Feestfietsen door het bos

11 Oct 2020

Hoera ! Deze week is het feestweek van het bos. De beste manier om dit te vieren ? Met een heerlijk gezonde fietstocht door één van de vele natuurgebieden in Vlaanderen. We geven je graag wat inspiratie met deze drie kleurrijke fietsroutes.

 

Wijnendale Bos (Torhout)

Wijnendalebos is botanisch, ornithologisch, landschappelijk en historisch erg belangrijk. Het is sinds generaties eigendom van de familie Matthieu de Wynendaele, die het als jachtterrein benut en het hout ervan gebruikt. In 1983 werd 175 ha aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Een deel ervan is als wandelzone opengesteld terwijl een ander deel voorbehouden is voor wetenschappelijk onderzoek. Voor de allerkleinsten is er een leuke speelzone en zowel voor volwassenen als voor kinderen is een educatief bosleerpad aanwezig. Natuurliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Alle informatie over het bos vind je in het bezoekerscentrum van kasteel Wijnendale.

Ontdek hier de route van 39 km.

 

Neigem Bos (Meerbeke)

Het Neigembos  is een heuvelachtig wandelbos op de grens met Vlaams-Brabant. Het gemengde eiken- en beukenbos telt hoogteverschillen van 20 m tot 90 m boven de zeespiegel, wat voor schitterende én stevige reliëfverschillen zorgt. Dit bos is werkelijk een pareltje.

Ontdek hier de route van 26 km.

 

Meerdaalwoud (Leuven)

Samen met het aansluitende Heverleebos is het Meerdaalwoud een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen (bijna 2050 ha). Er leidt slechts één grote weg door het bos. Je kunt er dus heerlijk vertoeven in volmaakte stilte en rust. Het Meerdaalwoud is vooral interessant om zijn diverse bomenbestand: inlandse eik, beuk, es, esdoorn, berk en grove den. De Speelberg in Sint-Joris-Weert is de ideale vertrekplaats voor een leuk bosuitstapje. Er is parkeerplaats, sanitair (ook voor rolstoelgebruikers), een picknickplaats met barbecue (vergeet dan zeker je houtskool niet mee te brengen) en vlakbij ook een grote losloopzone voor honden. Aan de Speelberg vind je bovendien de speelzone Everzwijnbad, perfect om met kinderen naartoe te trekken. De reuzenmikado, de 30 meter lange slang van gebogen kastanjehout en zoveel meer maken van je bosbezoek een echte beleving voor jong en oud.

Ontdek hier de route van 46 km.