Anker ophalen en fietsen maar!

12 jun 2020

Kun je je een leven zonder scheepvaart voorstellen? Vrij moeilijk, niet? De scheepvaart is dan ook al eeuwenlang de draaiende motor van onze economie. Zonder havens zouden onze levens er helemaal anders uitzien. We zouden bijvoorbeeld veel minder toegang hebben tot vele begeerde buitenlandse producten. Gelukkig zijn ze de havens er dus! Grote en kleine havens in Vlaanderen die je trouwens allemaal met de fiets kunt ontdekken!


Zondagse verkenning van Haven Noord (Antwerpen)

Laden en lossen. Laden en lossen. Tijdens de week kent de Haven van Antwerpen amper rust. Maar dan breekt het weekend aan… Even gedaan met al dat havenverkeer! Op zondag is het er dan ook perfect om een heerlijke haventocht te maken. Zonder al het voorbijrazend verkeer is het er ideaal om even van de rust en stilte te genieten. De Schelde en het Schelde-Rijnkanaal gidsen je op deze unieke fietstocht langs reuzensluizen en haveninstallaties. Geef je ogen dus maar goed de kost!

Ontdek hier de route van 55 km.


Kempense bossen en vennen (Antwerpen)

De natuur brengt je op deze tocht door een stukje België én een stukje Nederland. Vanuit Turnhout verken je beeldschone Belgische bossen en heidegebieden. Via het Noordkempisch Kanaal verken je gaandeweg vervolgens Nederlandse landschappen. Ook daar kun je genieten van ven- en heidegebieden om ú tegen te zeggen. Uiteindelijk zet je de tocht via het Bels Lijntje verder en keer je terug naar Belgisch grondgebied. Je hebt in Turnhout zeker tijd om het gravenkasteel, het begijnhof en een betoverende jachthaven te bezoeken.

Ontdek hier de route van 46 km. Wanneer je de grens oversteekt volg je de knooppunten 22-56-77-96-95.


Van zee naar Brugge (West-Vlaanderen)

De Haven van Zeebrugge is wereldleider in de behandeling van nieuwe wagens. En het is die haven die vlak bij de kuststad Zeebrugge ligt, waar de fietstocht van start gaat. Je verkent er onder andere de oude vissershaven en het groene Zeebos. Vanuit Zeebrugge zet je vervolgens koers richting het centrum van Brugge. Daar brengt de tocht je achtereenvolgens langs talrijke Brugse bezienswaardigheden, zoals de sublieme Smedenpoort en het langwerpige Minnewatermeertje.

Ontdek hier de route van 41 km.