Skip to main content

Fietsen tussen Schelde en Donkmeer

Afstand: 28 km
Startgemeente: Berlare
Parkeren: Berlare, Donklaan (naast A. Nelenpad, schuin over Smaakboetiek)
Knooppunter
  ( 3 stemmen )

Omschrijving

Deze tocht start en eindigt bij het bekende Donkmeer. Water vormt trouwens de hoofdmoot van deze tocht.

Hoogteprofiel

Bezienswaardigheden & adresjes

 • Familiepark harry Malter

  In 1992 streek Harry Malter als telg uit een Duitse circusfamilie neer in Heusden en stichtte er een familiepark. Met een speeltuin, jungleparcours en vooral veel dieren richt het zich vooral op kleuters en kids. Er is ook een picknicktent en restaurant.
 • Den Aard

  Op de dijk heb je een mooi zicht op Schellebelle, aan de overzijde van de Schelde. Je kunt er heen met een fiets- en voetveer. Een flinke ruk aan de bel volstaat om de veerman op te trommelen. Om nog wat langer van deze zalige omgeving te genieten kun je neerstrijken op het terras van Den Aard.
 • Parochiehuis 't Veer

  De naam Schellebelle zou trouwens effectief ontstaan zijn door de bel aan de Schelde, waarmee je de veerboot kon en kan roepen. In 2005 werd het verkozen tot mooiste dorpsnaam van Vlaanderen. Eerder griezelig klinkt dan weer de naam van de anders wel mooie, witgrijze kerk: Sint-Jan Onthoofding!
 • 't Cuisintje

  Opmerkelijk in het centrum van Berlare is de 17e-eeuwse schandpaal, de Sint-Martinuskerk en de pastorie met rococogevel. In het dorp is een straat genoemd naar een bekende inwoner, Fred De Bruyne. De winnaar van onder andere driemaal Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo, werd na zijn wielercarrière een legendarische tv-journalist.
 • In Den Boerenkrijg

  Het dorpje Overmere, vlak bij het Donkmeer, staat in de geschiedenisboeken vermeld als de plaats waar in 1798 de zogeheten brigands hun ‘Boerenkrijg’ begonnen, een volksopstand tegen de hoge belastingen en antigodsdienstige politiek van de Franse bezetter. Logisch dus dat de taverne en tearoom tegenover de kerk van Overmere ‘In den Boerenkrijg’ heet. Op de kaart staan zowel snacks als uitgebreide menu’s. Achter de taverne is een grote tuin waar fietsers tot rust kunnen komen. Voor de kids is er een speeltuin met springkasteel. Er is ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen.
 • Educatief centrum Donkmeer

  Bij het educatief centrum Donkmeer vertrekt een natuurleerpad langs de mooiste hoekjes van het meer. Er is binnen ook een aparte ruimte waar kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken.
 • Bootverhuur

  Op het Donkmeer zijn van begin april tot halfweg oktober motorboten, waterfietsen, roeiboten en kano’s beschikbaar.
 • 't Steentje

  Het kruispunt van de lange Meire met de Kapelle- en de Steentjesstraat laat je kennismaken met een authentiek, landelijk café. ’t Steentje is een populair fietscafé en geliefd bij bierkenners.
 • Dienst Citymarketing

 • Brasserie Den Beeweg

  Aan horeca geen gebrek in de buurt van het Donkmeer. Een tussenstop is al mogelijk in Den Beeweg, tegenover de Bareldonkkapel, maar ook langs de waterkant zijn er vele terrasjes. Het Donkmeer ligt in een oude meander van de Schelde en is met een oppervlakte van 86 ha het op één na grootste meer van Vlaanderen.
 • Bareldonkkapel

  De pittoreske kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten of Bareldonkkapel is sinds de 13e eeuw een bedevaartsoord. Sinds 1942 is het gebouw als monument beschermd. Bij restauratie in 1959 komen geglazuurde vloertegels uit de 14e eeuw aan de oppervlakte. Achter de kapel ligt een calvarieberg met staties van de Zeven Smarten van Maria, van de hand van Aloïs De Beule, beeldhouwer uit Zele.
 • Dienst Citymarketing

 • Recreatie- en Parkdomein Nieuwdonk

  Als je in Berlare een rustige plek zoekt waar je kunt genieten van veel groen en water, dan is domein Nieuwdonk de perfecte keuze: 175 ha groot met een grote speeltuin, fit-o-meter en grote zwemvijver met strand. Je kunt er ook leren zeilen, surfen en kajakken. Voor wie honger en dorst heeft, is er een restaurant en taverne. Je betaalt een kleine toegangsprijs.
 • Sint-Denijskerk

  De in Doornikse zandsteen opgetrokken romaanse toren van de Sint-Denijskerk in Kalken dateert uit de 12de eeuw. De blikvanger binnen is de 17de-eeuwse barokke biechtstoel met beelden van Petrus, Paulus, koning David en de profeet Nathan. De kerk bezit ook een aantal prachtige iconen.
 • De Kalkense Meersen

  Dit rijke natuurgebied bestaat uit 845 ha aaneengesloten nat hooi- en grasland, doorsneden door een wirwar van grachten en sloten. De Kalkense Meersen is een van de uitgestrekte overblijfselen van de oorspronkelijke Scheldemarslanden. In tegenstelling tot wat de naam 'Kalkense meersen' suggereert, ligt slechts iets minder dan de helft ervan op Kalkens grondgebied. De rest hoort toe aan Wichelen, Uitbergen en Wetteren. De Meersen zijn een uitgelezen gebied voor rustige fietstochten en wandelingen. Er zijn drie provinciale wandel- en fietsroutes. Een aantal kleine wegen is onverhard en modderig en dus niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Het bewijs van de waarde van dit natuurgebied zijn de vele beschermende maatregelen. Zo worden de Kalkense Meersen beschermd door Vlaanderen als ven-gebied, als natuurreservaat, als prioritair gebied in de gewenste bos- en natuurlijke structuur, als stiltegebied, als Ankerplaats 40025 en als ecologisch impulsgebied plan Blauwborst. Europa erkent de Kalkense Meersen als habitatrichtlijngebied (deels), als vogelrichtlijngebied (deels) en als deel van het Natura 2000-netwerk.
 • Wichelen

  Op de rechteroever van de Schelde, tussen Gent en Dendermonde, vinden we Wichelen op de kaart van ons landje. Een kleine gemeente die prachtig gelegen is: waterrijke Scheldemarslanden begrenzen Wichelen in het noorden; meer naar het westen vindt de gemeente aansluiting bij de kleurrijke Wetterse bloemenstreek. Wat wil het oog nog meer dan al dit natuurschoon? De geschiedenis van Wichelen en van de deelgemeente Schellebelle is nauw verbonden met de Schelde. In 2005 werd Schellebelle op de website mooieplaatsnaam.tk trouwens verkozen tot mooiste dorpsnaam van Vlaanderen. De naam is dan ook ontstaan door de bel aan de Schelde, waarmee men de veerboot kon en kan roepen. Schellebelle is een toeristische trekpleister door de ligging aan het wandel- en natuurgebied De Kalkense Meersen. De dorpskern van Wichelen werd in de 19de eeuw verplaatst: de oude kerk toonde tekenen van verval en was te klein geworden voor de aangroeiende bevolking. Deze verschuiving veroorzaakte het nodige protest en er werd daarop besloten tot het behoud van het gemeentehuis op het Dorp. Serskamp, een andere Wichelse deelgemeente, ontwikkelde zich na de Tweede Wereldoorlog tot een belangrijk tuinbouwcentrum.
 • Cultuurdienst

 • 't Oud Brughuys

  De naam van het eet- en officieel erkend fietscafé zegt het zelf: ooit was dit het huis van de bruggendraaier. Het fungeerde vanaf 1871 ook als tolhuis, voor wie daar de Schelde wou oversteken, tegelijk de gemeentegrens tussen Berlare en Schoonaarde. Nadat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de brug vernielden, bouwden de genietroepen er een voorlopige brug, tot die in 1967 - en 100 m verder - vervangen werd door een permanente, moderne brug. Het ambt van bruggendraaier verdween, maar niet het kloeke tolhuis. Het café is met smaak en vooral ook met respect voor de historiek ingericht. De oude piano, de Leuvense stoof, emailborden met reclame voor bieren en andere artefacten zorgen voor een warme sfeer.
 • Berlare

  Berlare is al 100 jaar bekend om zijn Donkmeer. Voor fietsers, wandelaars, vissers, vogelspotters en culinaire liefhebbers van paling blijft het een paradijs voor jong en oud. Maar Berlare biedt meer. Recreatiedomein Nieuwdonk bijvoorbeeld, of de (oude) Scheldemeander en restanten van rivierduinen met uitzonderlijke fauna en flora. En bezoek zeker ook eens de gerestaureerde eendenkooi (uniek in Vlaanderen!), de Bareldonkkapel en bijbehorende Beeweg met beelden van Aloïs De Beule en het kasteelpark in de gezellige dorpskern van Berlare.
 • Donkmeer

  Liefhebbers van paling, rep je naar het Donkmeer in Berlare! Het is dé specialiteit van de restaurants en tavernes aan het meer. De plas van 86 ha is ontstaan uit turfwinningsputten uit de 17de-18de eeuw. Voorts lokt het meer veel bezoekers om te wandelen, te fietsen, te vissen, bootje te varen of de overzet te maken naar de eendenkooi waar je zelfs enkele dieren kunt aaien. Van april tot eind september is er elke zaterdag- en zondagnamiddag markt. Iedere eerste zondag van augustus kun je er de Waterfeesten meemaken. Aan het einde van die feesten geniet je van een schitterend Venetiaans vuurwerk boven het meer. Voor meer informatie over activiteiten die plaatsvinden aan het Donkmeer kun je terecht op www.donkmeer.be en www.berlare.be.

Reacties

 • Steven Van Tittelboom Mooie route!
  maandag 11 december 2017 om 10:42
 • hilde De Mulder als je start en je volgt op een bepaald moment de 44 is de 44 niet meer aangeduid en moet je aan de inkom van het park naar rechts opnieuw de 66 blijven volgen. voor de rest zijn de knooppunten goed aangeduid. Zij die met een racefiets rijden, het laatste stukje tussen 69 en 66 is onverhard. Dit kan je vermijden door rechtdoor te rijden en zo opnieuw aan te komen bij de startplaats
  zondag 28 augustus 2016 om 17:41