De mooiste van 2020!

14 dec 2020

Knooppunterexperts Kristien en Patrick doorkruisten dit jaar heel Vlaanderen met hun fiets. Ze stippelden uit, puzzelden en schreven. De 50 mooiste fietsroutes brachten ze samen in het Groot Fietsboek Vlaanderen. Ontdek hier hun favoriete knooppunterroutes van 2020!

 

De favoriet van Patrick : Bornem, het land van stille waters

Het uiterste zuidwesten van de provincie Antwerpen ligt genesteld rond de Rupel en de Schelde en heeft de mooie naam Klein-Brabant. Het is de streek van de gemeenten Bornem en Puurs-Sint-Amands. Een regio die niet alleen bekend is van de jaarlijkse Dodentocht, maar ook van Stille Waters. Sinds deze succesvolle tv-reeks op Eén passeerde, is het fietstoerisme enorm toegenomen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het schitterende, natuurlijke decor waarin de serie zich afspeelde. Mede dankzij de goed onderhouden jaagpaden blijven de fietsers de plekken uit de tv-reeks opzoeken. Bovendien kan de regio uitpakken met enkele schitterende kastelen. 

Ontdek hier de route van 53 km.

 

De favoriet van Kristien : Tervuren, een fietstocht met koninklijke allures

Deze verrassend groene en gevarieerde fietstocht gaat van start in het prachtige park van Tervuren, vlabkij het AfricaMuseum. Je verkent een stukje Zoniënwoud om daarna langs eindeloze landschappen en uitgestrekte velden de Druivenstreek binnen te fietsen. Via de kleine IJserivier bereik je het Meerdaalwoud en Heverleebos. Het idyllische Zoete Waters vormen de ideale plek om je batterijen (en die van je fiets) op te laden. Geen overbodige luxe, want daarna volgt er een klim naar het Brabants plateau, om dan weer snel af te dalen naar de Voer, een ander romantisch riviertje. Dit parcours heeft echt wel een aantal uitdagingen in petto. Zo wisselen geasfalteerde wegen geregeld met veld- of boswegen. Bovendien fiets je vandaag door een streek met nogal wat holle wegen. Soms moet je kasseien en stevige kuitenbijters trotseren. Maar je inspanningen worden rijkelijk beloond met natuurpracht, cultuur en leuke cafeetjes onderweg. Deze fietstocht met koninklijke allures straalt de grandeur van weleer uit.

Ontdek hier de route van 34 km.