ebikes


ebikes

Een geschiedkundig tochtje

23 aug 2021

“Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen” wordt er vaak gezegd. Heb jij ook zo een zin om op ontdekkingstocht te gaan in eigen land? Dan zijn deze boeiende fietstochtjes ideaal. Een uitstap naar de Westhoek mag uiteraard niet op ons lijstje ontbreken. Maar ook Merksplas en Tongeren, de oudste stad van België, hebben een rijke geschiedenis. Ga op pad en duik het verleden in!


Nooit meer oorlog! (West-Vlaanderen)

Sinds 1918 is de Westhoek onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Deze fietstocht brengt je langs tal van militaire begraafplaatsen en dodenakkers, langs beklijvende oorlogsmonumenten en half gebombardeerde bunkers. In vestingstad Ieper hou je even halt bij de Menenpoort en in de kazematten. Via het eeuwenoude Ieperleekanaal richt je het stuur naar Poelkapelle en Passendale waar in 1917 de gruwelijkste en meest zinloze veldslagen uit de Grooten Oorlog zijn uitgevochten.

Ontdek hier de route van 37 km.
 


Gallo-Romeinse Hellingen (Limburg)

Een driesterrenrit, zowel qua landschap als beleving. De kastelen van Genoelselderen, Alden Biesen en Rooi krijg je er prompt bovenop. Uitblazen kan achteraf bij Ambiorix, in het Gallo-Romeinse Tongeren.

Ontdek hier de route van 41 km.
 

 

Streek van landlopers en Grenswippers (Antwerpen)

Zowel in Merksplas als in Wortel huisden vroeger landloperkolonies. Duizenden landlopers en bedelaars met een strafblad werden er heropgevoed. Ze leerden er de boerenstiel. Vandaag zijn de kolonies waardevolle erfgoedsites en worden stallen, schuren en opslagplaatsen gerestaureerd. In het Rijkslandbouwbedrijf van Wortel-kolonie is nu een bezoekerscentrum van Natuurpunt ondergebracht. Je kunt er onder andere Gagelbier proeven. Opgelet bij de route over de grens, dit is de volgorde van de knooppunten: 52-19-18-22-12.

Ontdek hier de route van 41 km.