De Walloniëtips van fietsexperte Kristien

Kristien Hansebout ademt toerisme. Van kindsbeen af fietste ze in West-Vlaanderen, later in de omgeving van Leuven en nog later in de streek van Hastière, haar tweede thuis. Ze combineert haar job van reisleider en journaliste met die van parcours-bouwer. Als ervaringsdeskundige stippelt ze fietstochten uit in binnen- en buitenland. Ze deelt graag haar tips met Knooppunter.
1. Bonne route!
Houd er rekening mee dat Walen minder gejaagd door het leven gaan. Ze zijn bijzonder hartelijk en maken graag tijd voor een praatje. 'Bonne route' en 'Bonne promenade' zijn hier dan ook standaarduitdrukkingen. Zwaai gerust naar andere fietsers die jouw pad kruisen. Je krijg gegarandeerd een brede glimlach terug. Klaar om Wallonië te ontdekken? Bonne route!
2. Lekker vlak of hobbel de bobbel
Er is voor elk wat wils in Wallonië : vlakke tochten met een familiaal karakter (veelal via oude spoorlijnen en jaagpaden langs rivieren) en sportievere tochten door berg en dal. Je fietst doorgaans over autovrije paden, maar wees voorzichtig op straten die je deelt met automobilisten. In Wallonië gaat men nogal flexibel om met snelheidsbeperkingen, ook op kleine wegen. Af en toe krijg je een route dégradée onder de wielen geschoven.
3. Het ene bordje is het andere niet
In Wallonië zijn de fietsknooppuntennetwerk niet per provincie maar per regio uitgestippeld. Elke regio heeft zijn eigen kaart en soms zelf zijn eigen bordjes. Schrik dus niet als je plots pijltjes in een andere kleur tegenkomt. Gelukkig zijn ze allemaal goed herkenbaar en wordt er werk gemaakt van een uniformisering. Op termijn komen er overal groene pijltjes.
4. GPX-tracks
Waar je ook fietst langs Waalse wegen, je komt altijd wel een veld- of bospad tegen. Een vleugje avontuur is nooit ver weg! Het gebeurt wel eens dat een landbouwer een bordje met knooppunten omver ploegt. Daarom download ik altijd de GPX-track op mijn GPS of smartphone. Bij twijfel gebruik ik de navigatiefunctie op Knooppunter.com.
5. Onder de wol
Wat is er heerlijker dan na een mooie fietstocht te genieten van een welverdiende nachtrust. Verspreid over Wallonië zijn er meer dan 750 adressen met het label ‘Bienvenue vélo’/‘Fiets Welkom’. Je kunt er je fiets veilig stallen en je batterij opladen. Je vindt er ook een reparatieset, een EHBO-kit en toeristische tips.
6. Goed voorbereid...
Is half gewonnen. Een fietshelm is zeker geen overbodige luxe. Zorg voor aangepast materiaal: een stevige fiets (of een elektrische fiets) is soms aangewezen. Check goed op voorhand de route.
Veel knooppunterplezier!