Al fietsend abdijen tegemoet

19 jun 2020

Rust en stilte. Dit is ongetwijfeld wat bij je opkomt als je aan abdijen, kloosters en kerken denkt. Ze zijn dan ook veelal rustig gelegen, omgeven door een goede portie natuur. De kloosterlingen weten ons te charmeren met hun eigen unieke levensstijl. En toch weten ze ons ook regelmatig te verrassen met hapjes en drankjes die ze in hun cafetaria aanbieden. De abdijen blijven hierdoor een eeuwigdurende aantrekkingskracht uitstralen. Een bezoekje brengen maar!

Rondom de abdij van Postel (Antwerpen)

De tocht verkent de wijde omgeving van Postel en logischerwijs ook de betoverende norbertijenenabdij van Postel in het Antwerpse Mol. Het is er werkelijk een oase van rust én genot. En toch blijft de abdij nog altijd een levendige gemeenschap waar je zowel de eredienst kunt volgen alsook een goede Postel kunt drinken met wat postelrozijnenbrood en abdijkaas erbij. Op de tocht piep je ook even over de Nederlandse grens om er langs de Peelse Heide te fietsen.

Ontdek hier de route van 60 km.


De zuidrand van de Kempen (Vlaams-Brabant)

Averbode-abdijbier. Check. Uitgeverij Averbode. Check. Maar ken je de Abdij van Averbode wel al? Wel zowel het abdijbier alsook de uitgeverij vinden er hun oorsprong. De norbertijnen wisten als het ware een echt Averbode-imperium uit te bouwen met tal van Averbode-producten. De fietstocht gidst je door de omgeving rond deze abdij. Verder fiets je nog richting Domein Gerhagen, Domein De Vijvers, Kasteel de Merode en een waanzinnig wijndomein. Uiteindelijk vergezelt de Grote Nete je voortdurend op de tocht.

Ontdek hier de route van 35 km.


Eeuwige trappist doet de trappers sneller draaien (West-Vlaanderen)

De streek van Poperinge, Vleteren en Watou kent een rijke geschiedenis die er niet altijd zo rooskleurig heeft uitgezien. De mensen en landschappen hebben er in het verleden namelijk zwaar geleden onder oorlogsgeweld. Tal van mensen stierven er en vele hectaren bossen gingen er ten onder. En toch bleven de lokale kloosterlingen er al die tijd bier brouwen. Zo hielden de monniken van de Sint-Sixtusabdij ook niet op met het brouwen van hun bekende trappist Westvleteren. De abdij is tevens een symbool van eenvoud. De abdij én de talrijke cafeetjes onderweg vormen alleen maar een meerwaarde op deze sublieme fietstocht!

Ontdek hier de route van 42 km.