Skip to main content

Mark en Kesterheide

Afstand: 32 km
Startgemeente: Kester
Parkeren: Kester, Bruneaustraat (aan de kerk)
Knooppunter
  ( 2 stemmen )

Omschrijving

Holle wegen, heuvels en enkele onverharde trajecten maken van deze tocht een leuke, avontuurlijke onderneming. De landschappelijke panorama’s krijg je er gratis bovenop.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Vollezele

  Vóór de kerk van Vollezele herdenkt een monument de Pajotse mijnwerkers. Vollezele was ook het centrum van het Brabants trekpaard. In enkele grote stoeterijen werd dit befaamde werkpaard gefokt. Vooral op het einde van de 19e eeuw werden er tienduizenden dieren in het buitenland verkocht. Het was een tijd van economische opbloei en dan was extra paardenkracht op de akkers en in de industrie altijd welkom. Vrachtwagens en tractoren zouden na de Tweede Wereldoorlog de echte paardenkracht overbodig maken. Dit betekende ook het einde van de commerciële paardenfokkerijen in Vollezele en in de rest van het Pajottenland. In het oude gemeentehuis van Vollezele is er een klein museum van het Brabants Trekpaard.
 • Kasteel van Heetvelde

  Zo bereik je bij de Kasteelbeek het waterslot van Heetvelde. Dit kasteel staat op de historische grens tussen Brabant, Vlaanderen en Henegouwen. Oorspronkelijk was het een strategische verdedigingsburcht. Het landschap rond het huidige renaissancekasteel werd fraai hersteld.
 • Van Reepinghenhuisje

  Dit beschermde boerderijtje werd tot 1965 bewoond door Emile Van Reepinghen. Het werd in 1777 gebouwd met natuurlijke materialen: hout, leem en stro. De noordzijde wordt beschermd met een groenwal.
 • Het Vijfde Wiel

 • Kesterheide

  De Kesterheide ligt boven op de Kesterheuvel. Een groot calvariekruis siert bij een groot groen grasplein de top. Er bevindt zich ook een kruisweg en het stille Pervivo-gedenkpark. Daar worden kinderen herdacht die aan een zeldzame stofwisselingsziekte stierven. Een militaire radarmast ontsiert de heuvel jammer genoeg.
 • Ter Lindenkapel

  Deze kapel staat op een heuveltje in de lommer van een bosje linden. Op een kruispunt stond hier al in de middeleeuwen een kapel. Het achthoekige grondplan en de afwezigheid van ramen maken er een merkwaardige constructie van. In de 19e eeuw werd er bovendien een cementlaag op de gevel aangebracht.
 • Terlindenhof

 • Kasteeldomein Ter Rijst

  Ter Rijst (49,5 ha) heeft flink wat te bieden: een prachtig park, aanleunend bij de Engelse tuinarchitectuur en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteeltje, een Pajotse vierkantshoeve (in 1860 gebouwd op de grondvesten van een boerderij die eeuwen ouder is dan de huidige) en een 28 ha groot bosreservaat. Al in de vroege middeleeuwen verrees op die plek een kasteel. Het huidige gebouw is echter het resultaat van een totale verbouwing, in 1869, van het kasteel dat Karel Van der Noot in 1480 liet oprichten. Op datzelfde moment werd ook het landschapspark aangelegd, en dat is een van de fraaiste van Vlaanderen, met vijvers, gevoed door talrijke bronnen. Wandelpaden slingeren door de groene pracht, langs en onder soms eeuwenoude bomen. Er is ook een boomgaard met 'ouderwetse' fruitbomen. Het domein is sinds 1981 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het park mag alleen te voet betreden worden, honden zijn niet toegelaten. Het natuurreservaat kan ook uitsluitend onder begeleiding bezocht worden. Er bevindt zich een oude ijskelder, tegenwoordig een geschikt tehuis voor vleermuizen.
 • Herne

  Het Vlaams-Brabantse dorpje Herne pakt uit met de slogan 'Herne, het groene kwadrant'. Daarmee verwijst de gemeente naar haar ligging in het mooie Pajottenland en naar het landelijke karakter van het dorp. Door het dorp stroomt het riviertje de Mark. Ook de deelgemeenten Herfelingen en Sint-Pieters-Kapelle zijn overwegend landbouwdorpen. De gemeente is een aantal interessante historische gebouwen rijk. De Sint-Pieterskerk van Herne is een van de oudste gebouwen uit de streek. De oudste delen van de kerk dateren uit de 11de eeuw. Het 13de-eeuwse koor is opgetrokken in Scheldegotiek. In de vroege 14de eeuw werd in Herne een kartuizerklooster gesticht. Jan van Ruusbroek, de befaamde mysticus uit het Groenendaalklooster in Hoeilaart, kwam er ooit zijn leer uiteenzetten. Enkele watermolens op de Mark hebben aan het klooster toebehoord. Verspreid over de gemeente liggen nog talrijke 18de- en 19de-eeuwse boerderijen. De Sint-Pieterskerk van Sint-Pieters-Kapelle bezit een oude, romaanse toren en een classicistisch interieur. Uniek zijn de kruisweg van schilder-beeldhouwer Constantin Meunier en de 14de-eeuwse Piëta. Ook de prachtige kapel van Zeven Weeën is een bezoek waard. Op pinkstermaandag kun je in Herne een van de grootste jaarmarkten van België bezoeken.
 • Café Drie Koningen

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.