De beste tips voor op vakantie met de fiets!

27 jan 2022

Nu we allemaal graag in eigen land reizen, of gewoon genieten van een vakantie zonder auto, is een fietsvakantie de perfecte oplossing. Wat het is en wat je allemaal nodig hebt, ontdek je in dit artikel!


Wat is een fietsvakantie?

Een fietsvakantie is een heerlijke combinatie van kamperen en sporten. En je hebt er veel variatie in: zo kan je een georganiseerde fietstocht doen waarbij je fietst van plek naar plek en zo enkel kledij en wat eten moet meenemen. Tijd genoeg om te genieten van een heerlijk zicht, of om je beenspieren goed te trainen. Je kan ook een fietsvakantie ondernemen waarbij je alles meeneemt en soms eens overnacht in een B&B. Hier ligt het tempo wat lager, en gaat het om de reis.

 

Een goede vakantiefiets natuurlijk

Een gewone stadsfiets met een pijnlijk zadel, verweerde banden en een ketting die wat is geroest, is niet je beste vervoersmiddel op je fietsvakantie. Wat je nodig hebt, is een sportieve fiets waar je makkelijk bagage op kan hangen, die in een goede staat is en met een maximaal comfort. Hieraan hang je fietszakken, zowel aan je voor- als achterwiel. Wat fietskoeken, een drinkbus, een goede helm, comfortabele sportkledij, en weg zijn we!

 

Bare essentials

Op je fietsvakantie heb je het minimum nodig: denk aan kamperen of een trektocht, maar met nog minder bagage. Op fora vind je erg veel tips over handige tools of gadgets die je tocht zo veel fijner kunnen maken. Wij geven je alvast de basics mee: als fietser ga je vaak ergens logeren zodat je goed kan opwarmen, maar neem voor de zekerheid een kleine opgooitent en slaapzak mee. Qua kookaccessoires is een mes, bestek en gamel zeker genoeg. Andere handige accessoires zijn een thermos of een koffietas zodat je lekker kan opwarmen na een lange fietstocht. ‘s Middags vind je zeker een lekkere bistro met spaghetti bolognaise en ‘s avonds kan je genieten van een boterham en wat lokaal fruit. Ben je van plan om in de zomer je tocht te maken? Leg je dan onder de sterrenhemel, haal je sneldrogende handdoek boven, steek een kleine buitenkaars aan en drink samen een fles Franse rode wijn. Genieten!


Kleed je er naar

Je zit lang op je fiets én je zadel. Elke professionele wielrenner zal jou hetzelfde zeggen: je billen zullen pijn doen. Zorg dus ten eerste dat je een comfortabel zadel hebt en test het op voorhand uit. Daarna is een zeemvel in een fietsbroek echt een must. Koop kledij waar je zo weinig mogelijk frictie bij hebt en die goed ademt. Helpt dit allemaal niet? Dan is chamois crème misschien wel een reddende engel. Het is een zachte, boterachtige crème die de frictie vermindert, waardoor er minder schuurwonden optreden.

Ben jij klaar voor je fietsvakantie? Vertel ons langs welke knooppunten jij gaat.