Skip to main content

In de schaduw van die scone

Afstand: 30 km
Startgemeente: Brugge
Parkeren: Brugge, hoek Tragelweg en Steenbruggedijk
Knooppunter
  ( 5 stemmen )

Omschrijving

Brugge boeit in alle seizoenen. Hetzelfde geldt voor de groene zuidrand van ‘die Scone’, waar je van Tillegembos naar Vloethemveld, van het kasteel van Loppem via Moerbrugge en het kanaal weer naar het Minnewater fietst.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Boat Hotel

  Dit op het kanaal drijvende hotel refereert ook aan de geschiedenis van de Gentse barge. Het verbouwde binnenschip telt 22 kamers, of kajuiten, met driesterrencomfort.
 • Katelijnepoort

  De Katelijnepoort bestaat enkel nog als woord, de poort zelf is al sinds 1862 verdwenen. Nu kun je er het centrum van Brugge binnenfietsen via de draaibrug over de Ringvaart. Het is lange tijd de aanlegplaats geweest voor de Gentse barge. Nu meren er plezierbootjes aan.
 • Smedenpoort

  Eind 18e eeuw werden de vestingmuren gesloopt, op vier monumentale toegangspoorten tot de stad na. Behalve de Smedenpoort waar je onderdoor rijdt, zijn dat de Ezelpoort, de Gentpoort en de Kruispoort. Aan de 14e-eeuwse Smedenpoort herinnert een bronzen schedel aan het lot van verrader François van der Straeten. In 1691 werd zijn afgehakte hoofd hier op een pin geplaatst.
 • De Trutselaar

  Zowel voor een snelle hap, een drankje op het mooi gelegen terras, als een uitgebreidere maaltijd kun je terecht bij In de Trutselaar. Voor de kinderen is er een speeltuin, de rosmolen en natuurlijk het bos.
 • Rosmolen

  Op zomerse zondagnamiddagen drijven een of twee paarden (of ‘rossen’) nog altijd de rosmolen in Tillegembos aan. Molenaar Joris Pante laat zijn paarden dan in wijzerzin rondjes draaien rond de vierkante molen. Eind 19e eeuw stond deze bijzondere molen nog in Houtem, maar in 1975 bouwden molenmakers hem weer op achter taverne De Trutselaar.
 • Priorij OLV van Bethanië

  Uit de verpleegsters die in 1918 gewonden helpen verzorgen in het oorlogshospitaal in de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken, rekruteert abt Théodore Nève jongedames die zich willen inschrijven in de leer van Benedictus en die uitgestuurd kunnen worden voor missioneringswerk in Congo. In 1922 vertrekken de eerste benedictessen naar Katanga. In 1924 begint de bouw van de priorij. Op vandaag doet de priorij ook dienst als meisjesinternaat verbonden aan de Abdijschool van Zevenkerken, even verderop. Opvallend in de neoromaanse kerk is de altaar-ciborie. De overkapping staat symbool voor de tent van de Ark van het Verbond. Materiaal voor ciborie en altaar komt grotendeels uit Katanga.
 • Vredesmonument

  Aan het kanaal Gent-Oostende in Moerbrugge staat een kolossaal vredesmonument van Ben Snauwaert. Stukken oude tank herinneren aan de slag om Moerbrugge van september 1944. Een 20e-eeuwse variant van de tot ploegscharen omgesmede zwaarden.
 • Gentse Barge

  Net geen 300 jaar lang (van bij de opening van het kanaal tussen Brugge en Gent in 1623) tot 1911, passeert hier elke dag een luxueuze waterkoets, de Gentse barge. Vijf paarden trokken de schuit in ongeveer acht uur van de ene stad naar de andere. Reizen via de waterweg was in die tijd comfortabeler dan over land, en aan boord van de pendelboot ontbrak het de gasten aan niets. Vermaarde passagiers waren onder andere de Russische tsaar Peter De Grote (1717), de Franse koning Lodewijk XV (1745) en Leopold I (1834). In 2008 werd een replica van het historische schip te water gelaten. Een van de initiatiefnemers van de reconstructie is de Gentse kunstenaar-zanger Walter De Buck.
 • Lappersfortbos

  In 2009 domineert het Lappersfortbos aan de overkant van het kanaal het nieuws. Ecologisten bezetten de groene zone in de hoop het vellen van bomen te voorkomen. Zowel de bezetters als de bewuste bomen zijn intussen verdwenen. Aan de rand van het bos bouwt het Canadese bedrijf Bombardier rollend spoorwegmaterieel in gigantische fabrieksloodsen
 • Sint-Pietersabdij

  Eeuwen lang bleef Steenbrugge een landelijk gehucht zonder eigen parochiekerk. In 1875 liet priester Pollet er in één moeite een kerk, pastorie en school met klooster bouwen. Vier jaar later startte in het klooster de bloeiende Sint-Pietersabdij, die vooral bekend werd voor haar religieuze uitgaven.
 • Infokantoor Station Brugge

 • fietspunt Brugge

 • Provinciedomein Tillegembos

  Tillegembos is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. In 1963 was het nog maar 44 ha groot, nu al 112 ha. Je kunt er een leuke dag doorbrengen want er is een gevarieerd aanbod. Zo zijn er tal van wandelpaden waarbij je afwisselend door naald- en loofbos wandelt. Voorts is er het prachtige kasteel met zijn strakke tuin en de neogotische domeinboerderij met oude rosmolen. Je kunt er ook de trappers op en de fietsroute Kastelenroute volgen, zonnen op de lig- en speelweiden en iets lekkers eten en drinken in de landelijke herberg De Trutselaar.
 • Ten Voute

  Ten Voute ligt vlak bij het kasteel van Loppem, naast het doolhof. In de namiddag kan je hier terecht voor een vers gebakken pannenkoek, huisgemaakte appeltaart en een lekker ijsje.
 • Kasteel van Loppem

  Veilig verscholen in de natuur ligt het neogotische kasteel van Loppem, dat in 1859 werd gebouwd naar een ontwerp van de Engelse architect Welby Pugin en de bekende architect Jean Bethune (1821-1894). Het kasteel, het interieur en het park maken deel uit van hetzelfde ontwerp. In het romantische park vind je een doolhof, waar het heerlijk verantwoord verdwalen is. Dit unieke doolhof werd in de 19de eeuw ontworpen door de broers Albert en Ernest van Caloen, onder leiding van hun huisleraar E.H. Van der Meersch. Mooie 16de-17de-eeuwse schilderijen, 15de-16de-eeuwse beelden en een verzameling aardewerk uit de 16de tot de 19de eeuw sieren het interieur van het kasteel. Koning Albert I verbleef hier een maand in 1918.
 • Rijselsestraat

  Als je door de Rijselsestraat van Loppem wandelt, bevind je je in een historisch zeer waardevolle buurt. De belangrijkste gebouwen en panden zijn het Wit Huis (werd bewoond door de familie Van Caloen, de eigenaars van het bekende kasteel van Loppem), het Hof van Steelant, de boerderijen De Rode Poort, Ter Heye, Het Schominckelhof en De Lange Hage. Een van de oudste herbergen uit de streek is De Swarten Hoop (Rijselsestraat 35). Die dateert van 1581 en was ooit een vierschaar, waar recht werd gesproken; de mensen gingen er dus met een bang hart of 'swarte hoop' heen.
 • Herberg Sint-Maarten

  In het dorpscentrum van Loppem, een deelgemeente van Zedelgem, ontdek je deze gezellige herberg. Hij dateert oorspronkelijk uit 1868 en was toen een herberg-afspanning én wagenmakerij. Het gebouw deed ook lange tijd dienst als gemeentehuis en in de huidige gelagzaal werden eertijds, tot in 1938, huwelijken voltrokken. Dit café stond tot dan trouwens bekend als het gemeentehuis. Toen er een nieuw gemeentehuis ingewijd werd, werd het voorvoegsel 'oud' toegevoegd aan de naam. De huidige uitbater, Victor, vond in 1984 dat het tijd was voor een nieuwe naam en hij doopte de herberg om tot Sint-Maarten, de patroonheilige van de parochie. De uitbater is een verwoed verzamelaar van H. Hartbeelden die hier mee kleur geven aan het interieur. Zijn verzameling omvat inmiddels ruim 750 stuks. Voorts is er een balk versierd met de kruisweg, en je ontdekt op de schouw ook het borstbeeld van de 'patron', Victor.

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties.

  Meld je aan en geef als eerste jouw reactie op deze route.