ebikes


ebikes

Charmante herfstroutes

7 okt 2021

De herfst is in het land! Het weer wordt een beetje kouder, maar met een dikke trui is een fietstochtje een echte aanrader. Geef je ogen de kost en laat je betoveren door de prachtige herfsttaferelen!


1.         Een oude vijver en een fout kanaal (West-Vlaanderen)

Pure natuur is schaars in Vlaanderen. Wat hoogveen, duinen, slikken en schorren, daarmee heb je het wel gehad. Zelfs de alom geprezen Kalmthoutse heide is maar half natuur, ontstaan uit de verre ijver van de mens en de honger van zijn schapen. Of toch niet? Onaangetast blijven de bloemkoolwolken tegen een azuren lucht, het klaterende water op een heuvelflank, de herfstkleuren in de bladeren van veldesdoorn en het alles overlevende reliëf dat beboste heuvels, groene dalen en weidse panorama's creëert. Ook puur menselijke ingrepen hebben ongewild heel wat in hun mars. In Dikkebus en Zillebeke werden beken afgedamd, valleien uitgediept en bedijkt. Zo ontstonden vijvers die behalve een bron van drinkbaar water ook bronnen van natuur en recreatie werden. Omstreeks 1900 realiseerde men ei zo na een oude droom: de Leie aan de IJzer linken. De ontbrekende schakel was een kanaal tussen Komen aan de Leie en Ieper aan het Ieperleekanaal. Er werden sleuven en zelfs een tunnel gegraven, bruggen geworpen en sluizen gemetseld. Helaas, de onstabiele bodem haalde het van de mens. Familiekapitalen schoven in bodemloze putten. Wat overbleef, was een sleuf rijk aan natte natuur. Een die popelt om door jou ontdekt en bewonderd te worden.

Ontdek hier de route van 50 km.

 

2.         Door het paarse hart van Limburg naar Herkenrode (Limburg)

Op deze afwisselende tocht fiets je door de natuurgebieden Teutse Heide, Het Wik, de Platwijers, domein Kiewit en de abdijsite van Herkenrode. Een zuurstofkuur in een rustig gebied. Al kun je in de buurt van Bolderberg de motoren op het circuit van Zolder tijdens oefenritten of wedstrijden al van ver horen loeien.

Ontdek hier de route van 38 km.

 

3.         Van kabouters en pompoenen (Antwerpen)

Dankzij onder meer recreatiegebied Kabouterberg en natuurdomein Hoge Mouw staat Kasterlee bekend als toeristische trekpleister. De gemeente heeft dan ook heel wat wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes. Zelfs kajakken is er mogelijk. De mooiste plekjes  van Kasterlee vind je trouwens aan het water. Vooral de watermolen op de Kleine Nete is een echt plaatje.

Ontdek hier de route van 40 km.