Skip to main content

Vlaanderen Fietsroute - Dendermonde > Boom

Afstand: 40 km
Startgemeente: Dendermonde
Parkeren: Dendermonde, centrum
Knooppunter
  ( 0 stemmen )

Omschrijving

Het traject van Dendermonde naar Boom is eenvoudig te beschrijven. Je verlaat nauwelijks de hoge dijkwegen langs de meanderende Schelde en Rupel. Waarom zou je ook? De schoonheid van het Schelde- en Rupelland en Klein Brabant - een mozaïek van slikken en schorren, bosjes, natte hooilanden en een unieke waaier fauna en flora - laat zich immers het best vanuit vogelperspectief ontdekken. Langs de Rupel kun je bovendien kennismaken met de unieke erfenis die de vroegere baksteenindustrie heeft nagelaten. De geschiedenis van de streek is een verhaal over de strijd van de mens tegen het water. De inpolderingen begonnen in de 13de eeuw, en het verhaal is nog niet ten einde. Met de uitvoering van het Sigmaplan probeert men de hele regio beter te beschermen tegen overstromingen. De dijken worden op sommige plaatsen verhoogd en verstevigd. Anderzijds worden nieuwe overstromingsgebieden ingericht en wordt getracht voldoende ruimte te geven aan de natuur - een moeilijke evenwichtsoefening.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Kaai Grand Café

 • De Koophandel

  Je moet er geweest zijn. Je snuift er de sfeer van het volksleven en de steenbakkerijen. De inrichting is nog bijna authentiek uit het begin van de vorige eeuw. Een typische steenbakkerskroeg van vroeger, een onderdeel van de Archeologische site van Noeveren.
 • Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (EMABB)

  Als je Rupelstreek zegt, zeg je ook meteen steenbakkerijen. Eeuwenlang al wordt aan de oevers van de Rupel klei gewonnen om bakstenen, dakpannen en tegels te maken. Het Ecomuseum wil dit verleden levendig houden. Het nodigt je uit om een bezoek te brengen aan het Booms Steenbakkerijmuseum, een rondrit te maken in de Rupelstreek, getekend door de vele kleiputten, ruïnes van verlaten steenbakkerijen en woonkernen of een dagtrip langs Rupel en Schelde en nog veel meer. Nieuw te bezichtigen in het Ecomuseum is een steenbakkerij op schaal.
 • Niels Broek

  Ter hoogte van fietsknooppunt 90 kun je tijdens een wandeling in het Niels Broek genieten van een prachtig stukje natuur. Het prima bewegwijzerde laarzenpad is circa 800 m lang en loopt door natte graslanden, een broekbos en voorbij enkele 'wielen'. Dit zijn vijvers die ontstaan zijn na dijkdoorbraken in vorige eeuwen. Fauna en flora zijn ondertussen zo waardevol dat ze Europese bescherming genieten. Verschillende roofvogels hebben er hun jachtgebied. Ook de zeldzame houtsnip komt voor in het Niels Broek.
 • Oud Tolhuis

  Voor een perfect getapte pint kan je terecht in het authentieke café Oud Tolhuis. Er is ook een terras.
 • Veerdienst Schelle-Wintam

  Bootservice Van den Berge verzorgt de veerdienst tussen Schelle en Wintam. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de oversteek van de Rupel maken. Er zijn twee afvaarten per uur. Op zonnige dagen is het hier echt een drukte van jewelste en moet de heen-en-weer waarmee de overtocht gebeurt non-stop varen. Om 12.30 u. vaart het pontje niet.
 • Noordelijk eiland

  Dit heerlijke stukje natuur, waar veel bloemen en planten groeien, wordt begraasd door konikpaarden en heckrunderen. Ondertussen is het waterrijke gebied een echt paradijs voor trekvogels en watervogels geworden. De kijkhut biedt een fraai uitzicht op de waterpartijen.
 • Zeesluis

  De grote zeesluis van Wintam verbindt de Schelde met het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dit is een van de oudste kanalen van België: het werd al uitgegraven in de 16de eeuw. Vroeger sprak men van 'Brusselse Schipvaert'. Na heel wat aanpassingen is het ondertussen bevaarbaar voor kustvaarders tot 10.000 ton. Een waardig alternatief voor het wegverkeer en het bijbehorende fileprobleem.
 • 't Sas

  De rust en de omgeving maken van het terras van ’t Sas een ideaal plekje om na te genieten van deze tocht. De naam van deze taverne verwijst uiteraard naar het vroegere sas, in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde en vandaag het oudste waterbouwkundig kunstwerk van het land. Tot 1950 werd hout uit Bornem over de Oude Schelde via het sas naar de scheepswerf van Temse vervoerd en omgekeerd werden van de steenbakkerijen uit de Rupelstreek dan weer steenschepen via het sas naar de kaai van Bornem getrokken.
 • VlechtMuseum De Zilverreiger vzw

  In het VlechtMuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.
 • De Zilverreiger

 • Groenendijk

  Gezellig café langs de Scheldedijk. Je kan hier terecht voor een lekker slaatje en/of een frisse pint.
 • Het Stort

  Als je in Weert, een deelgemeente van Bornem, op de mooie wandeldijk langs de Schelde wandelt, heb je een heerlijk uitzicht op het Stort, een schorrengebied van 17 ha. Het reservaat wordt doorsneden door talrijke sloten en is daardoor bijna ontoegankelijk. Het noordelijke stuk van Het Stort ligt tegenover de monding van de Durme. Een dichte rietbegroeiing en aanplantingen van populieren en wilgen bepalen het uitzicht. De wilgen werden oorspronkelijk gebruikt door de wijmenteelt (mandenvlechterij), maar ze werden met opzet verwaarloosd en zijn nu naar schaarhout aan het evolueren.
 • 't Koningsrek (Bij Zates)

  Bij 't Koningsrek (Zates) is sinds 1838 iedereen welkom voor een verfrissende pint of een lekkere frisdrank. In dit volkscafé lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan, wat meteen een zeer gemoedelijke sfeer meebrengt. Cafébazin Liesbeth slaat maar al te graag een praatje met haar gasten. ​Dankzij de idyllische ligging aan de Schelde staat het café al jaren bekend als tussenstop tijdens een zomerse fietstocht langs de dijken.
 • Kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen

  Deze kerk bezoek je alleen al om de ligging. Ze staat op de oostelijke Scheldedijk in het oude en pittoreske dorpje Mariekerke, nu een deelgemeente van Bornem. De neogotische kerk werd herbouwd en vergroot in 1925 na de verwoesting in 1914. Het oorspronkelijke interieur ging bijna volledig verloren in 1914. De kerk bezit een zeer uitgebreide kunstcollectie met werken van onder andere Yoors, Suy, Ost, De Saegher, De Boeck, De Pooter en Lannoye. Het is een bedevaartsoord van Sint-Job. Op de berm, vlak bij de kerk, staat het Jan Hammeneckermonument. Dit kunstwerk uit 1957 is vervaardigd door Herman De Cuyper. Het stelt Onze-Lieve-Vrouw voor, de koningin van de Schelde, samen met priester-dichter Jan Hammenecker (1878-1932) in een welgevulde visserssloep.
 • Graf Emile Verhaeren

  Dichter en schrijver Emile Verhaeren was een trendsetter van zijn tijd. Hij groeide van een gerespecteerd literatuur- en kunstcriticus uit tot een internationaal gerenommeerd dichter. Hij reisde Europa rond en gaf lezingen tot in Moskou en Sint-Petersburg. Door Albert I werd hij benoemd tot 'poète national'. Op latere leeftijd vestigde Verhaeren zich in Frankrijk waar hij in 1916 door een treinongeluk om het leven kwam. Pas vele jaren later, werd, door de oorlogsomstandigheden, zijn lichaam overgebracht naar zijn geliefde geboortedorp Sint-Amands. Daar werd een monument opgericht vlak bij de Schelde, naar een ontwerp van architect Louis Van der Swaelmen. Het praalgraf op de grens van water en beplanting ziet eruit als een aangemeerd schip. In 1955 werd het graf met de bijzetting van Verhaerens overleden vrouw Marthe, aangepast en vergroot door architect Jan Lauwers. In 1993 werd het graf erkend als beschermd monument.
 • Brasserie Kaai 24

  Vlak aan de Scheldekaai, het graf van Emile Verhaeren en één van de mooiste bochten van de hele Schelde is dit een ideaal rustpunt tijdens een tochtje langs de Schelde. Snacks, palinggerechten, een frisse pint, ... voor elk wat wils.
 • Brasserie De Veerman

  Gezellige taverne langs de Scheldeboord. Je bent hier steeds welkom voor een frisse pint, een koffie of een heerlijke snack.
 • VVV

 • Molenmuseum/Centrum voor molinologie

  De molen was, vooral van de jaren 1000 tot ongeveer 1789, bepalend in alle uitingen van het maatschappelijk leven: het recht, de taal, de economie, de fiscaliteit, de kunst, de militaire tactiek, de volksdevotie... Het belang van de molen is net wat dit museum wil aantonen. Tekeningen, foto's, schetsen en documenten laten je kennismaken met de centrale functie van de molen. Zo ontdek je dat de molen niet afkomstig is uit het oosten, maar in Vlaanderen al voor de kruistochten bekend was.
 • Provinciaal Museum Emile Verhaeren

  Emile Verhaeren in één woord samenvatten? Onmogelijk! Maar dit museum komt daar wel heel dicht bij, want het belicht op een schitterende manier leven en werk van de beroemde Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren (1855-1916). Het museum is ondergebracht in een gedeelte van zijn geboortehuis. Hier geen saaie vitrines, maar een originele vormgeving, die het oeuvre van Verhaeren wonderwel weerspiegelt en een verhaal vertelt dat zowel de Verhaerenliefhebber als het grote publiek aanspreekt. Je maakt op een verrassende wijze kennis met de dichter, zijn onsterfelijke oeuvre en zijn talrijke vooraanstaande vrienden. Aan de hand van zelden of nooit getoonde manuscripten, brieven, foto's, bibliofiele uitgaven, realia en werken van onder meer Constantin Meunier, Theo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Georges Tribout, James Ensor, Fernand Khnopff, Frans Masereel, Odilon Redon en Ossip Zadkine word je ondergedompeld in Emile Verhaerens fascinerende wereld en werk! Verhaeren heeft ook een monumentaal graf op de Scheldeoever.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.