je een overzicht van boeiende activiteiten en lezingen voor jong en oud.
 • Norbertijnerabdij van Grimbergen

  De abdij van Grimbergen, naast de Sint-Servaasbasiliek, in hartje Grimbergen, is de oudste nog bewoonde norbertijnenabdij ter wereld. In de abdij is alleen het abdijbiermuseum en de abdijkerk te bezoeken met gids, na afspraak met de gastenpater (tel. 02/272.40.62) of met de toeristische dienst van Grimbergen. Op zondag worden de vieringen opgeluisterd door het abdijkoor. De heilige Norbertus stichtte de abdij in 1128. Ze had zwaar te lijden onder de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, maar werd daarna heropgebouwd. In 1796 werd de abdij opgeheven en werden de gebouwen gesloopt. In 1832 werd de abdij heropgericht. Na de Eerste Wereldoorlog werd het hele gebouwencomplex grondig gerestaureerd, waardoor de kanunniken van de Orde der Norbertijnen een fraaie woon- en werkomgeving hebben.
 • Sint-Servaasbasiliek

  De Sint-Servaasbasiliek op het Grimbergse kerkplein is een van de mooiste barokmonumenten van ons land, maar helaas nooit voltooid. Dat kun je zien aan de ontbrekende torenspits, de niet passende voorgevel en de monumentale ingang. Binnen tref je een rijk en indrukwekkend barokinterieur met als absolute pronkstukken het orgel en de preekstoel. Er hangt ook een groot aantal werken van Vlaamse meesters en in de kerk staat het marmeren praalgraf van Filips-Frans van Bergen, prins van Grimbergen. Op zondag wordt de viering opgeluisterd met Gregoriaanse gezangen door het abdijkoor. Op zon- en feestdagen zorgt de beiaardier voor feestelijke klanken in het centrum. De kerk werd in 1999 verheven tot basiliek.
 • Grimbergen

  Volksterrenwacht Mira in Grimbergen, bekend in heel Vlaanderen, trekt jaarlijks duizenden bezoekers aan. Je kunt dit interessante complex individueel of in groep bezoeken. Een andere trekpleister in Grimbergen is de barokke Sint-Servaasbasiliek, gelegen in de schilderachtige Maalbeekvallei en een van de mooiste barokmonumenten van Vlaanderen. De geschiedenis van de kerk en de naastgelegen abdij is meteen ook de geschiedenis van Grimbergen. Die is verweven met die van de familie Berthout, een van de machtigste families in het middeleeuwse hertogdom Brabant. Zij bouwden in Grimbergen een burcht en stichtten een abdij. De burcht werd verwoest, maar de abdij ontwikkelde zich voorspoedig. Na de opheffing tijdens het Franse en Hollandse bestuur werd de abdij in 1832 opnieuw actief. De expansie van Brussel, de industrialisering langs het kanaal Brussel-Willebroek en de aanleg van wegen veranderde het Grimbergse landschap. Een actief gemeentebeleid kon het historisch patrimonium echter vrijwaren. Grimbergen is nog enkele kastelen rijk en bezit ook een Museum voor Oudere Technieken.
 • het MOT | Museum voor de Oudere Technieken

  Het MOT is een actief museum over alles wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Je vindt er een unieke collectie handwerktuigen, machines, twee watermolens, een windturbine en zelfs een rosmolen. Er zijn tentoonstellingen over de soms onverwachte technische kant van het dagelijkse, zoals de was en de plas of het gebruik van hout. In het zomerseizoen kun je op de eerste en de derde zaterdag van de maand gratis naar 'levende' techniek komen kijken, tijdens de demonstraties 'Graan malen' en 'Smeden'; ook kun je brood leren bakken in een bakoven tijdens de Bak-Doe of de handen uit de mouwen steken tijdens een Was-Doe. Bovendien is het museum ijzersterk in technische geschiedenis. Zoek je informatie over een of ander werktuig of beroep, dan helpt de wetenschappelijke dienst of de website je op weg.
 • Domeinbos Tangebeekbos

  Tussen de woonkernen van Vilvoorde en Grimbergen, net ten noorden van het deel van de Brusselse Ring tussen de afritten 6 en 7, kabbelt de Tangebeek door een karakteristiek vochtig dal van het Brabants Leemplateau. Op die plek, nagenoeg tegen de drukke autoweg aan, strekt zich het iets meer dan 24 ha grote en heerlijk rustige Tangebeekbos uit, vlak bij woonkernen, verstedelijkt gebied en recente verkavelingen. Het als geheel nog jonge Tangebeekbos bevat populier, zomereik, es, gewone esdoorn, en verder schietwilg, beuk, naaldhout (Corsicaanse den, fijnspar, Japanse lork) en Amerikaanse eik. Er zijn ook nog een vijver, een boomgaard, dienstgebouwen en wegen. De vijver heeft een goede waterkwaliteit. Je kunt er diverse vissoorten zien, maar ook kikkers, padden, salamanders, rivierkreeftjes en zwanenmossels. Verwildering van niet-inheemse diersoorten komt nog voor, met bijvoorbeeld roodwangwaterschildpad, parkieten en grondeekhoorns. Er is een ongeveer 1500 m lang wandelpad aangelegd, voorzien van schuilhutten, een speelweide en banken.
 • Boerenpaard

  2,5 meter hoog en 3,5 meter lang is het bronzen 'Boerenpaard' van beeldhouwer Rik Poot. Het kreeg een plaats op de rotonde aan het Heldenplein in Vilvoorde. Het beeld kwam er naar aanleiding van de 150ste jaarmarkt in Vilvoorde. Aangezien de bijnaam van de Vilvoordenaars 'paardenvreters' is, was dit beeld meer dan toepasselijk voor de stad. Rik Poot, geboren en getogen in Vilvoorde, was diep onder de indruk van de jaarmarkten waarop paarden verhandeld en gekeurd werden. Nog in Vilvoorde staat ook zijn werk 'Strijd voor arbeid', een 8 meter hoge stalen vuist, dat werd opgericht uit eerbetoon aan de arbeiders van de gesloten Renaultfabriek van Vilvoorde.
 • Onze-Lieve-Vrouwekerk

  Eén reden alvast om de imposante Onze-Lieve-Vrouwekerk in Vilvoorde te bezoeken is het rijk versierde, barokke koorgestoelte uit 1663. Het is afkomstig van de vroegere priorij van Groenendaal. In de kerk zie je ook een aantal schilderijen uit de 17de en de 18de eeuw en veel oude grafstenen. De bijzonderste is die van ridder Philips van Dongelberghe. Hij was lange tijd meier van Vilvoorde en stierf in 1645. De grafsteen symboliseert de vergankelijkheid van de aardse grootheid en rijkdom. De kerk dateert uit de 14de eeuw.
 • fietspunt Vilvoorde

 • Dienst Cultuur

 • Toerisme Brabantse Kouters vzw

 • Oranjerietaverne

Reacties

 • katherine keirens een stuk onverharde weg, dus niet overal geschikt voor de koersfiets. Pas op, aan knooppunt 14 kan je momenteel niet door wegens werken!
  woensdag 8 april 2015 om 19:26